Zastrzeżenie dokumentu w banku

Zakaz wstepu chorobom, dietom i innym straszydłom. Wymagana odrobina uśmiechu i pogody ducha. Zapraszamy do wyrzucenia z siebie wszystkiego, co na sercu leży!

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
andrzaj
Początkujący ✽✽
Choroba: nie ustalono
województwo: podlaskie

Zastrzeżenie dokumentu w banku

Post autor: andrzaj » 06 lut 2026, 11:01

Czy zastrzeżenie dowodu w banku wystarczy, żeby czuć się bezpiecznie? Zgubiłem dokumenty na wakacjach i teraz mam paranoję, że za miesiąc zapuka do mnie komornik. Czy muszę biegać po wszystkich bankach z osobna?

Rozmeline
Początkujący ✽✽
Choroba: nie ustalono
województwo: łódzkie

Re: Zastrzeżenie dokumentu w banku

Post autor: Rozmeline » 06 lut 2026, 12:35

Nie musisz biegać po wszystkich, wystarczy, że zgłosisz to w jednym banku, który należy do systemu, albo zrobisz to przez centralną bazę. Problem w tym, że ludzie często myślą, że jak zastrzegą kartę do bankomatu, to dowód też jest bezpieczny, a to dwie różne sprawy. Ja po zgubieniu dokumentów nie mogłem spać, dopóki nie dostałem potwierdzenia, że moje dane są w systemie zastrzeżeń. Pamiętaj też o prawie jazdy, bo to też jest dokument, którym ktoś może się posłużyć przy wynajmie sprzętu albo auta. Lepiej wydać parę złotych na nowe dokumenty niż spłacać cudze wakacje. Jeśli chcesz sprawdzić, jak to skutecznie zablokować, warto jest zajrzeć tutaj: https://zastrzegam.pl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nie Tylko Chorobą Człowiek Żyje”