Ryby
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 132
- Rejestracja: 25 cze 2011, 03:54
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
- Lokalizacja: Kraków
Re: Ryby
rybki niom niom niom niom
Lubię ryby morskie, słodkowodne mniej, ale też nie pogardzę, jak już mam na talerzu Tylko czemu ryby są takie drogie?
robię tak jak Niszka, czasami dodaję dużo pietruszki, jeśli mam, albo skrojonego pora.
Polecam też rybę po grecku, z gotowanymi warzywami (marchew, seler, pietruszka, pomidor - albo inne, co kto lubi) - pyszne i na ciepło i na zimno.
Lubię ryby morskie, słodkowodne mniej, ale też nie pogardzę, jak już mam na talerzu Tylko czemu ryby są takie drogie?
robię tak jak Niszka, czasami dodaję dużo pietruszki, jeśli mam, albo skrojonego pora.
Polecam też rybę po grecku, z gotowanymi warzywami (marchew, seler, pietruszka, pomidor - albo inne, co kto lubi) - pyszne i na ciepło i na zimno.
- CAMPARI34
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 939
- Rejestracja: 30 kwie 2008, 18:12
- Choroba: CD
- województwo: -- poza Polską --
- Lokalizacja: zagranica
Re: Ryby
ja lubię coda und solę
karpia też
ale tylko w grudniu
[ Dodano: 29-09-2012 ]
ja lubię coda und solę
karpia też
ale tylko w grudniu \
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=14
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=258
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=259
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=257
proponuję zaglądać tu po ciekawe przepisy
karpia też
ale tylko w grudniu
[ Dodano: 29-09-2012 ]
ja lubię coda und solę
karpia też
ale tylko w grudniu \
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=14
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=258
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=259
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=257
proponuję zaglądać tu po ciekawe przepisy
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 441
- Rejestracja: 29 sie 2008, 23:08
- Choroba: CU
- województwo: łódzkie
- Lokalizacja: ...
Re: Ryby
Mam pytanie: czy świeży łosoś smażony na maśle z dodatkiem czosnku będzie w miarę zjadliwy, jeśli nie skropię go wcześniej sokiem z cytryny? Mam łososia, ale nie mam cytryny i nie wiem, czy to ma prawo się udać
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 441
- Rejestracja: 29 sie 2008, 23:08
- Choroba: CU
- województwo: łódzkie
- Lokalizacja: ...
Re: Ryby
Niszka, skoro tak mówisz, spróbuję. Zastanawiałam się, czy bez cytryny nie będzie miał po obróbce jakiegoś nieprzyjemnego zapaszku
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?
- Ala57
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 873
- Rejestracja: 05 lis 2010, 20:19
- Choroba: CU
- województwo: zachodniopomorskie
- Lokalizacja: Koszalin
Re: Ryby
Unknown, ja najbardziej lubię lososia doprawionego solą morską i pieprzem cytrynowym Kamisa.Można go zrobić na grillu i ten jest najlepszy pod warunkiem ,ze będzie robiony krótko podaję go z ryżem doprawionym zielona pietruszką i czosnkiem do tego jeszcze tylko sałata z winegretem i uczta gotowa.
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 441
- Rejestracja: 29 sie 2008, 23:08
- Choroba: CU
- województwo: łódzkie
- Lokalizacja: ...
Re: Ryby
Ala57, dzięki, Twój przepis wypróbuję następnym razem A dziś na kolację zrobiłam coś a la tagliatelle z łososiem. Bez cytryny, pieprzu, bo zapomniałam uzupełnić braki Jak na pierwsze podejście do smażenia łososia, najgorzej to to nie smakowało, tylko za tłuste trochę mi wyszło.
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 146
- Rejestracja: 30 lis 2012, 16:07
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Poznań
Re: Ryby
Nie wiem z jakich wód jest ta rybka ale bardzo mi ostatnio smakowała Sola inaczej limanda żółtopłetwa,mimo że zrobiona na parze to mi smakowała,za to dorsz z pary kiepsko mi przypasował.
- maggie0278
- Mistrzunio ❃❃❃
- Posty: 3162
- Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
- Choroba: CU u rodzica
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: obywatel świata
- Kontakt:
Re: Ryby
Też lubimy dorsza, kupuję świeżego w Centrali Rybnej (takiej klasycznej jak się pamięta z czasów PRL) i do wyboru są płaty ze skórą lub bez.
Gdy jest okres ochronny i nie ma połowów, albo był za duży sztorm to zadowalam się mrożonym.
Gdy jest okres ochronny i nie ma połowów, albo był za duży sztorm to zadowalam się mrożonym.
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- Posty: 5135
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 12:58
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
- miasto: Kraków
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Re: Ryby
Hmm...
Preferuję mirunę, a jeśli jest świeżutka to raj dla podniebienia
Śledzia nieee, nie
Karpia, nienawidzę! To jest ulubiona ryba mojego brata, który tylko czeka na Boże Narodzenie i pałaszuje go w tirowych ilościach. Przez tydzień potrafi jeść na obiad karpia :wow:
Panga. Tę rybę preferuje moja siostra. Jak dla mnie ryba ta jest...syfiasta Taki jakiś mam do niej wstręt. Czasem się skuszę na odrobinę, ale musi być upieczona, bo gdyby mi zupę na niej ugotowała to bym nawet nie tknęła
Preferuję mirunę, a jeśli jest świeżutka to raj dla podniebienia
Śledzia nieee, nie
Karpia, nienawidzę! To jest ulubiona ryba mojego brata, który tylko czeka na Boże Narodzenie i pałaszuje go w tirowych ilościach. Przez tydzień potrafi jeść na obiad karpia :wow:
Panga. Tę rybę preferuje moja siostra. Jak dla mnie ryba ta jest...syfiasta Taki jakiś mam do niej wstręt. Czasem się skuszę na odrobinę, ale musi być upieczona, bo gdyby mi zupę na niej ugotowała to bym nawet nie tknęła
Na zawsze razem...
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza + Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza + Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam
-
- Znawca ❃❃
- Posty: 2059
- Rejestracja: 02 wrz 2006, 02:13
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Ryby
Szczerze mówiąc nie przepadam za rybami , ewentualnie flądrę wpałaszuje nad morzem
Dużo się nie mylisz, gdyż ta ryba to sama chemia,pędzona na takich rzeczach o których byście nie chcieli słyszeć....a smakuje jak trociny...Natuśka pisze:Panga. Tę rybę preferuje moja siostra. Jak dla mnie ryba ta jest...syfiasta
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 146
- Rejestracja: 30 lis 2012, 16:07
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Poznań
Re: Ryby
Również słyszałem że panga to sam syf,przez to czym się żywi w gdzie pomieszkuje
A jak tego dorsza przyrządzacie? nad morzem smażony pyszny był ale póki co smażonego nie mogę,a z pary może akurat taki mało smaczny wychodzi,więc chętnie spróbuję inaczej.
A jak tego dorsza przyrządzacie? nad morzem smażony pyszny był ale póki co smażonego nie mogę,a z pary może akurat taki mało smaczny wychodzi,więc chętnie spróbuję inaczej.
- Osóbka
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 692
- Rejestracja: 16 lis 2011, 09:28
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Wwa
Re: Ryby
Ja zawijam w folię aluminiową wrzucając do tego jeszcze jakieś warzywka typu marchewa i brokuły, posypuję przyprawą do ryb, albo po prostu solą i pieprzem cytrynowym i siup do piekarnika.
Leczenie: CSK MSW
Główką do przodu!!!
Główką do przodu!!!