[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
Według piramidy żywieniowej owoce i warzywa czyli żywność typowo wegetariańska jest na dole piramidy czyli powinno sie spożywać więcej warzyw i owoców niż mięsa i produktów mlecznych. Nie wiem czy czytałaś ten wątek dokładnie, ale wiele osób uważa , że spożywanie w większej ilości owoców i warzyw nie wpływa na spadek zachorowalności i utrzymanie zdrowa. O dziwo teorie te wygłaszają osoby, które mają już zaawansowane choroby m.in. cukrzyce spowodowane ewidentnie przez zły tryb żywieniowy. A mimo to próbują udowodnić że owoce i warzywa nie wpływają pozytywnie w przypadku chorób przewleklych. Artykuł w fachowym czasopiśmie The American Journal of Gastroenterology ukazuje że jednak jest inaczej. O tym pisali w swych książkach Klein i Dr Gerson, że dieta ma znaczny wpływ na rozwój chorób przewlekłych, winowajcą są ewidentnie mięso i tłuszcze zwierzęce, które niestety są spożywane przez większość społeczeństwa w większej ilości niż owoce i warzywa. Niestety to są przykre fakty.
WNIOSEK: ŻYWNOŚĆ MA ZNACZNY WPŁYW NA ROZWÓJ CHORÓB PRZEWLEKŁYCH. ZJADANIE W PRZEWAŻAJĄCEJ ILOŚCI OWOCÓW I WARZYW MOŻE ZMNIEJSZYĆ WZROST ZACHOROWALNOŚCI NA CHOROBY PRZEWLEKŁE TAKIE JAK CD CZY CU, CUKRZYCA itd.. To potwierdzają coraz liczniejsze badania naukowe.
JEDZENIE MA ZNACZENIE
[ Dodano: 17-04-2011 ]
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
Ze zrozumieniem to przeczytaj wnioski z artykułu: mięso i tłuszcze zwierzęce zwiększają ryzyko zachorowania na choroby zapalne jelit, a dieta opierająca sie w głównej części na owocach i warzywach zmniejsza. To zdanie specjalistów a nie "wielu ludzi" z forum.
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
Napisz to do The American Journal of Gastroenterology, którzy stworzyli artykuł i wysunęli wnioski jakie wysuneli. Wydaje mi sie, że dla nich jest zrozumiałe co napisali. Ja je tutaj przedstawiłem i oznajmiłem, że owe wnioski były już wysunięte dawno w innych publikacjach, o których w tym wątku było już wspomniane. Coraz więcej badań zaczyna to potwierdzać.
Jak sie takie wnioski nie podobają to nie do mnie z pretensjami tylko do The American Journal of Gastroenterology.
"High dietary intakes of total fats, PUFAs, omega-6 fatty acids, and meat were associated with an increased risk of CD and UC. High fiber and fruit intakes were associated with decreased CD risk, and high vegetable intake was associated with decreased UC risk"
P.S
Więcej owoców i warzyw a zdecydowanie
mniej tłuszczów zwierzęcych i mięsa przyczyniającego sie do wielu chorób przewlekłych.