nawet takimi, gdzie na opakowaniu jest napisane - przyjmować raz dziennie ?_Ray_ pisze:ak ja mialam spadek formy po jelitowce to lekarz zalecil mi kuracje przez 3 tyg.co tydzien inny probiotyk.3x po 2 tabletki dziennie.
probiotyki
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 488
- Rejestracja: 14 lis 2012, 19:00
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Lokalizacja: prawie lublin
Re: probiotyki
- Nibiru
- Początkujący ✽✽
- Posty: 462
- Rejestracja: 01 wrz 2012, 20:40
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Śląskie
Re: probiotyki
Pewnie tak, bo tam gdzie jest napisane raz dziennie to chodzi głównie o profilaktykę prozdrowotną przy antybiotykoterapii a nie działanie lecznicze przy chorobach jelit. Jak pro leczniczo to trzeba więcej szamaćloczek pisze:nawet takimi, gdzie na opakowaniu jest napisane - przyjmować raz dziennie ?
- Nibiru
- Początkujący ✽✽
- Posty: 462
- Rejestracja: 01 wrz 2012, 20:40
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Śląskie
Re: probiotyki
Wiecie co okdryłem ameryke A tak na serio znalazłem bardzo fajną informację w internecie na forum ludzi chorych na chlamydioze. Tak w ogóle jest to kopalnia wiedzy na temat suplementów, leczenia candidy i innych chorób bakteryjnych, pasożytniczych i grzybiczych. Znalazłem dokładnie info jak sprawdzać czy probiotyk jest w ogóle coś wart jutro dokładniej opiszę metodę. Kilka osób przetestowało już probiotyki polskie, większość z nich jest bezwartościowa. Między innymi Multilac i Biotyk sa nic nie warte.
[ Dodano: 06-10-2013 ]
Dobra to jest ta metoda:
Chodzi o to żeby zrobić jogurt Do mleka wrzucamy probiotyk, jak nie zrobi się jogurt znaczy że nie ma bakterii, znaczy że są martwe.
Przygotowanie jest bardzo proste. Proszę postępować w następujący sposób:
Krok numer 1 - temperatura mleka
Wpierw musimy uzyskać odpowiednią temperaturę mleka: od 43 °C do 45 °C. Jest to najlepsza temperatura do uzyskania smacznego jogurtu.
Krok numer 2 - dodaj bakterie
Do mleka o temperaturze od 43 °C do 45 °C dodajemy bakterie (1 saszetkę). Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.
Krok numer 3 - zakryj naczynie
Naczynie, w którym znajduje się mleko wraz z bakteriami, powinniśmy teraz dokładnie zakryć (szczelną zakrywką lub nakrętką – pamiętajmy, że chodzi o to, by do środka nie dostawało się powietrze, inaczej jogurt może zostać zanieczyszczony i stracić swój wyjątkowy smak). Takim naczyniem może być termos, słoik, garnek itp.
Krok numer 4 - poczekaj
Szczelnie zakryte naczynie zostawiamy w cieple na minimum 6-8 godzin. Możemy umieścić je w ciepłej wodzie lub torebce izotermicznej (np. w garnku z ciepłą wodą, pod pierzyną, przy kaloryferze, albo ciepłym miejscu w kuchni). Dzięki temu bakterie uzyskają idealne warunki do namnażania się, nastąpi ścięcie się mleka i powstanie jogurt domowy.
Testy jednego z uzytkowników forum CPN:
"Testowalem probiotyki. do 150 ml mleka dosypywalem proszek z kapsulki i czekalem co bedzie
MULTILAC: nic, mleko w smaku i zapachu.
PROLACTIV: nic, mleko w smaku i zapachu.
BIOTYK: nic, mleko w smaku i zapachu.
KEFIR PITNY ZA 99GR: zsiadlo sie do bardzo gestej substancji, pyszne
LAKCID: calkiem niezle, z wierzchu sie zsiadlo, mleko smiedzi i po przechyleniu widac ze jeszcze mleko, ale juz prawie jogurt
DICOFLOR DLA DZIECI: przetestowalem. bakterie martwe. nie zsiadlo sie mleko.
Biopron - mleko zsiadłe."
Też się pobawię w takie testy. W domu mam głównie probiotyki zagraniczne, więc je sprawdzę hehe. Porobię jogurty probiotyczne
[ Dodano: 06-10-2013 ]
Dobra to jest ta metoda:
Chodzi o to żeby zrobić jogurt Do mleka wrzucamy probiotyk, jak nie zrobi się jogurt znaczy że nie ma bakterii, znaczy że są martwe.
Przygotowanie jest bardzo proste. Proszę postępować w następujący sposób:
Krok numer 1 - temperatura mleka
Wpierw musimy uzyskać odpowiednią temperaturę mleka: od 43 °C do 45 °C. Jest to najlepsza temperatura do uzyskania smacznego jogurtu.
Krok numer 2 - dodaj bakterie
Do mleka o temperaturze od 43 °C do 45 °C dodajemy bakterie (1 saszetkę). Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku.
Krok numer 3 - zakryj naczynie
Naczynie, w którym znajduje się mleko wraz z bakteriami, powinniśmy teraz dokładnie zakryć (szczelną zakrywką lub nakrętką – pamiętajmy, że chodzi o to, by do środka nie dostawało się powietrze, inaczej jogurt może zostać zanieczyszczony i stracić swój wyjątkowy smak). Takim naczyniem może być termos, słoik, garnek itp.
Krok numer 4 - poczekaj
Szczelnie zakryte naczynie zostawiamy w cieple na minimum 6-8 godzin. Możemy umieścić je w ciepłej wodzie lub torebce izotermicznej (np. w garnku z ciepłą wodą, pod pierzyną, przy kaloryferze, albo ciepłym miejscu w kuchni). Dzięki temu bakterie uzyskają idealne warunki do namnażania się, nastąpi ścięcie się mleka i powstanie jogurt domowy.
Testy jednego z uzytkowników forum CPN:
"Testowalem probiotyki. do 150 ml mleka dosypywalem proszek z kapsulki i czekalem co bedzie
MULTILAC: nic, mleko w smaku i zapachu.
PROLACTIV: nic, mleko w smaku i zapachu.
BIOTYK: nic, mleko w smaku i zapachu.
KEFIR PITNY ZA 99GR: zsiadlo sie do bardzo gestej substancji, pyszne
LAKCID: calkiem niezle, z wierzchu sie zsiadlo, mleko smiedzi i po przechyleniu widac ze jeszcze mleko, ale juz prawie jogurt
DICOFLOR DLA DZIECI: przetestowalem. bakterie martwe. nie zsiadlo sie mleko.
Biopron - mleko zsiadłe."
Też się pobawię w takie testy. W domu mam głównie probiotyki zagraniczne, więc je sprawdzę hehe. Porobię jogurty probiotyczne
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 488
- Rejestracja: 14 lis 2012, 19:00
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Lokalizacja: prawie lublin
Re: probiotyki
Nibiru, o jakim mleku piszeszesz? Takim ze sklepu? czy prostu od krowy ?
- Nibiru
- Początkujący ✽✽
- Posty: 462
- Rejestracja: 01 wrz 2012, 20:40
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Śląskie
Re: probiotyki
Na tych stronkach piszą o mleku ze sklepu. Na pewno od krowy lepsze. Są też te z mlekomatów.loczek pisze:Nibiru, o jakim mleku piszeszesz? Takim ze sklepu? czy prostu od krowy ?
-
- Znawca ❃❃
- Posty: 2059
- Rejestracja: 02 wrz 2006, 02:13
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: probiotyki
coś więcej na temat tego kefiru ? To już produkt po eksperymencie , czy do kupienia ?Nibiru pisze:KEFIR PITNY ZA 99GR: zsiadlo sie do bardzo gestej substancji, pyszne
- Jarczyslaw
- Początkujący ✽✽
- Posty: 396
- Rejestracja: 10 lip 2012, 22:05
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Gliwice
- Kontakt:
Re: probiotyki
Nibiru, dzięki wielkie za ten tekst z probiotykach. Zawsze mi się wydawało, że te tabletki z bakteriami mają wątpliwą skuteczność ale, że aż tak...? Daj znać co Ci wyszło w Twoich testach bo jestem bardzo ciekawy
Ja zakupiłem wczoraj jogurtownicę i zamierzam jogurtem zastąpić te tabletki na które poszło pieniędzy tyle, że równowartość jogurtów zjadałbym jeszcze przez najbliższe parę lat...
Piciu, z tego co wiem to takie jogurty również robi się ze zwykłego sklepowego jogurtu naturalnego. Warto jednak wybrać jakiś fajniejszy. W procesie fermentacji powstaje jogurt (taki prawdziwy, ponoć właśnie smakuje bardziej jak kefir a nie jak jogurt) i to co powstało można dalej wykorzystać do hodowli.
Ja zakupiłem wczoraj jogurtownicę i zamierzam jogurtem zastąpić te tabletki na które poszło pieniędzy tyle, że równowartość jogurtów zjadałbym jeszcze przez najbliższe parę lat...
Piciu, z tego co wiem to takie jogurty również robi się ze zwykłego sklepowego jogurtu naturalnego. Warto jednak wybrać jakiś fajniejszy. W procesie fermentacji powstaje jogurt (taki prawdziwy, ponoć właśnie smakuje bardziej jak kefir a nie jak jogurt) i to co powstało można dalej wykorzystać do hodowli.
[center]Trzymajmy się ramy, to się nie posramy![/center]
-
- Debiutant ✽
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 cze 2015, 17:09
- Choroba: CD
- województwo: zachodniopomorskie
- Lokalizacja: Szczecin
Probiotyki
O zaletach probiotyków nikogo przekonywać nie muszę ale których probiotyków używacie? Czytałem że te reklamowane zawierają bakterie dobroczynne ale w procesie produkcji są zazwyczaj uśmiercane albo po prostu nie trafiają do jelita.
Po co kupować coś, co nie działa
Po co kupować coś, co nie działa
Edukacja podstawą chorowania
- deth
- Mistrzunio ❃❃❃
- Posty: 3130
- Rejestracja: 02 lut 2011, 16:33
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
- Lokalizacja: Reda
Re: probiotyki
Biorę Swanson. a jak zbraknie to multilac abo pytam w aptece co aktualnie w promocji
- patkaas
- Koordynator
- Posty: 1466
- Rejestracja: 10 lis 2014, 17:31
- Choroba: CU
- województwo: podkarpackie
- Lokalizacja: Rzeszów/Kraków
- Kontakt:
Re: probiotyki
Brałam Multilac, Trilac, Sanprobi. Aktualnie stosuję VSL#3, który pod względem ilości bakterii jest chyba bezkonkurencyjny, ale za to ma też niezłą cenę. Osobiście chyba nie odczuwam wielkich zmian w jelitach przez branie, ale wiadomo, że przy przewlekłej chorobie jelit to niemalże pewne, iż flora bakteryjna jest zmieniona i jakoś trzeba to uzupełniać.
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek miesiąca w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek miesiąca w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
- michal_mg
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 532
- Rejestracja: 11 paź 2013, 18:39
- Choroba: CU
- województwo: -- poza Polską --
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Re: Probiotyki
Może napisz jakie probiotyki masz na myśli - chodzi o te niby uśmiercone - bo nie mam siły się domyślać, a po drugie nie mam tv więc nie wiem co jest reklamowane.lukaszCrohn pisze:Czytałem że te reklamowane zawierają bakterie dobroczynne ale w procesie produkcji są zazwyczaj uśmiercane albo po prostu nie trafiają do jelita.
Po co kupować coś, co nie działa
O uśmiercaniu probiotyków to pierwsze słyszę - ale nie nigdy tematu nie zgłębiałem. Probiotyki, które muszą być przechowywane w lodówce - to co innego, bo tu trzeba dać wiarę tym co je transportują i przechowują do sprzedaży, a tu niestety wiara cudów nie czyni, bo nawet szczepionki nie są należycie przechowywane w aptekach. Natomiast sprzedaż wysyłkowa nie odbywa się w dostatecznie chłodnych warunkach.
Probiotyki są często doprowadzane do stanu przetrwalników, w którym to mogą być dość długo - tak np sprzedaje się drożdże do wina. A jak nie masz zaufania do kupnych to zawsze możesz zrobić sobie jakieś kiszonki i będzie to samo.
- jarrino
- Debiutant ✽
- Posty: 9
- Rejestracja: 01 gru 2016, 15:43
- Choroba: IBS
- województwo: małopolskie
- Lokalizacja: Kraków
Re: probiotyki
Bakterie nie są uśmiercane, a są liofilizowane czyli pozbawiane wody i dezaktywowane i kiedy dostaną się do żołądka i później jelit to po wchłonięciu wody powinny stać się znowu aktywne. Dlatego z tych milionów w kapsułce aktywnych pozostaje znacznie mniej. Chociaż z żywymi też nie jest tak łatwo, bo przecież soki trawienne są po ty, by bakterie właśnie niszczyć, ale natura jednak potrafi się przed tym chronić więc jakieś przechodzą dalej do jelit. Ja używam probiotyku gdzie są żywe bakterie Joy Day się nazywa, kupuję na miesiąc 2 buteleczki koncentratu na mikroorganizmy.com.pl bo tam jest najtaniej i prosto od producenta więc najświeższy i wydaje mi się, że działa. Przy moim ibs to bywa różnie z ogólną kondycją i zanim w ogóle zacząłem się leczyć bardziej "alternatywnie" było jednak gorzej. Raczej nie zaprzestanę go brać, bo koszt nie jest duży, a coś tam zawsze pomoże i uzupełni te mikroflorę.
I jeszcze wracając do tych popularnych probiotyków w aptece to one są głównie do antybiotyku, są to specjalne szczepy odporne na wiele leków, ale przez to są one mniej korzystne dla organizmu: coś za coś
I jeszcze wracając do tych popularnych probiotyków w aptece to one są głównie do antybiotyku, są to specjalne szczepy odporne na wiele leków, ale przez to są one mniej korzystne dla organizmu: coś za coś
- eliszka
- Początkujący ✽✽
- Posty: 442
- Rejestracja: 10 sie 2015, 21:31
- Choroba: CU
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Lokalizacja: Toruń
- Kontakt:
Re: probiotyki
Ja kupiłam jogurtownicę i sama produkuję jogurt. Zanim zabrałam się do pracy czytałam na ten temat różne artykuły. I tak: do sporządzenia własnego jogurtu w domowym zaciszu najlepiej jest użyć jako bazy jogurt naturalny zawierający następujące szczepy bakterii: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus Thermophilus i opcjonalnie Lactobacillus Acidophilus. Należy unikać jogurtów z bakteriami bifidus, ponieważ nie mają zbawiennego wpływu na jelita i mogą mutować.
U mnie w domu ciągle ktoś jest chory. Zamiast typowych aptecznych probiotyków wybieram jogurt robiony w domu:)
U mnie w domu ciągle ktoś jest chory. Zamiast typowych aptecznych probiotyków wybieram jogurt robiony w domu:)
-
- Debiutant ✽
- Posty: 12
- Rejestracja: 12 sty 2012, 07:56
- Choroba: CU
- województwo: zachodniopomorskie
- Lokalizacja: Koszalin
Re: probiotyki
Witam,jedynym skutecznym i działającym probiotykiem jest Digestive połączony z Laminina,Dzięki temu zapominam powoli o chorobie która mnie gnebila 6 lat bez przerwy..
Jeśli ktoś chce chętnie pomoge i udzielę informacji na temat tego jak przebiegło to w moim przypadku i na temat preparatów.796796459
Jeśli ktoś chce chętnie pomoge i udzielę informacji na temat tego jak przebiegło to w moim przypadku i na temat preparatów.796796459
-
- Debiutant ✽
- Posty: 12
- Rejestracja: 12 sty 2012, 07:56
- Choroba: CU
- województwo: zachodniopomorskie
- Lokalizacja: Koszalin
Re: probiotyki
Witam.Dla mnie jedynym działającym i dającym wymierne efekty probiotykiem jest Digestive+ laminina
Dzięki tym preparatom po 6 letniej ciągłej i nieprzerwanej walce z wzjg,w końcu odzyskałam zdrowie,Jeśli ktoś chce chętnie pomogę z preparatami i podzielę się doświadczeniami. 796796459
Dzięki tym preparatom po 6 letniej ciągłej i nieprzerwanej walce z wzjg,w końcu odzyskałam zdrowie,Jeśli ktoś chce chętnie pomogę z preparatami i podzielę się doświadczeniami. 796796459