Ryby

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
aga_wu
Początkujący ✽✽
Posty: 132
Rejestracja: 25 cze 2011, 03:54
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: Ryby

Post autor: aga_wu » 29 wrz 2012, 01:00

rybki niom niom niom niom :E

Lubię ryby morskie, słodkowodne mniej, ale też nie pogardzę, jak już mam na talerzu :) Tylko czemu ryby są takie drogie?

robię tak jak Niszka, czasami dodaję dużo pietruszki, jeśli mam, albo skrojonego pora.
Polecam też rybę po grecku, z gotowanymi warzywami (marchew, seler, pietruszka, pomidor - albo inne, co kto lubi) - pyszne i na ciepło i na zimno.

Awatar użytkownika
CAMPARI34
Aktywny ✽✽✽
Posty: 939
Rejestracja: 30 kwie 2008, 18:12
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: zagranica

Re: Ryby

Post autor: CAMPARI34 » 29 wrz 2012, 09:11

ja lubię coda und solę
karpia też
ale tylko w grudniu :roll:

[ Dodano: 29-09-2012 ]
ja lubię coda und solę
karpia też
ale tylko w grudniu :roll: \
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=14
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=258
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=259
http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=257
proponuję zaglądać tu po ciekawe przepisy :roll:
:D

Unknown
Początkujący ✽✽
Posty: 441
Rejestracja: 29 sie 2008, 23:08
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: ...

Re: Ryby

Post autor: Unknown » 10 paź 2012, 19:59

Mam pytanie: czy świeży łosoś smażony na maśle z dodatkiem czosnku będzie w miarę zjadliwy, jeśli nie skropię go wcześniej sokiem z cytryny? Mam łososia, ale nie mam cytryny i nie wiem, czy to ma prawo się udać :P
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?

Unknown
Początkujący ✽✽
Posty: 441
Rejestracja: 29 sie 2008, 23:08
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: ...

Re: Ryby

Post autor: Unknown » 10 paź 2012, 20:16

Niszka, skoro tak mówisz, spróbuję. Zastanawiałam się, czy bez cytryny nie będzie miał po obróbce jakiegoś nieprzyjemnego zapaszku :P
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?

Awatar użytkownika
Ala57
Aktywny ✽✽✽
Posty: 873
Rejestracja: 05 lis 2010, 20:19
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Koszalin

Re: Ryby

Post autor: Ala57 » 10 paź 2012, 23:38

Unknown, ja najbardziej lubię lososia doprawionego solą morską i pieprzem cytrynowym Kamisa.Można go zrobić na grillu i ten jest najlepszy pod warunkiem ,ze będzie robiony krótko podaję go z ryżem doprawionym zielona pietruszką i czosnkiem do tego jeszcze tylko sałata z winegretem i uczta gotowa.

Unknown
Początkujący ✽✽
Posty: 441
Rejestracja: 29 sie 2008, 23:08
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: ...

Re: Ryby

Post autor: Unknown » 11 paź 2012, 00:21

Ala57, dzięki, Twój przepis wypróbuję następnym razem :) A dziś na kolację zrobiłam coś a la tagliatelle z łososiem. Bez cytryny, pieprzu, bo zapomniałam uzupełnić braki :P Jak na pierwsze podejście do smażenia łososia, najgorzej to to nie smakowało, tylko za tłuste trochę mi wyszło.
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?

Awatar użytkownika
Truskawka
Aktywny ✽✽✽
Posty: 739
Rejestracja: 20 lip 2011, 16:01
Choroba: niesklasyfikowane NZJ
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: Ryby

Post autor: Truskawka » 11 paź 2012, 12:42

myślę,że spokojnie:)
Truskawka:)

Obrazek

SZymon86
Początkujący ✽✽
Posty: 146
Rejestracja: 30 lis 2012, 16:07
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: Ryby

Post autor: SZymon86 » 04 gru 2012, 22:19

Nie wiem z jakich wód jest ta rybka ale bardzo mi ostatnio smakowała Sola inaczej limanda żółtopłetwa,mimo że zrobiona na parze to mi smakowała,za to dorsz z pary kiepsko mi przypasował.

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: Ryby

Post autor: maggie0278 » 04 gru 2012, 23:32

Też lubimy dorsza, kupuję świeżego w Centrali Rybnej (takiej klasycznej jak się pamięta z czasów PRL) i do wyboru są płaty ze skórą lub bez.
Gdy jest okres ochronny i nie ma połowów, albo był za duży sztorm to zadowalam się mrożonym.
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

Awatar użytkownika
Natuśka
Ekspert ✿✿
Posty: 5135
Rejestracja: 29 kwie 2009, 12:58
Choroba: CD
województwo: małopolskie
miasto: Kraków
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Ryby

Post autor: Natuśka » 04 gru 2012, 23:48

Hmm...
Preferuję mirunę, a jeśli jest świeżutka to raj dla podniebienia :zakochany:

Śledzia nieee, nie :nie:

Karpia, nienawidzę! To jest ulubiona ryba mojego brata, który tylko czeka na Boże Narodzenie i pałaszuje go w tirowych ilościach. Przez tydzień potrafi jeść na obiad karpia :wow:

Panga. Tę rybę preferuje moja siostra. Jak dla mnie ryba ta jest...syfiasta :neutral: Taki jakiś mam do niej wstręt. Czasem się skuszę na odrobinę, ale musi być upieczona, bo gdyby mi zupę na niej ugotowała to bym nawet nie tknęła :razz:
Na zawsze razem... :*

Podpisano:Twój Crohn :flowers:

Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza :smile: + Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2 :E

1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową :D
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam :razz:

Piciu
Znawca ❃❃
Posty: 2059
Rejestracja: 02 wrz 2006, 02:13
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Ryby

Post autor: Piciu » 05 gru 2012, 00:11

Szczerze mówiąc nie przepadam za rybami , ewentualnie flądrę wpałaszuje nad morzem :razz:
Natuśka pisze:Panga. Tę rybę preferuje moja siostra. Jak dla mnie ryba ta jest...syfiasta
Dużo się nie mylisz, gdyż ta ryba to sama chemia,pędzona na takich rzeczach o których byście nie chcieli słyszeć....a smakuje jak trociny...

Awatar użytkownika
Osóbka
Aktywny ✽✽✽
Posty: 692
Rejestracja: 16 lis 2011, 09:28
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wwa

Re: Ryby

Post autor: Osóbka » 05 gru 2012, 10:04

Słyszałam też, że naturalnym środowiskiem pangi są jakieś ścieki kanałowe :???: chociaż zanim się o tym dowiedziałam, to mi smakowała :razz:
Leczenie: CSK MSW

Główką do przodu!!!

SZymon86
Początkujący ✽✽
Posty: 146
Rejestracja: 30 lis 2012, 16:07
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: Ryby

Post autor: SZymon86 » 05 gru 2012, 10:32

Również słyszałem że panga to sam syf,przez to czym się żywi w gdzie pomieszkuje :)
A jak tego dorsza przyrządzacie? nad morzem smażony pyszny był ale póki co smażonego nie mogę,a z pary może akurat taki mało smaczny wychodzi,więc chętnie spróbuję inaczej.

Awatar użytkownika
Osóbka
Aktywny ✽✽✽
Posty: 692
Rejestracja: 16 lis 2011, 09:28
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Wwa

Re: Ryby

Post autor: Osóbka » 05 gru 2012, 10:49

Ja zawijam w folię aluminiową wrzucając do tego jeszcze jakieś warzywka typu marchewa i brokuły, posypuję przyprawą do ryb, albo po prostu solą i pieprzem cytrynowym i siup do piekarnika.
Leczenie: CSK MSW

Główką do przodu!!!

Awatar użytkownika
tom-as
Ekspert ✿✿
Posty: 6438
Rejestracja: 22 lut 2006, 14:49
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Oberschlesien / Las

Re: Ryby

Post autor: tom-as » 05 gru 2012, 13:46

Info o pandze sprzed kilku lat (co akurat nie ma tu jakiegoś znaczenia)

http://www.rybobranie.pl/wiadomosci/269 ... al_z_panga

Zablokowany

Wróć do „Mięsa i Ryby”