Badam się i boję się

Miejsce na interpretacje wszelkich wyników badań

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
LookRoss
Debiutant ✽
Posty: 3
Rejestracja: 12 cze 2024, 14:52
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: mazowieckie
miasto: Warszawa

Badam się i boję się

Post autor: LookRoss » 17 cze 2024, 14:32

Dzień dobry wszystkim,
Mam 40 lat, a bóle brzucha od dziecka. Nie są to jednak jakieś ogromne bóle, tylko takie bardziej nerwicowe. Z raz na 3 - 4 tygodnie trafi mi się biegunka która trwa jeden dzień.
Co roku robię morfologię, w której zazwyczaj wychodzą tylko płytki krwi w dolnej granicy - (150 - 180). Reszta badań w normie, a od kiedy odstawiłem alkohol i fastfoody to nawet nie mam odchyłek od normy.
W tym roku, profilaktycznie, zrobiłem FOB test z apteki i wyszedł mi pozytywny... Postanowiłem oddać materiał do badania i w ALABIE test się potwierdził (testem jakościowym), a kalprotektyna wyszła 174.
Tego dnia w nocy dostałem ostrej biegunki, ale najprawdopodobniej była to "jelitówka", bo i moich członków rodziny coś podobnego dopadło. Czy ona mogła podnieść poziom kalprotektyny?
Za kilka dni mam umówioną gastroskopię i kolonoskopię (pierwszy raz w życiu). Boję się strasznie.

W badaniu ogólnym kału:
Barwa - brązowa
Elementy widoczne makroskopowo - brak
Erytrocyty - pojednycze
Leukocyty - liczne
Komórki drożdży - brak
Bakterie - liczne
Śluz - liczne pasma
Włókna mięsne - obecne
Krople tłuszczu - nieobecne
Ziarna skrobi - nieobecne
pH - 7,5

W badaniu z krwi:
ALT - 30 (0-41)
AST - 23 (0-40)
GGTP - 16 (10-71)
Żelazo - 84,8 (33-193)
Immunoglobuliny 2,48 (0,70-4)
CRP - 2,4 (0-5)

Dorota1973
Początkujący ✽✽
Posty: 262
Rejestracja: 05 lut 2019, 20:55
Choroba: CD u dziecka
województwo: warmińsko-mazurskie
miasto: Kętrzyn

Re: Badam się i boję się

Post autor: Dorota1973 » 17 cze 2024, 15:55

Dzień dobry.
Po to idziesz się badać, żeby wiedzieć, a nie żyć w nieświadomości. Wiesz o tym, że te badania można zrobić jednocześnie w znieczuleniu ogólnym. Mój syn przynajmniej tak miał robione w szpitalu dziecięcym. W lipcu ma tylko kolonoskopię już na oddziale dorosłym, również w znieczuleniu ogólnym.

Dorota1973
Początkujący ✽✽
Posty: 262
Rejestracja: 05 lut 2019, 20:55
Choroba: CD u dziecka
województwo: warmińsko-mazurskie
miasto: Kętrzyn

Re: Badam się i boję się

Post autor: Dorota1973 » 17 cze 2024, 15:58

Jeżeli chodzi o poziom kalprotektyny, to ten marker jest aktywny przy stanie zapalnym w jelicie, zatem klasyczna "jelitówka" na logikę raczej go nie podnosi.

LookRoss
Debiutant ✽
Posty: 3
Rejestracja: 12 cze 2024, 14:52
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: mazowieckie
miasto: Warszawa

Re: Badam się i boję się

Post autor: LookRoss » 17 cze 2024, 18:48

Tak, wiem - robię oba te badania w znieczuleniu ogólnym.
Boję się zarówno samego badania, jak i wyników jakie otrzymam. Przez ostatni tydzień praktycznie nic nie jem, schudłem 4kg. Strach i nerwy mnie paraliżują przed funkcjonowaniem. :(

Dorota1973
Początkujący ✽✽
Posty: 262
Rejestracja: 05 lut 2019, 20:55
Choroba: CD u dziecka
województwo: warmińsko-mazurskie
miasto: Kętrzyn

Re: Badam się i boję się

Post autor: Dorota1973 » 17 cze 2024, 19:56

Jak będziesz mieć wyniki, to będziesz krok do przodu. Postaraj się nie stresować, bo to droga donikąd. Sam sobie w ten sposób szkodzisz. A ten poziom? Jest powyższony ale nie jest drastyczny. Powodzenia

romek
Początkujący ✽✽
Posty: 497
Rejestracja: 28 sie 2018, 15:51
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
miasto: warszawa

Re: Badam się i boję się

Post autor: romek » 18 cze 2024, 12:46

LookRoss pisze:
17 cze 2024, 18:48
Tak, wiem - robię oba te badania w znieczuleniu ogólnym.
Boję się zarówno samego badania, jak i wyników jakie otrzymam. Przez ostatni tydzień praktycznie nic nie jem, schudłem 4kg. Strach i nerwy mnie paraliżują przed funkcjonowaniem. :(
Ale czego się tak boisz? Wszystkie choroby są do wytrzymania :roll: A od stresu i nerwów to dopiero się czegoś nabawisz

LookRoss
Debiutant ✽
Posty: 3
Rejestracja: 12 cze 2024, 14:52
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: mazowieckie
miasto: Warszawa

Re: Badam się i boję się

Post autor: LookRoss » 21 cze 2024, 12:09

I po "imprezie" - najgorszy był dzień przed, jakoś przy 2L Fortransu miałem kryzys. Same badania w znieczuleniu były tak mało inwazyjne, że mógłbym podejrzewać że ich nie było.
Pobrano wycinki do badań, dodatkowo usunięto polip 6mm z odbytnicy.

mari
Początkujący ✽✽
Posty: 261
Rejestracja: 23 gru 2017, 22:52
Choroba: CU
województwo: małopolskie
miasto: kraków

Re: Badam się i boję się

Post autor: mari » 22 cze 2024, 22:28

Jężeli lekarz nie stwierdził nic niepokojącego po badaniu to pewno z histo. też będzie ok

ODPOWIEDZ

Wróć do „Interpretacja wyników”