Żywienie w okresie remisji

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
Tubisia
Doradca CD
Posty: 1599
Rejestracja: 16 kwie 2012, 16:11
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków/Warszawa
Kontakt:

Żywienie w okresie remisji

Post autor: Tubisia » 22 paź 2017, 13:15

Generalną zasadą w okresie remisji choroby, to UNIKANIE PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH, KTÓRE NIE SĄ DOBRZE TOLEROWANE PRZEZ NASZE JELITA.
Nie ma tu złotej jednej diety dla każdego, każdy z Nas choruje inaczej, inne produkty toleruje. Ważne jest, by wiedzieć jakie możemy stosować zamienniki za nietolerowane produkty, tak, by móc uzupełniać wchłanianie składników mineralnych z pokarmu.

SKŁADNIKI POKARMOWE WPŁYWAJĄCE NA ZMNIEJSZENIE/ZWIĘKSZENIE WCHŁANIANIA SKŁADNIKÓW MINERALNYCH Z POŻYWIENIA

Wapń: mleko i przetwory mleczne, konserwy rybne zawierające kościec (sardynki, szproty), białko jaja, soczewica.

Wchłanianie wapnia utrudniają: fityniany, szczawiany, taniny, fosforany, dieta wegetariańska, błonnik .

Wchłanianie wapnia ułatwiają: witamina D (ryby - śledzie, sardynki, makrele; wątroba, masło, jaja i mleko), laktoza (mleko i przetwory).

Żelazo:: wątroba, mięso i przetwory mięsne, drób, ryby, warzywa zielone (pietruszka-nać, szczypior, szczaw), boćwina, pietruszka korzeń, buraki, brukselka.

Wchłanianie żelaza utrudniają: fityniany – zboża (głównie otręby), nasiona roślin strączkowych (umiejętne gotowanie redukuje zawartość fitynianów), orzechy;szczawiany - szczaw, szpinak, rabarbar, agrest, suszone śliwki, czekolada, kakao, mocna herbata, nasiona roślin strączkowych, konserwy mięsne, konserwy rybne, koncentraty zup, sosów, ostre przyprawy i przyprawy z glutaminianem sodu; taniny – mocne napary kawy i herbaty; fosforany – napoje gazowane, coca-cola, pieczywo (dodatek fosforanów jako środka konserwującego); dieta wegetariańska - ze względu na rezygnację ze spożycia mięsa i produktów pochodzenie zwierzęcego;błonnik pokarmowy.

Wchłanianie żelaza ułatwiają: witamina C - kiwi, melony, ananasy, jabłka, ziemniaki, pomidory; meat factor - czynnik mięsny obecny w mięsie i rybach, zwiększający wchłanianie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych; miedź – awokado, szpinak, rodzynki, wątróbka, nerki, ryby, kraby oraz krewetki; kobalt (pierwiastek śladowy, będący składnikiem witaminy B12) - mleko, wątroba, nerki, mięso, warzywa zielone, szpinak, sałata, kapusta, ziarna zbóż.

Magnez: produkty zbożowe, banany, kakao.

Wchłanianie magnezu utrudniają: kwas fitynowy, szczawiowy, fosforany .

Wchłanianie magnezu ułatwiają: białko (mięso, nabiał, ryby), laktoza, witamina B6 (ryby, mięso, ziemniaki i inne warzywa skrobiowe, niektóre owoce - np. banany, ale nie cytrusy - oraz mięso z piersi indyka, kurczaka, wątroba wieprzowa i wołowa, makrela, łososie, fasola biała, kasza gryczana, soja, ryż, jaja, warzywa (brokuły, marchew, brukselka), ryby (dorsz), płatki śniadaniowe wzbogacone w witaminę B6.

Kwas foliowy: warzywa liściaste (sałata, szpinak, nać pietruszki, jarmuż), brokuły, wątroba, mięso, kefir.


PRODUKTY ZAMIENNE

Produkty zbożowe
100 g mąki, kaszy odpowiada:
100 g makaronu
100 g grochu i fasoli suchej
100 g pieczywa chrupkiego, bułki tartej, sucharków, herbatników
135 g chleba, bułek, pieczywa cukierniczego

Mleko i przetwory mleczne
100 g mleka odpowiada:
100 g kefiru, jogurtu, mleka ukwaszonego, maślanki
15 g mleka w proszku
15 g sera twarogowego
30 g sera homogenizowanego
10 g sera podpuszczkowego i topionego

Jaja
100 g jaja (2 sztuki) odpowiada:
400 g mleka – kefiru, jogurtu, maślanki
100 g sera twarogowego
200 g sera twarogowego homogenizowanego
60 g sera podpuszczkowego i topionego
80 g mięsa bez kości
120 g drobiu wypatroszonego
60 g szynki, polędwicy, baleronu, kiełbasy suchej
100 g filetów rybnych
150g ryby wędzonej

Mięso, wędliny, drób, ryby
100 g mięsa z kością, i ryb odgłowionych, wypatroszonych odpowiada:
400 g mleka
100 g sera twarogowego
200 g sera twarogowego homogenizowanego
60 g sera podpuszczkowego i topionego
80 g mięsa bez kości
120 g drobiu wypatroszonego
70 g szynki, polędwicy, baleronu, kiełbasy suchej
100 g filetów rybnych
100 g ryby wędzonej
100 g jaja
100 g grochu i fasoli

Tłuszcze
100 g oleju odpowiada:
120 g margaryny
100 g masła odpowiada:
450 g śmietany 18% tłuszczu

Warzywa i owoce
100 g świeżych warzyw lub owoców odpowiada:
60 g soku pitnego, nektaru, przecieru
30 g koncentratu pomidorowego 20%
20 g koncentratu pomidorowego 30%
20 g owoców suszonych

Suche nasiona roślin strączkowych
100 g suchych nasion roślin strączkowych odpowiada:
135 g pieczywa
100 g makaronu, mąki i kaszy

Cukier
100 g cukru odpowiada:
125 g miodu, 200 g dżemu niskosłodzonego
200 g dżemu niskosłodzonego
150 g dżemu wysokosłodzonego, konfitur, syropów owocowych



Należy pamiętać, że to, co komuś pomogło, nie zawsze może pomóc Tobie ! Nie wyłączaj myślenia w poszukiwaniu diety !
Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur :bicz:

Życie jest jak jajko - trzeba je znieść.

Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym :cool2:

Zablokowany

Wróć do „Dieta w Remisji Wytyczne”