Artykul o czerwonym miesie
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
Artykul o czerwonym miesie
Traktujacy po lebkach ale... zadna wiedza nie jest zla
http://polityka.onet.pl/artykul.asp?DB= ... 42634&MP=1
http://polityka.onet.pl/artykul.asp?DB= ... 42634&MP=1
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Posty: 10316
- Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Artykul o czerwonym miesie
Wbrew wcze?niejszym badaniom na podstawie prowadzonych przez rok obserwacji, brytyjscy naukowcy twierdz?, ?e dieta mo?e miea wielki wp3yw na pojawianie sie zaostrzen wrzodziej?cego zapalenia jelita grubego (WZJG) . Prowadz?c badania w grupie 183 chorych na colitis ulcerosa, którzy w momencie rozpoczecia obserwacji byli w okresie remisji, wykazali, ?e obecno?a w diecie czerwonego miesa i alkoholu ma dodatni wp3yw na aktywno?a choroby. Autorzy pracy opublikowanej w pa1dziernikowym numerze "Gut" uwa?aj?, ?e za ten niekorzystny efekt mo?e bya odpowiedzialny siarkowodór powstaj?cy zarówno z siarki, jak i siarczanów. Czerwone mieso i inne bogatobia3kowe produkty s? dla organizmu g3ównym 1ród3em siarki, a alkohol zawiera siarczany.
Na podstawie Gut. 2004 Oct;53(10):1479-
donosi
Mamcia
Na podstawie Gut. 2004 Oct;53(10):1479-
donosi
Mamcia
- kilo9
- Początkujący ✽✽
- Posty: 94
- Rejestracja: 25 kwie 2004, 11:54
- Choroba: CU
- województwo: małopolskie
- Lokalizacja: a z krakowa
Re: Artykul o czerwonym miesie
Czyli!
czerwonego miesa i alkoholu w Cu unikaa jak ognia !
kilo9
czerwonego miesa i alkoholu w Cu unikaa jak ognia !
kilo9
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 174
- Rejestracja: 09 mar 2004, 22:51
- Choroba: nie ustalono
- Lokalizacja: Trójmiasto
Re: Artykul o czerwonym miesie
To potwierdza moj? teorie dlaczego po ?wietach miewam zaostrzenia, gdy? na co dzien nie jem prawie czerwonego miesa ,a ?wi?teczne schabiki i zrazy s? nie do pogardzenia.Chocia? tak serio nie my?le ,?eby to by3o a? tak proste prze3o?enie.
- kilo9
- Początkujący ✽✽
- Posty: 94
- Rejestracja: 25 kwie 2004, 11:54
- Choroba: CU
- województwo: małopolskie
- Lokalizacja: a z krakowa
Re: Artykul o czerwonym miesie
tylko pytanie czy schabowy to jest czerwone mieso?, a w artykule jest napisane ?e produkty bogatobia3kowe?! a czy drób nie jest bogatobia3kowy
kilo9
kilo9
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 174
- Rejestracja: 09 mar 2004, 22:51
- Choroba: nie ustalono
- Lokalizacja: Trójmiasto
Re: Artykul o czerwonym miesie
Niby czerwonym miesem nazywane jest "ciemne mieso", ale wszedzie gdzie czytam wymieniane s? wo3owina, wieprzowina i baranina.Za najlepsze ?ród3o bia3ka przy chorobach jelit uwa?a sie ryby i drób ,z tym ?e spotka3am sie z opracowaniem, gdzie drób by3 na pierwszym miejscu przed ryb?.
Te same wskazówki , które s? tu wymienione jako niekorzystne dla jelit przy CU,dotycz? tak?e zachorowan na raka jelita i uzupe3nione s? o t3uszcz zwierzecy ,który pobudza drobnoustroje do tworzenia wiekszej ilo?ci kwasów t3uszczowych ,które jakby "kalecz? " jelito grube.
Te same wskazówki , które s? tu wymienione jako niekorzystne dla jelit przy CU,dotycz? tak?e zachorowan na raka jelita i uzupe3nione s? o t3uszcz zwierzecy ,który pobudza drobnoustroje do tworzenia wiekszej ilo?ci kwasów t3uszczowych ,które jakby "kalecz? " jelito grube.
- kilo9
- Początkujący ✽✽
- Posty: 94
- Rejestracja: 25 kwie 2004, 11:54
- Choroba: CU
- województwo: małopolskie
- Lokalizacja: a z krakowa
Re: Artykul o czerwonym miesie
to mi du?o wyja?nia! pozosta3a jeszcze cielecina jak sie do niej ma nasze jelito?
kilo9
kilo9
- Małgosia
- Początkujący ✽✽
- Posty: 267
- Rejestracja: 07 lis 2003, 15:41
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- Lokalizacja: Gdańsk
- Kontakt:
Re: Artykul o czerwonym miesie
Nie wiem jak to wygl?da z naukowego punktu widzenia - ale ja jadam cielecine - nawet wczoraj zjad3am pysznego sznycelka - i nie mam ?adnych sensacji.
Za to zauwa?y3am ?e moje jelita nie przepadaja za wo3owin?. Du?o lepiej toleruj? wieprzowine. A drób to ju? super - ale gotowany albo sma?ony, bo np pieczony juz nie bardzo. To do?a dziwne ale tak w3a?nie mam.
Pozdrawiam
Za to zauwa?y3am ?e moje jelita nie przepadaja za wo3owin?. Du?o lepiej toleruj? wieprzowine. A drób to ju? super - ale gotowany albo sma?ony, bo np pieczony juz nie bardzo. To do?a dziwne ale tak w3a?nie mam.
Pozdrawiam
będzie dobrze
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 174
- Rejestracja: 09 mar 2004, 22:51
- Choroba: nie ustalono
- Lokalizacja: Trójmiasto
Re: Artykul o czerwonym miesie
Ja drób jem na okr?g3o ,a szczególnie piersi z kurczaka najchetniej sma?one w folii i nigdy nie mam go do?a.To jest chyba teza na to ,?e organizm wybiera, to co mu najbardziej odpowiada.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
- Balconik
- Początkujący ✽✽
- Posty: 150
- Rejestracja: 24 lut 2005, 08:33
- Choroba: CU
- Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
- Kontakt:
Re: Artykul o czerwonym miesie
a moze dlatego ze w czeronym miesie jest kwas moczowy (poza baranina i krolikiem).
w bialym miesie go nie ma i nawet po sobie widze ze lepiej sie czuje kiedy ograniczylem prawie do 0 spozywanie czerwonego miesa.
chociaz mnie czasem korci jak cholera np pizza z salami albo taka pyszna poledwiczka z patelni mniam
w bialym miesie go nie ma i nawet po sobie widze ze lepiej sie czuje kiedy ograniczylem prawie do 0 spozywanie czerwonego miesa.
chociaz mnie czasem korci jak cholera np pizza z salami albo taka pyszna poledwiczka z patelni mniam
Ostatnio zmieniony 11 mar 2005, 17:59 przez Balconik, łącznie zmieniany 1 raz.
precz z CU ! ! !
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 77
- Rejestracja: 28 sty 2005, 16:03
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Radom
- Kontakt:
Re: Artykul o czerwonym miesie
MIODZIOBalconik pisze: taka pyszna poledwiczka z patelni
- Lawenda
- Początkujący ✽✽
- Posty: 253
- Rejestracja: 26 sty 2005, 11:52
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Artykul o czerwonym miesie
Ja wieprza unikam zupe3nie bo mi nie s3u?y, wo3owina wchodzi najlepiej gotowana, królik te? wchodzi i drób. Tylko nurtuje mnie niepokuj na temat kurczaków... Odk?d dowiedzia3am sie jaki jest "cykl produkcyjny" kurczaka nachodz? mnie w?tpliwo?ci. Dwa góra trzy tygodnie od wylegu do uboju... Antybiotyki, hormony, witaminy... A potem my to zjadamy. Indyka nie da sie w ten sposób hodowaa wiec jest mniej nafaszerowany dodatkami - ale ile mo?na je?a indyka?!?
Re: Artykul o czerwonym miesie
Ja to widze ze wy macie problemy.... Ja wciagam wszystko co mi matka da na talerzu i jest oki. Codzoenie schabowe, kurczaczki, jakies chinszczyzny z miesem i rozne i nic po tym nie mam.
Po wigili rowniez nic nie mialem a bylem na 2 brzuch po nich mialem napecznialy lekko powiedziawszy
Za to szkadzi mi jajecznica i fasolka str?czkowa hieihehiehie
Zdaje mi sie ze kazdy musi sam sobie robic djete itd.
Po wigili rowniez nic nie mialem a bylem na 2 brzuch po nich mialem napecznialy lekko powiedziawszy
Za to szkadzi mi jajecznica i fasolka str?czkowa hieihehiehie
Zdaje mi sie ze kazdy musi sam sobie robic djete itd.
Brak roweru powoduje raka i choroby serca
- Doris
- Początkujący ✽✽
- Posty: 253
- Rejestracja: 27 lip 2004, 18:17
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Poznan
Re: Artykul o czerwonym miesie
Skieri widze ze odzywiamy sie podobnie
co tydzien chinska (mniam), schabowe, od czasu do czasu goloneczka tylko miesk smazone spaghetti, fasolka z buleczka smazona
co tydzien chinska (mniam), schabowe, od czasu do czasu goloneczka tylko miesk smazone spaghetti, fasolka z buleczka smazona
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 77
- Rejestracja: 28 sty 2005, 16:03
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Radom
- Kontakt:
Re: Artykul o czerwonym miesie
SKiERi ty chyba jeste? w czepku urodzony albo tylko ?wirujesz ?e chorójesz