Co trzeba wiedzieć przed usunięciem żylaków

Zakaz wstepu chorobom, dietom i innym straszydłom. Wymagana odrobina uśmiechu i pogody ducha. Zapraszamy do wyrzucenia z siebie wszystkiego, co na sercu leży!

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rozmeline
Początkujący ✽✽
Choroba: nie ustalono
województwo: łódzkie

Co trzeba wiedzieć przed usunięciem żylaków

Post autor: Rozmeline » 02 gru 2024, 11:22

Hej, myślę o usunięciu żylaków, bo zaczynają mi przeszkadzać, ale kompletnie nie wiem, jak się do tego przygotować. Czy przed zabiegiem są jakieś badania, których się wymaga? I jak wygląda czas dochodzenia do siebie?

Emilder
Początkujący ✽✽
Choroba: nie ustalono
województwo: opolskie

Re: Co trzeba wiedzieć przed usunięciem żylaków

Post autor: Emilder » 02 gru 2024, 12:19

Cześć, przed zabiegiem na żylaki najczęściej trzeba zrobić USG Dopplera, które pokazuje, w jakim stanie są Twoje żyły i pozwala lekarzowi dobrać najlepszą metodę. Jeśli chodzi o przygotowanie, to zwykle nie ma jakichś skomplikowanych wymagań – lekarz poinformuje Cię, czy np. musisz odstawić jakieś leki przed zabiegiem. Co do rekonwalescencji, to zależy od metody – przy laserze czy skleroterapii powrót do normalności jest bardzo szybki, czasem już na drugi dzień. Przy operacjach chirurgicznych trwa to dłużej, ale to raczej opcja przy bardzo zaawansowanych zmianach. Tu możesz poczytać więcej o różnych metodach: https://brodnica365.pl/pl/651_artykuly- ... dziec.html. Ważne, żeby wybrać dobrego specjalistę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nie Tylko Chorobą Człowiek Żyje”