wątróbka drobiowa
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- syla2146
- Początkujący ✽✽
- Posty: 487
- Rejestracja: 10 wrz 2008, 14:17
- Choroba: CU
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Lokalizacja: Chełmno
- Kontakt:
Re: wątróbka drobiowa
Nie lubam..........
-
- Debiutant ✽
- Posty: 31
- Rejestracja: 10 mar 2008, 11:01
- Choroba: CU
- województwo: podkarpackie
- Lokalizacja: Krosno
Re: wątróbka drobiowa
Napiszcie proszę,jak tę wątróbkę robicie?Bo mam problem..Gotowana jest ohydna,a smażona się boje trochę.A mam wielką ochotę zjeść,nawet już mam obraną i umytą,tylko zero pomysłu na przetworzenie..
-
- Doświadczony ❃
- Posty: 1741
- Rejestracja: 28 sie 2006, 19:13
- Choroba: CU
- województwo: łódzkie
- Lokalizacja: Łódź/Piaseczno
Re: wątróbka drobiowa
ja wątróbkę drobiową robię czasem i lubię...
na oliwie z oliwek, albo z pestek winogron, obtaczam w odrobinie mąki wrzucam na patelnię, na rozgrzana oliwę...pod koniec odrobina soli , posypuję curry i dodaję jabłek, czasem rodzynek (wymoczonych w wodzie)...
druga wersja, początek jak pierwsza, do momentu smażenia...usmażone posypują delikatnie solą i wykładam na talerz, polewam sosem własnej roboty z: parę łyżek dżemu z truskawek, parę łyżek soku malinowego, sporo curry, five spice, odrobina garam masala, czasem sosu słodko-pikantnego chili, odrobinę czasem kashmiri masala - dokładnie wymieszane, najlepiej trochę wcześniej, żeby się przegryzł, ja mam zawsze mały słoiczek zrobiony i stoi sobie w lodówce....nie może być zbyt ostry, ale wyraźnie słodki, o delikatnie lejącej konsystencji...ryzykowne, niezbyt często, ale pyszne...
na oliwie z oliwek, albo z pestek winogron, obtaczam w odrobinie mąki wrzucam na patelnię, na rozgrzana oliwę...pod koniec odrobina soli , posypuję curry i dodaję jabłek, czasem rodzynek (wymoczonych w wodzie)...
druga wersja, początek jak pierwsza, do momentu smażenia...usmażone posypują delikatnie solą i wykładam na talerz, polewam sosem własnej roboty z: parę łyżek dżemu z truskawek, parę łyżek soku malinowego, sporo curry, five spice, odrobina garam masala, czasem sosu słodko-pikantnego chili, odrobinę czasem kashmiri masala - dokładnie wymieszane, najlepiej trochę wcześniej, żeby się przegryzł, ja mam zawsze mały słoiczek zrobiony i stoi sobie w lodówce....nie może być zbyt ostry, ale wyraźnie słodki, o delikatnie lejącej konsystencji...ryzykowne, niezbyt często, ale pyszne...
choruję od 96 roku, diagnoza od 98, remisja: od 2004 z 3 miesięczną przerwą:) bez leków (nie polecane)
- magda281
- Znawca ❃❃
- Posty: 2474
- Rejestracja: 20 gru 2007, 11:55
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: okolice warszawy
Re: wątróbka drobiowa
Ja delikatnie obsmażam obtoczoną w mące-wrzucam do garnuszka dolewam trochę wody i posiekaną cebulkę,duszę aż cebulka zmięknie i na koniec (jak sie udusi) troszkę sole. i mmm pycha( podaje z ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym)
Kto nadzieje w innych pokłada,celu nie osiąga.
-
- Debiutant ✽
- Posty: 31
- Rejestracja: 10 mar 2008, 11:01
- Choroba: CU
- województwo: podkarpackie
- Lokalizacja: Krosno
Re: wątróbka drobiowa
Hmmmmmmmm, więc smażona jednak?Cóż,spróbuję,najwyżej resztę dnia spędzę w łazience Mam ogromna ochotę na tę wątróbkę,a poza tym- anemię,jakoś trzeba się ratować czymś,poza lekami...dzięki!!!!!!
- magda281
- Znawca ❃❃
- Posty: 2474
- Rejestracja: 20 gru 2007, 11:55
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: okolice warszawy
Re: wątróbka drobiowa
ja tylko delikatnie obsmażam a głównie to się dusi -więc może dla tego mi nie szkodzibeatak pisze:Hmmmmmmmm, więc smażona jednak?C
Kto nadzieje w innych pokłada,celu nie osiąga.
-
- Debiutant ✽
- Posty: 31
- Rejestracja: 10 mar 2008, 11:01
- Choroba: CU
- województwo: podkarpackie
- Lokalizacja: Krosno
Re: wątróbka drobiowa
Ten pierwszy raz zrobie bez cebulki,która mi zdecydowanie nie służy..A szkoda,bo lubię.Jeszcze raz dziękuję!!!!!!!!
- Miska Ryżu
- Doświadczony ❃
- Posty: 1475
- Rejestracja: 03 lip 2008, 10:38
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontakt:
Re: wątróbka drobiowa
też jadam i również żadnych skutków ubocznych nie posiadam po niej, jednakże nie lubie smaku wątróbki i jeżeli już muszę ją zjeść to naprawdę pod wielkim przymusem, najczęściej z grzeczności
Smutno Ci? A może budyń?
-
- Debiutant ✽
- Posty: 31
- Rejestracja: 10 mar 2008, 11:01
- Choroba: CU
- województwo: podkarpackie
- Lokalizacja: Krosno
Re: wątróbka drobiowa
Zrobiłam-oprószona mąką,bez cebulki, z jabłkiem,podlana wodą,troszkę bulionu dodałam-pycha była!!!Do tego ziemniaczki i ogórek kiszony, mniam....
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: wątróbka drobiowa
jestem wychowany na podrobach, bardzo je lubie.
Watrobka to super danie, choc wieprzowa ma wiecej nam potrzebnych skladnikow!
Niestety, zona je tylko z indyka watrobke.
Jednak ja ja robie, na patelni grilowej, prawie bez tluszczu, ale cebulka "uprazona" musi byc osobno na dobrej oliwie ! Bez niej watrobka niewazna
Ziemniaczki "duszone" (u mnie sie tak mowi) z maslem i mlekiem i..moje buraczki z sloika ! Cudo.
Watrobka to super danie, choc wieprzowa ma wiecej nam potrzebnych skladnikow!
Niestety, zona je tylko z indyka watrobke.
Jednak ja ja robie, na patelni grilowej, prawie bez tluszczu, ale cebulka "uprazona" musi byc osobno na dobrej oliwie ! Bez niej watrobka niewazna
Ziemniaczki "duszone" (u mnie sie tak mowi) z maslem i mlekiem i..moje buraczki z sloika ! Cudo.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 335
- Rejestracja: 13 cze 2008, 15:54
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: katowice
- Kontakt:
Re: wątróbka drobiowa
A ja wcinam,bardzo lubie i nic mi po niej nie ma.....cale szczescie
- paubom
- Początkujący ✽✽
- Posty: 140
- Rejestracja: 22 sty 2009, 06:35
- Choroba: nie ustalono
- województwo: pomorskie
- Lokalizacja: Gdynia
Re: wątróbka drobiowa
Jak na anemię to ja bym polecała wątróbkę wołową i ogólnie wołowinkę, bo ma zawartość żelaza znacznie większą niż drób. Niestety watróbka nie jest tak delikatna i trzeba uważać, żeby się z niej "podeszwa" nie zrobiła, dlatego solenie na końcu.beatak pisze:Hmmmmmmmm, więc smażona jednak?Cóż,spróbuję,najwyżej resztę dnia spędzę w łazience Mam ogromna ochotę na tę wątróbkę,a poza tym- anemię,jakoś trzeba się ratować czymś,poza lekami...dzięki!!!!!!
"a nadzieja budzi się i zasypia..."
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: wątróbka drobiowa
wiecej skladnikow nam potrzebnych, w tym zelaza, ma watrobka wieprzowa,poza tym ona raczej zawsze bedzie mieka, watrobka wolowa ma mniej tych skladnikow i przy nieumiejetnym przygotowaniu robi sie twarda (oczywiscie jesli nie jest cieleca).paubom pisze:Jak na anemię to ja bym polecała wątróbkę wołową i ogólnie wołowinkę, bo ma zawartość żelaza znacznie większą niż drób
Przy anemi wogole warto jesc podroby typu watrobianka, kiszka, kaszanka,czarny salceson , itp.- oczywiscie mowie o "dobrych" wyrobach, a nie marketowych paczkach z terminem waznosci 2 miesiace !
Mieso czerwone (wolowe) nie jest az takie dobre dla nas,- cielecina, krolik czy drob to jest wlasnie dla nas, ze wzgledu na latwiej przyswajalne bialko.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl