Perforacja jelita, resekcja i stomia czasowa
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: inna choroba jelita
- województwo: podkarpackie
Perforacja jelita, resekcja i stomia czasowa
Dzień dobry
Jestem tu nowa. 5 dni temu trafiłam na stół operacyjny z zapaleniem otrzewnej. Okazało się że pękł mi uchyłek na jelicie grubym. Chirurdzy wycięli kawałek pękniętego jelita i zdecydowali o wytworzeniu czasowej kolostomii. Jelito cienkie i cała reszta są ok.
Bardzo chciałabym posłuchać osób po podobnych przejściach. Jestem smutna ale cieszę się że żyje. Cieszę się że istnieje szansa na zamknięcie stomii.
Nie choruje na inne choroby. Ogólnie do tej pory byłam dość zdrowym człowiekiem. Nie miałam pojęcia że mam uchyłki. Myślicie że istnieje u mnie szansa na zamknięcie tej stomii i powrót do zdrowia?
Bardzo potrzebuje słów otuchy od osób które mają taki zabieg za sobą…
Jestem tu nowa. 5 dni temu trafiłam na stół operacyjny z zapaleniem otrzewnej. Okazało się że pękł mi uchyłek na jelicie grubym. Chirurdzy wycięli kawałek pękniętego jelita i zdecydowali o wytworzeniu czasowej kolostomii. Jelito cienkie i cała reszta są ok.
Bardzo chciałabym posłuchać osób po podobnych przejściach. Jestem smutna ale cieszę się że żyje. Cieszę się że istnieje szansa na zamknięcie stomii.
Nie choruje na inne choroby. Ogólnie do tej pory byłam dość zdrowym człowiekiem. Nie miałam pojęcia że mam uchyłki. Myślicie że istnieje u mnie szansa na zamknięcie tej stomii i powrót do zdrowia?
Bardzo potrzebuje słów otuchy od osób które mają taki zabieg za sobą…
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: opolskie
- miasto: Opole
Re: Perforacja jelita, resekcja i stomia czasowa
Cześć Kochana
Mam dokładnie to samo. Pęknięcie uchyłka, wycięcie 14 cm esicy, i wyłonienie stomii czasowej. Operacja 15 czerwca, od paru dni jeżdżę ostro na rowerze i daję radę. Jak nie masz w jelitach WZJG, to szanse na udane połączenie są bardzo duże. Ja mam planowane łączenie we grudniu 2024 r.
Pozdrawiam
Grzegorz
Mam dokładnie to samo. Pęknięcie uchyłka, wycięcie 14 cm esicy, i wyłonienie stomii czasowej. Operacja 15 czerwca, od paru dni jeżdżę ostro na rowerze i daję radę. Jak nie masz w jelitach WZJG, to szanse na udane połączenie są bardzo duże. Ja mam planowane łączenie we grudniu 2024 r.
Pozdrawiam
Grzegorz
-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: łódzkie
Mój problem jest identyczny. Tymczasowa stomia, pęknięcie uchyłka i wycięcie esicy na backyard baseball14 cm. Jeżdżę ostro na rowerze od operacji 15 czerwca i czuję się dobrze. Brak UC w jelitach oznacza wysokie prawdopodobieństwo połączenia. Połączenie nastąpi w grudniu 2024 r.
-
- Debiutant ✽
- województwo: opolskie
- miasto: Opole
Nie macie przypadkiem podkrwawiania z kikuta esicy ? Walczę z tym od 2 miesięcy.
-
- Debiutant ✽
Niedługo minie pół roku od tamtych wydarzeń, cały czas mam jeszcze stomie, wróciłam do życia, do pracy. Kolonoskopia dobra, poza tym że zostały 2 uchyłki ale nie kazali mi się tym martwić. Nie mam WZJG itp. Chorób. Zbliża się termin zespolenia, i jak na złość dopadł mnie ból brzucha przebiegający z gorączką, do tego potworny ból pleców w okolicy krzyżowo-lędźwiowej z uczuciem parcia na stolec, z kikuta wydobywa się śluz taki „wystękany”. Byłam u lekarza, lekarka wystraszyła się zapalenia jednego z uchyłków przepisała xifaxan, teraz nie wiem czy zespolenie odbędzie się w terminie. Obstawiam też że może to być zapalenie wyłączonego jelita?? Trochę czytałam o diversion colitis ale przecież nie będę się sama diagnozować. W poniedziałek jadę do chirurga który ma mnie zespalać zobaczymy co powie. Powiem wam że cierpię niemiłosiernie z tym wszystkim.
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: małopolskie
- miasto: kraków
tak jak napisano wyżej jak nie masz CHLC czy CU to jest większa możliwość zespolenia .niestety różnie to bywa u mnie na pierwszej kolono stwierdzono stan zapalny uchyłka teraz po wielu latach mam ich kilka plus CU, nie jem orzechów ziaren bo wywołują ból xifaxan brałam dość długo pomogło ,porozmawiaj z lekarzem myślę wybierze najlepszy moment na zespolenie.
-
- Debiutant ✽
Doktor zostawił mnie w szpitalu, szukają przyczyny skąd ból pleców i gorączka. Znów wydalam śluz z kikuta jest tego dość sporo. Narazie nic nie mówią o przesunięciu terminu operacji, wręcz przeciwnie planują zrobić zespolenie i pod tym kontem jestem przygotowywana. Trzymajcie kciuki bardzo się boję. Nie jest moim marzeniem pozbycie się stomii nawet się z nią polubiłam, marzę żeby przestało boleć. Ale skoro jest możliwość zespolenia bo jelita poza uchyłkami są zdrowe to muszę to zrobić. Każdemu dziękuję za wsparcie
-
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: mazowieckie
- miasto: warszawa
Trzymaj się. Będzie dobrze
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: małopolskie
- miasto: kraków
Masz dobrą opiekę będzie ok.
-
- Debiutant ✽
Dziękuję za słowa wsparcia, w czwartek byłam operowana, niestety nie było to zespolenie, okazało się że mam ropnie w miednicy mniejszej, przy kikucie jelita. Doktor twierdzi że to przez nie doczyszczenie po poprzedniej operacji. Mówił że warunki do zespolenia są bardzo dobre ale nie mógł tego zrobić przez ropnie, musiał je usunąć i oczyścić. Ja już nie wiem czy chce zespolenia. Znów leżę obolała, cała w sączkach, kablach. Już wolę żyć ze stomia, ale bez takiego bólu. Wiem że wszystko jest świeże ale naprawdę mam dość życie z workiem to nic w porównaniu z takim cierpieniem. Z workiem wróciłam do pracy, byłam z dziećmi na wakacjach, żyłam. A teraz leżę w szpitalu i płaczę. Zespolenie to będzie kolejny ból
-
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: mazowieckie
- miasto: warszawa
Trzymaj się. Kiedyś będzie lepiej