Przejdź do treści

Żywienie w NZJ

4„Jedzenie i picie w chorobie Leśniowskiego-Crohna i we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego” to temat bardzo trudny – dla pacjenta, dietetyka i lekarza. Objawy takie jak nieregularne oddawanie stolca, biegunka, bóle brzucha, wymioty i utrata wagi przypominają pacjentowi, że te choroby są bezpośrednio związane z żywieniem. Bóle brzucha czy biegunka występują najczęściej po posiłkach. Wielu pacjentów oczekuje ścisłych reguł określających zasady żywienia. W odróżnieniu od chorób zależnych od sposobu odżywiania, np. cukrzyca, zaburzenia metabolizmu tłuszczu czy dna moczanowa; ustalenie ścisłych reguł dietetycznych przy chorobach zapalnych jelit nie jest możliwe.

Brak wersji papierowej

pobierz plik: Żywienie w NZJ

Spodobał Ci się ten wpis? Podziel się nim!