Tutaj miałam na myśli podgrzewanie w mikrofali posiłków w tych gotowych, jednorazowych opakowaniach (plastikowych, styropianowych itp. - jak na zdjęciach).
Moi znajomi kupują np. chińszczyznę na wynos w takich styropianach, a w domu odgrzewają taką całość w mikrofalówce - mówię, żeby chociaż przełożyli to do czegoś szklanego, ale im się nie chce
Wg mnie podgrzanie takich tworzyw sztucznych do wysokich temperatur + mikrofale = niezdrowa katastrofa.
Tubisia pisze:Podgrzewanie w mikrofali, wg najnowszych doniesień naukowców nie jest szkodliwe - kiedyś zdania były podzielone.
Dobrze wiedzieć...
Byłam przekonana, że jest niekorzystna dla zdrowia - co nie zmienia faktu, że używamy praktycznie codziennie.
Bo tak jednak najwygodniej i najszybciej odgrzać np. obiad na talerzu.
A swoją drogą mam sprawdzony przepis na zdrowe ciasteczko z mikrofalówki
Jajko + banan + 3 łyżki płatków owsianych + łyżeczka ciemnego kakao = wszystko blendujemy, do mikrofali na 3 minuty i gotowe.
Przekładam to jogurtem naturalnym i jem ze świeżymi owocami - taki fit deser