encortolon

Lek Prednizolon- ENCORTOLON
Substancją czynną preparatu jest prednizolon, syntetyczny glikokortykosteroid o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwalergicznym i immunosupresyjnym. Podobnie jak inne leki z tej grupy powoduje zmniejszenie objawów, nie wpływając na ich przyczynę.
Stosowany ogólnie prednizolon hamuje wytwarzanie hormonów sterydowych kory nadnerczy, a stosowany długotrwale może powodować zaniki kory nadnerczy. Po długotrwałym stosowaniu dużych dawek powrót czynności kory nadnerczy jest powolny (wymaga około roku) a w niektórych przypadkach nie następuje.

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ulka1986
Aktywny ✽✽✽
Choroba: CU
województwo: łódzkie

encortolon

Post autor: ulka1986 » 26 lis 2013, 19:34

witam. jesli ten temat był juz przerabiany to przepraszam ze go powtarzam i prosze o usunięcie.
dziś dostałam od mojej doktor encortolon nigdy nie brałam żadnych sterydów i troche sie boje :oops: a nie moge nic o tym leku znaleźć czytam wasze wypowiedzi odnośnie encortonu a nie encortolonu czy ktoś to brał i jakieś sentencje z nim przechodził, prosze o wypowiedziiiiii :oops: dodam ze waże 60 kg i moja dawka to 10 tab.- 2 tab.-0 :smutny:
sulfalazin en 2x2tab, ortanol w razie potrzeby,folio,tran,wit b kompleks,pentasa2x1gr(czopki) wymienne na salofalk 4g/60 ml(wlewka na noc)

Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"

Awatar użytkownika
ulka1986
Aktywny ✽✽✽

Re: encortolon

Post autor: ulka1986 » 26 lis 2013, 21:11

Dziękuję torvikowi :mrgreen: i czekam na wypowiedzi :roll:
sulfalazin en 2x2tab, ortanol w razie potrzeby,folio,tran,wit b kompleks,pentasa2x1gr(czopki) wymienne na salofalk 4g/60 ml(wlewka na noc)

Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"

Awatar użytkownika
kalatos
Aktywny ✽✽✽
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: kalatos » 27 lis 2013, 11:37

Cześć Ulu, nie taki Encorton straszny jak go piszą. Mi niestety Asamax przy ostatnim zaostrzeniu przestał wystarczać i gastrolog włączył mi właśnie Encorton. Jutro mija dwa tygodnie jak go zażywam, moja dawka 30mg. Jeszcze tydzień i zaczynam zmniejszać 5mg tygodniowo. Czuję się póki co dobrze, jelito wróciło do normy już w pierwszym tygodniu przyjmowania, ale chce je dobrze zaleczyć.

Więc głowa do góry i nie poddawaj się mój roczniku z ery Czarnobyla! :D

PS Teraz doczytałem, że chyba bierzesz jednak troszkę coś innego, ale nazwa podoba ;)

Awatar użytkownika
ulka1986
Aktywny ✽✽✽

Post autor: ulka1986 » 27 lis 2013, 13:49

Mnie przeraża ta dawka bo wychodzi mi 60 mg przez 10 dni a potem mam zmniejszyć o 10 mg co 5 dni, a przyznam że jakiegoś wielkiego zaostrzenia nie mam do wc chodzę średnio 3-5 razy dziennie i to nawet stolec jest uformowany a z wyników histopatologicznych wykazano remisje tyle że kuje mnie flaczek w prawym dole biorowym i w tym miejscu mam ciągle taką górkę.Niestety dopiero w lutym będę miała tk jamy brzusznej i miednicy :smutny:

Awatar użytkownika
kalatos
Aktywny ✽✽✽
Kontakt:

Post autor: kalatos » 27 lis 2013, 13:54

Dawka rzeczywiście spora, każdy lekarz niestety ma inne podejście. Ja ostatnio zmieniłem lekarza i już miał inne podejście do czasu podawania sterydów. Przydaje się wiedza z tego forum, żeby oszacować co jest bardziej słuszne bo dwóch lekarzy, a każdy mówi co innego...
Asamax, Sulfasalazin EN, Azatropine, VSL#3

Lepiej dziesięć razy ciężko chorować niż raz lekko umrzeć...

Fotografia okolicznościowa:
Obrazek.

Lucy
Debiutant ✽
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --

Re: encortolon/ Prednizolon

Post autor: Lucy » 14 cze 2024, 17:07

Witam,
czy ktoś z was brał Prednizolon( encorton) w dużych dawkach przez dłuższy czas?
Ja brałam 50mg przez 6 tyg (3 wypróżnienia), później zmniejszenie do 40mg przez 9 tyg (5 wypróżnień). Próbowałam teraz zejść na 30mg ale już w trzecim dniu jest znaczne pogorszenie (11 wypróżnień). Nie ukrywam, że takie dawki sterydów bardzo źle wpływają na mnie i ze względu na skutki ubocznie miałam zmniejszyć ale słabo to widzę.
Jak u was to było?

Wszystko pod okiem specjalisty.
Cały czas przyjmuje zastrzyki z Infliximab.

romek
Aktywny ✽✽✽
miasto: warszawa

Post autor: romek » 15 cze 2024, 12:56

Ja brałem Metypred przez prawie pół roku. Zaczynałem od 32 (to chyba mniej więcej tyle co 50 encortonu. Schodziłem powoli, potem znów chyba 2 razy wracałem do 32. Dopiero po kilku miesiącach udało mi się odstawić, ale jelito nie było wyleczone. Lekarz powiedział, że tylko biologia może mi pomóc

Lucy
Debiutant ✽

Post autor: Lucy » 16 cze 2024, 14:08

Biologię biorę już ponad pół roku, Aza u mnie odpada, oprócz tego też antybiotyki brałam ale stwierdzili że nie ma już takiej potrzeby. Tak na prawdę najlepsze wyniki miałam przy dawce 50mg.
Jestem załamana ponieważ nie wiem jakie jeszcze mogą mi zaproponować leczenie. A nie wyobrażam sobie brania sterydów dożywotnio.

romek
Aktywny ✽✽✽
miasto: warszawa

Post autor: romek » 17 cze 2024, 11:14

Spokojnie :roll: Kiedyś na pewno się poprawi. Ja poprzednie zaostrzenie miałem przez półtora roku :smutny: Ale się skończyło

atabe
Aktywny ✽✽✽

Post autor: atabe » 18 cze 2024, 12:56

Są też inne leki biologiczne. Mogą zmienić leczenie,jakby obecne nie pomagało. Spróbuj chodzić że sterydu bardzopowo, np po 2, 5 mg

Lucy
Debiutant ✽

Post autor: Lucy » 28 cze 2024, 17:30

Właśnie wczoraj byłam u lekarza, mam schodzić ze sterydów po 10mg😱 i odstawiamy zastrzyki z Infliximab a zamiast tego Rinvoq 45mg. Pożyjemy zobaczymy oby coś zaczęło działać.

mari
Początkujący ✽✽
województwo: małopolskie
miasto: kraków

Post autor: mari » 29 cze 2024, 21:15

bywa że kolejny lek dopiero zadziała ten Rinvoq to też zastrzyki ?

Lucy
Debiutant ✽

Post autor: Lucy » 04 lip 2024, 12:59

Rinvoq to tabletki, codziennie po jednej. Powiem tak, nie zapeszając po dwóch dniach już widzę różnicę. Z 6-7 wizyt są 3.🥳

mari
Początkujący ✽✽
województwo: małopolskie
miasto: kraków

Post autor: mari » 04 lip 2024, 21:37

to super wiadomość że lek działa, już trochę poczytałam o Rinvoq działanie chyba podobne do filgotynib

Lucy
Debiutant ✽

Post autor: Lucy » 22 lip 2024, 15:41

Aktualizacja, po miesiącu brania Rinvoq 6 wizyt w 🚾,(po kilku pierwszych dniach gdzie była widoczna różnica )jest jak było przed Rinvoq. Jeden plus nie ma krwii, za to na całym ciele robią mi się ropne wrzody.😭

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lek Prednizolon”