Artykul o czerwonym miesie

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Zgredi

Artykul o czerwonym miesie

Post autor: Zgredi » 04 gru 2003, 15:40

Traktujacy po lebkach ale... zadna wiedza nie jest zla
http://polityka.onet.pl/artykul.asp?DB= ... 42634&MP=1

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Artykul o czerwonym miesie

Post autor: Mamcia » 23 wrz 2004, 09:58

Wbrew wcze?niejszym badaniom na podstawie prowadzonych przez rok obserwacji, brytyjscy naukowcy twierdz?, ?e dieta mo?e miea wielki wp3yw na pojawianie sie zaostrzen wrzodziej?cego zapalenia jelita grubego (WZJG) . Prowadz?c badania w grupie 183 chorych na colitis ulcerosa, którzy w momencie rozpoczecia obserwacji byli w okresie remisji, wykazali, ?e obecno?a w diecie czerwonego miesa i alkoholu ma dodatni wp3yw na aktywno?a choroby. Autorzy pracy opublikowanej w pa1dziernikowym numerze "Gut" uwa?aj?, ?e za ten niekorzystny efekt mo?e bya odpowiedzialny siarkowodór powstaj?cy zarówno z siarki, jak i siarczanów. Czerwone mieso i inne bogatobia3kowe produkty s? dla organizmu g3ównym 1ród3em siarki, a alkohol zawiera siarczany.

Na podstawie Gut. 2004 Oct;53(10):1479-
donosi
Mamcia

Awatar użytkownika
kilo9
Początkujący ✽✽
Posty: 94
Rejestracja: 25 kwie 2004, 11:54
Choroba: CU
województwo: małopolskie
Lokalizacja: a z krakowa

Re: Artykul o czerwonym miesie

Post autor: kilo9 » 23 wrz 2004, 12:58

Czyli!

czerwonego miesa i alkoholu w Cu unikaa jak ognia !

kilo9

Handzia
Początkujący ✽✽
Posty: 174
Rejestracja: 09 mar 2004, 22:51
Choroba: nie ustalono
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Artykul o czerwonym miesie

Post autor: Handzia » 27 wrz 2004, 13:07

To potwierdza moj? teorie dlaczego po ?wietach miewam zaostrzenia, gdy? na co dzien nie jem prawie czerwonego miesa ,a ?wi?teczne schabiki i zrazy s? nie do pogardzenia.Chocia? tak serio nie my?le ,?eby to by3o a? tak proste prze3o?enie.

Awatar użytkownika
kilo9
Początkujący ✽✽
Posty: 94
Rejestracja: 25 kwie 2004, 11:54
Choroba: CU
województwo: małopolskie
Lokalizacja: a z krakowa

Re: Artykul o czerwonym miesie

Post autor: kilo9 » 27 wrz 2004, 18:03

tylko pytanie czy schabowy to jest czerwone mieso?, a w artykule jest napisane ?e produkty bogatobia3kowe?! a czy drób nie jest bogatobia3kowy ??

kilo9

Handzia
Początkujący ✽✽
Posty: 174
Rejestracja: 09 mar 2004, 22:51
Choroba: nie ustalono
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Artykul o czerwonym miesie

Post autor: Handzia » 27 wrz 2004, 18:46

Niby czerwonym miesem nazywane jest "ciemne mieso", ale wszedzie gdzie czytam wymieniane s? wo3owina, wieprzowina i baranina.Za najlepsze ?ród3o bia3ka przy chorobach jelit uwa?a sie ryby i drób ,z tym ?e spotka3am sie z opracowaniem, gdzie drób by3 na pierwszym miejscu przed ryb?.
Te same wskazówki , które s? tu wymienione jako niekorzystne dla jelit przy CU,dotycz? tak?e zachorowan na raka jelita i uzupe3nione s? o t3uszcz zwierzecy ,który pobudza drobnoustroje do tworzenia wiekszej ilo?ci kwasów t3uszczowych ,które jakby "kalecz? " jelito grube.

Awatar użytkownika
kilo9
Początkujący ✽✽
Posty: 94
Rejestracja: 25 kwie 2004, 11:54
Choroba: CU
województwo: małopolskie
Lokalizacja: a z krakowa

Re: Artykul o czerwonym miesie

Post autor: kilo9 » 27 wrz 2004, 19:32

to mi du?o wyja?nia! pozosta3a jeszcze cielecina jak sie do niej ma nasze jelito?

kilo9

Awatar użytkownika
Małgosia
Początkujący ✽✽
Posty: 267
Rejestracja: 07 lis 2003, 15:41
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Artykul o czerwonym miesie

Post autor: Małgosia » 28 wrz 2004, 10:23

Nie wiem jak to wygl?da z naukowego punktu widzenia - ale ja jadam cielecine - nawet wczoraj zjad3am pysznego sznycelka - i nie mam ?adnych sensacji.
Za to zauwa?y3am ?e moje jelita nie przepadaja za wo3owin?. Du?o lepiej toleruj? wieprzowine. A drób to ju? super - ale gotowany albo sma?ony, bo np pieczony juz nie bardzo. To do?a dziwne ale tak w3a?nie mam.
Pozdrawiam :-)
będzie dobrze :-D

Handzia
Początkujący ✽✽
Posty: 174
Rejestracja: 09 mar 2004, 22:51
Choroba: nie ustalono
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Artykul o czerwonym miesie

Post autor: Handzia » 28 wrz 2004, 11:54

Ja drób jem na okr?g3o ,a szczególnie piersi z kurczaka najchetniej sma?one w folii i nigdy nie mam go do?a.To jest chyba teza na to ,?e organizm wybiera, to co mu najbardziej odpowiada.
Pozdrowienia.

Awatar użytkownika
Balconik
Początkujący ✽✽
Posty: 150
Rejestracja: 24 lut 2005, 08:33
Choroba: CU
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Kontakt:

Re: Artykul o czerwonym miesie

Post autor: Balconik » 01 mar 2005, 14:45

a moze dlatego ze w czeronym miesie jest kwas moczowy (poza baranina i krolikiem).
w bialym miesie go nie ma i nawet po sobie widze ze lepiej sie czuje kiedy ograniczylem prawie do 0 spozywanie czerwonego miesa.
chociaz mnie czasem korci jak cholera np pizza z salami albo taka pyszna poledwiczka z patelni mniam ;P
Ostatnio zmieniony 11 mar 2005, 17:59 przez Balconik, łącznie zmieniany 1 raz.
precz z CU ! ! !

Ajem
Początkujący ✽✽
Posty: 77
Rejestracja: 28 sty 2005, 16:03
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Re: Artykul o czerwonym miesie

Post autor: Ajem » 01 mar 2005, 15:46

Balconik pisze: taka pyszna poledwiczka z patelni
MIODZIO

Awatar użytkownika
Lawenda
Początkujący ✽✽
Posty: 253
Rejestracja: 26 sty 2005, 11:52
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Artykul o czerwonym miesie

Post autor: Lawenda » 10 mar 2005, 10:45

Ja wieprza unikam zupe3nie bo mi nie s3u?y, wo3owina wchodzi najlepiej gotowana, królik te? wchodzi i drób. Tylko nurtuje mnie niepokuj na temat kurczaków... Odk?d dowiedzia3am sie jaki jest "cykl produkcyjny" kurczaka nachodz? mnie w?tpliwo?ci. Dwa góra trzy tygodnie od wylegu do uboju... Antybiotyki, hormony, witaminy... A potem my to zjadamy. Indyka nie da sie w ten sposób hodowaa wiec jest mniej nafaszerowany dodatkami - ale ile mo?na je?a indyka?!?

SKiERi
Początkujący ✽✽
Posty: 50
Rejestracja: 28 lut 2005, 15:08
Choroba: nie ustalono

Re: Artykul o czerwonym miesie

Post autor: SKiERi » 10 mar 2005, 19:09

Ja to widze ze wy macie problemy.... Ja wciagam wszystko co mi matka da na talerzu i jest oki. Codzoenie schabowe, kurczaczki, jakies chinszczyzny z miesem i rozne i nic po tym nie mam.
Po wigili rowniez nic nie mialem a bylem na 2 :p brzuch po nich mialem napecznialy lekko powiedziawszy :)
Za to szkadzi mi jajecznica i fasolka str?czkowa hieihehiehie
Zdaje mi sie ze kazdy musi sam sobie robic djete itd.
Brak roweru powoduje raka i choroby serca ;)

Awatar użytkownika
Doris
Początkujący ✽✽
Posty: 253
Rejestracja: 27 lip 2004, 18:17
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznan

Re: Artykul o czerwonym miesie

Post autor: Doris » 10 mar 2005, 19:23

Skieri widze ze odzywiamy sie podobnie 8)
co tydzien chinska (mniam), schabowe, od czasu do czasu goloneczka :roll: tylko miesk smazone :) spaghetti, fasolka z buleczka smazona :twisted:

Ajem
Początkujący ✽✽
Posty: 77
Rejestracja: 28 sty 2005, 16:03
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Re: Artykul o czerwonym miesie

Post autor: Ajem » 10 mar 2005, 19:25

SKiERi ty chyba jeste? w czepku urodzony :) albo tylko ?wirujesz ?e chorójesz :wink:

Zablokowany

Wróć do „Mięsa i Ryby”