Krew
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: zachodniopomorskie
- miasto: Szczecin
Re: Krew
Właśnie przeczytałam gdzieś jakąś odpowiedź lekarza na znany lekarz, że kolonoskopia ponoć nie jest tak dokładna jak rekto- czy anoskopia jeśli chodzi o diagnozowanie chorób odbytu w danym fragmencie ze względu na budowę urządzenia endoskopowego. Nie zbada dokładnie strefy przejściowej jednak mam nadzieję, że samo badanie per rectum dałoby już tam jakieś podejrzenie. Dziwi mnie, że lekarz proktolog mimo dwóch wizyt nie zrobił doraźnie anoskopii. Jestem tak tym tematem krwawienia przejęta, że odkąd przeczytałam, że kolonoskopia może nie zbadać dokładnie samego wejścia do odbytu znów zapadłam w wielki lęk znów będę musiała wydać 450 zł na wizytę u prokto wraz z badaniem anoskopowym
-
- Debiutant ✽
No właśnie jestem już po kolonoskopii, która była czysta. Małe hemoroidy i ubytki nabłonka w kanale odbytnicy. Nie było potrzeby pobierania wycinków. Mówiłam lekarce wykonującej badanie o wszystkich objawach i obawach. Wydawało mi się porządnie zbadała kanał odbytu. Plus w tym roku 2 razy badanie per rectum. Wiem, że mogę przesadzać, ale po każdym takim krwawieniu wpadam w histerię i ciężko mi uwierzyć, że nic tak groźnego nie ma.
-
- Debiutant ✽
Mam trochę dysonans. Skontaktowałam się z gastrologiem i ten powiedział, że skoro była gastroskopia nie ma potrzeby robić rektoskopi/anoskopii. Z kolei proktolog odpisał, że trzeba. Chyba wybiorę się jeszcze raz do proktologa, bo już nerwowo nie wytrzymuję tego napięcia. Cieszyłam się, że kolonka czysta, a tu lekarze zasiewają taką wątpliwość potrzebuje jakiegoś głosu rozsądku, żeby nie popaść w narracje, że przy kolonoskopii coś zostało przeoczone muszę to przerwać, bo już fiksuje z nerwów
-
- Debiutant ✽
Byłam dziś u proktologa-topka i sława na całe zachodniopomorskie i zrobił anoskopie. Nie odniósł się do mojego pytania czy rektoskopia jest lepsza niż kolonoskopia czy odwrotnie. Na pytanie czy powinnam powtórzyć kolonoskopię, powiedział, że po 50tce… anoskopia potwierdziła kolonkę, że hemoroidy 1 stopień, w czasie rzeczywistym nieprzekrwione i dwie nadżerki i dostałam masc i błonnik do jedzenia. Wycinków nie pobrał. Lekarz stwierdził, że nadżerki mają prawo podkrwawiac. Zapłaciłam 400 zł za wizytę, żeby się dowiedzieć, że ponoć przesadzam i ludzie mają gorsze problemy. A nadżerki u kobiet w ciąży i po niej się zdarzają nie dostałam zalecenia kontroli, tylko mam się zgłosić jak coś się będzie działo. Przetwarzam tą wizytę jeszcze i nie wiem co z tym dalej zrobić.
-
- Debiutant ✽
Dwa miesiące spokoju i znów krew... skonsultuję się jeszcze z gastrologiem jednym i chyba poproszę o kolejne skierowanie na kolonke w celu pobrania wycinków. Najgorzej, że po krwi na papierze (jest jej zawsze tyle samo - mały kleks jak jakieś pół łyżeczki do herbaty) ja dostaje ataku paniki i mam na kilka dni atak nerwicy lękowej. Nie umiem z tym funkcjonować. Myślałam, że po kolonce i rektoskopii się uspokoję, ale coś słabo to widzę. Czy nadżerki w kanale odbytu mogą aż tak podkrwawiac? Miał ktoś tak?
Kiedy one się zagoją?
Kiedy one się zagoją?
-
- Debiutant ✽
Słuchajcie, sytuacja z krwią się powtarza... byłam na sigmoidoskopii i nadal nic, a hemoroidow wewnętrznych wg gastrologa prawie nie ma... kazała jeszcze raz do proktologa i przebadać się ginekologicznie. Mają już mnie trochę za wariata, ale chociaż wycinki pobrała w celu wykluczenia mikro stanów zapalnych 🫣
Wkurzyłam się i siadłam z lusterkami w łazience i znalazłam rankę-chyba szczelinę. Umówiłam się potwierdzić, a na wypadek jakby się zagoiła zrobiłam mało wyraźne zdjęcie. Mam nadzieje, że to nie jest ten wycinek który doktor pobrała endoskopem? Ale raczej kanał odbytu nie "wychodzi na wierzch"?
Już mam obsesje, bo raz w miesiącu krew dziwnie, że pęka mi odbyt tak regularnie. Nigdy tak nie miałam. Nic z tego nie rozumiem. Stawiam, że poród o pękniecie poraził mi jakoś zwieracze
Jeszcze jedno pytanie-podczas badania w endoskopie było widać w jelicie jakby zasinienie na jednym fragmencie. Lekarka na chwilę się zatrzymała, ale za chwilę pojechała dalej, ja nie chciałam przeszkadzać i miałam zapytać na końcu, ale zapomniałam. Próbowałam napisać, ale mi nie odpisuje mam nadzieję, że to coś fizjologicznego, skoro specjalista to ominął.
Wkurzyłam się i siadłam z lusterkami w łazience i znalazłam rankę-chyba szczelinę. Umówiłam się potwierdzić, a na wypadek jakby się zagoiła zrobiłam mało wyraźne zdjęcie. Mam nadzieje, że to nie jest ten wycinek który doktor pobrała endoskopem? Ale raczej kanał odbytu nie "wychodzi na wierzch"?
Już mam obsesje, bo raz w miesiącu krew dziwnie, że pęka mi odbyt tak regularnie. Nigdy tak nie miałam. Nic z tego nie rozumiem. Stawiam, że poród o pękniecie poraził mi jakoś zwieracze
Jeszcze jedno pytanie-podczas badania w endoskopie było widać w jelicie jakby zasinienie na jednym fragmencie. Lekarka na chwilę się zatrzymała, ale za chwilę pojechała dalej, ja nie chciałam przeszkadzać i miałam zapytać na końcu, ale zapomniałam. Próbowałam napisać, ale mi nie odpisuje mam nadzieję, że to coś fizjologicznego, skoro specjalista to ominął.
-
- Debiutant ✽
Ginekologicznie jestem przebadana - że 3 razy USG w ciągu ostatniego roku plus cytologia płynna czyściutka, ale zwrócę na to uwagę na następnej wizycie.
Wracam właśnie od prokto. Nie stwierdził otwartej ranki, ale nie zaprzecza, że mogła tam być tydzień temu i się zagoić. Mówi, że mam obniżone narządy po porodzie, plus macica puchnie podczas menstruacji, naczynią się napinają plus parcie i spięcie mięśni i może mi pękać śluzówka. Nie mam wyjaśnienia jako takiego musiałabym mieć anoskopie w dzień kiedy leci krew. Muszę chyba się z tym pogodzić. Psychicznie
Wracam właśnie od prokto. Nie stwierdził otwartej ranki, ale nie zaprzecza, że mogła tam być tydzień temu i się zagoić. Mówi, że mam obniżone narządy po porodzie, plus macica puchnie podczas menstruacji, naczynią się napinają plus parcie i spięcie mięśni i może mi pękać śluzówka. Nie mam wyjaśnienia jako takiego musiałabym mieć anoskopie w dzień kiedy leci krew. Muszę chyba się z tym pogodzić. Psychicznie
-
- Debiutant ✽
Jest wynik wycinków z kanału odbytu:
ROZPOZNANIE PATOMORFOLOGICZNE Błona śluzowa jelita grubego z niewielkim zaburzeniem morfologii gruczołowej . Cechy zapalenia krypt jelitowych : nieobecne . Ropnie kryptowe : nieobecne . Blaszka właściwa błony śluzowej o zwiększonej komórkowości , objęta skąpym naciekiem zapalnym ( limfocyty , plazmocyty , eozynofile ) .
Wnioski : Obraz przewlekłego , niespecyficznego zapalenia o małym nasileniu ; bez cech aktywności procesu zapalnego
czy to mikroskopowe zapalenie? To nie wyjaśnia krwi chyba
Muszę się umówić do gastro czy proktologa?
ROZPOZNANIE PATOMORFOLOGICZNE Błona śluzowa jelita grubego z niewielkim zaburzeniem morfologii gruczołowej . Cechy zapalenia krypt jelitowych : nieobecne . Ropnie kryptowe : nieobecne . Blaszka właściwa błony śluzowej o zwiększonej komórkowości , objęta skąpym naciekiem zapalnym ( limfocyty , plazmocyty , eozynofile ) .
Wnioski : Obraz przewlekłego , niespecyficznego zapalenia o małym nasileniu ; bez cech aktywności procesu zapalnego
czy to mikroskopowe zapalenie? To nie wyjaśnia krwi chyba
Muszę się umówić do gastro czy proktologa?