Poradnik "Żywienie w NZJ"
„Jedzenie i picie w chorobie Leśniowskiego-Crohna i we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego” to temat bardzo trudny – dla pacjenta, dietetyka i lekarza. Objawy takie jak nieregularne oddawanie stolca, biegunka, bóle brzucha, wymioty i utrata wagi przypominają pacjentowi, że te choroby są bezpośrednio związane z żywieniem. Bóle brzucha czy biegunka występują najczęściej po posiłkach. Wielu pacjentów oczekuje ścisłych reguł określających zasady żywienia. W odróżnieniu od chorób zależnych od sposobu odżywiania, np. cukrzyca, zaburzenia metabolizmu tłuszczu czy dna moczanowa; ustalenie ścisłych reguł dietetycznych przy chorobach zapalnych jelit nie jest możliwe.
Poradnik "Żywienie w NZJ"
Poradniki Żywienia w NZJ
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Anette28
- Junior Admin
- Posty: 3607
- Rejestracja: 16 lis 2008, 22:17
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Holandia/Helmond
- Kontakt:
Poradniki Żywienia w NZJ
Poradnik Żywieniowy
Nieswoiste zapalenia jelita (NZJ) to przewlekłe choroby zapalne przebiegające z okresami zaostrzeń
i remisji (wyciszenia choroby). Przyczyny tych chorób nie są znane, ale związane są z nieprawidłowym działaniem układu odpornościowego u osób o pewnych, jeszcze nie w pełni zdefiniowanych, predyspozycjach genetycznych. Coraz więcej wiadomo na temat czynników środowiskowych, do których zaliczamy te związane z żywieniem. U wielu chorych na NZJ często obserwuje się niedowagę, u części z nich również niedokrwistość (anemię). Im większe niedożywienie tym trudniejsze leczenie oraz wolniejsze wchodzenie w remisję i trudniejsze jej utrzymanie.
Jelito objęte stanem zapalnym gorzej wchłania różne składniki pokarmowe, wywołując lub pogłębiając niedobory żywieniowe. W czasie ostrych rzutów choroby, jak i w lżej przebiegających stanach zapalnych, dochodzi do zwiększonej utraty białka oraz upośledzenia wchłaniania wszystkich składników odżywczych. Stres, towarzyszący chorobie, powoduje większą utratę energii. Niedowaga i niedożywienie osłabia układ odpornościowy, a to czyni jelito bardziej podatnym na infekcje i zaburza jego regenerację.
Poradnik Żywieniowy
Nieswoiste zapalenia jelita (NZJ) to przewlekłe choroby zapalne przebiegające z okresami zaostrzeń
i remisji (wyciszenia choroby). Przyczyny tych chorób nie są znane, ale związane są z nieprawidłowym działaniem układu odpornościowego u osób o pewnych, jeszcze nie w pełni zdefiniowanych, predyspozycjach genetycznych. Coraz więcej wiadomo na temat czynników środowiskowych, do których zaliczamy te związane z żywieniem. U wielu chorych na NZJ często obserwuje się niedowagę, u części z nich również niedokrwistość (anemię). Im większe niedożywienie tym trudniejsze leczenie oraz wolniejsze wchodzenie w remisję i trudniejsze jej utrzymanie.
Jelito objęte stanem zapalnym gorzej wchłania różne składniki pokarmowe, wywołując lub pogłębiając niedobory żywieniowe. W czasie ostrych rzutów choroby, jak i w lżej przebiegających stanach zapalnych, dochodzi do zwiększonej utraty białka oraz upośledzenia wchłaniania wszystkich składników odżywczych. Stres, towarzyszący chorobie, powoduje większą utratę energii. Niedowaga i niedożywienie osłabia układ odpornościowy, a to czyni jelito bardziej podatnym na infekcje i zaburza jego regenerację.
Poradnik Żywieniowy
- Anette28
- Junior Admin
- Posty: 3607
- Rejestracja: 16 lis 2008, 22:17
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Holandia/Helmond
- Kontakt:
Poradniki Żywienia w NZJ
Zasady żywienia chorych z NZJ w okresie klinicznej remisji choroby
Żywienie w NZJ powinno być zgodne z piramidą zdrowia lub tzw. dietą śródziemnomorską, u których podstawy znajduje się wysiłek fizyczny.
Z piramidy można wyłączać jedynie te produkty, które szkodzą konkretnemu choremu i zastąpić je równoważnikami. Jeść należy często, ale w niezbyt dużych ilościach.
Zasady żywienia chorych z NZJ w okresie klinicznej remisji choroby
Żywienie w NZJ powinno być zgodne z piramidą zdrowia lub tzw. dietą śródziemnomorską, u których podstawy znajduje się wysiłek fizyczny.
Z piramidy można wyłączać jedynie te produkty, które szkodzą konkretnemu choremu i zastąpić je równoważnikami. Jeść należy często, ale w niezbyt dużych ilościach.
Zasady żywienia chorych z NZJ w okresie klinicznej remisji choroby