CUKIER- tak czy nie?

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
malapkasia
Znawca ❃❃
Posty: 2859
Rejestracja: 24 maja 2010, 11:31
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin/Bełżyce/Łuszczów

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: malapkasia » 25 sty 2011, 15:52

ja też nie lubię gorzkiej, słodzę całkiem sporo i mi cukier nie szkodzi - chwała ;)
kiedyś u kogoś próbowałam cukier trzcinowy - średnio mi się spodobał, nie była tak słodki jak biały kryształ ;)
innych wynalazków nie próbowałam jeszcze ;)
"Aby być szczęśliwym z mężczyzną, trzeba go bardzo dobrze rozumieć i trochę kochać. Aby być szczęśliwym z kobietą, trzeba ją bardzo kochać i w ogóle nie próbować zrozumieć"
imuran, entocort 3mg, novothyral

Awatar użytkownika
Ania406
Doświadczony ❃
Posty: 1354
Rejestracja: 02 cze 2008, 23:22
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Znienacka

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: Ania406 » 25 sty 2011, 15:57

Ja nie wiem czy cukier mi szkodzi, czy nie, bo nie używam na codzień.
Jedynie do pieczenia ciast lub gotowania.
Cukier ogólnie nie jest zdrowy i lepiej go unikać, a herbata smakuje o wiele lepiej bez niego- wtedy faktycznie czuć jej aromat, a nie tylko "lukier" ;)
Care for life and physical health, with due regard for the needs of others and the common good, is concomitant with respect for human dignity.

Awatar użytkownika
Lemoni
Doświadczony ❃
Posty: 1499
Rejestracja: 06 sty 2008, 14:34
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Newbury
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: Lemoni » 25 sty 2011, 23:03

Ania406 pisze:Ja nie wiem czy cukier mi szkodzi, czy nie, bo nie używam na codzień.
Jedynie do pieczenia ciast lub gotowania.
Cukier ogólnie nie jest zdrowy i lepiej go unikać, a herbata smakuje o wiele lepiej bez niego- wtedy faktycznie czuć jej aromat, a nie tylko "lukier" ;)
właściwie mogłabym napisać to samo :)

a propos pieczenia, kupiłam cukier trzcinowy ciemny i strasznie mi się zbrylił, już przy pierwszym użyciu robiły się małe grudki, przy drugim to już była jedna duża:|. Nie wiem jak mogę go przechowywać, trzymam go w cieniu i względnym chłodzie.

Awatar użytkownika
Golfi
Doświadczony ❃
Posty: 1019
Rejestracja: 27 gru 2005, 22:41
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Mysłowice
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: Golfi » 02 lut 2011, 13:19

właśnie przed chwilą był u mnie kurier z cukrem brzozowym ;) Zacznę słodzić herbatę tym cudem i zobaczymy jak to wpłynie na jelitka ;)
"Nic, co ma wielką wartość w życiu nie przychodzi łatwo."

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: maggie0278 » 02 lut 2011, 16:32

martita pisze:prawie w każdym sklepie nawet u mnie na wsi go mają
u mnie (Poznań) nie tak łatwo o cukier brzozowy, jest dostępny w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością i szczerze mówiąc nie widziałam w sklepach typu : Carrefour, Real i innych znanych mi marketach.
Ten, który ja kupuję jest opakowany w kartonik z hologramem i całym opisem, który pozwoliłam sobie zamieścić parę postów wyżej.
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

Awatar użytkownika
Golfi
Doświadczony ❃
Posty: 1019
Rejestracja: 27 gru 2005, 22:41
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Mysłowice
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: Golfi » 02 lut 2011, 17:51

Też przejrzałem wszystkie sklepy w okolicy i nie było szans na znalezienie tego cukru. Ostatecznie wybrałem allegro :) Praktycznie wszystkie są importowane z Finlandii.
Różnica smakowa w porównaniu do tradycyjnego cukru jest wyczuwalna, mam wrażenie, że smak brzozowego jest subtelniejszy oraz szybciej rozpływa się w ustach ;) 1 łyżeczka do herbaty wystarczyła, żeby było mi słodko :D
"Nic, co ma wielką wartość w życiu nie przychodzi łatwo."

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: maggie0278 » 02 lut 2011, 17:59

Golfi pisze: 1 łyżeczka do herbaty wystarczyła, żeby było mi słodko
to jest zaleta, bo cukier tani nie jest ale jest wydajny
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

Awatar użytkownika
Golfi
Doświadczony ❃
Posty: 1019
Rejestracja: 27 gru 2005, 22:41
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Mysłowice
Kontakt:

Re: CUKIER- tak czy nie?

Post autor: Golfi » 25 lut 2011, 19:16

Przyzwyczaiłem się już bardzo do cukru brzozowego , 250 g poszło już jak nic :)
Muszę przyznać że lepiej się czuję stosując ten cukier, mniej gazów, mniejsze wzdęcia.
A tak przy nauce w ciągu dnia naprawdę sporo tych herbat wypijam więc jakby to policzyć -cukrowania jest dużo. Cieszę się, że ograniczyłem cukier, to naprawdę pomaga na lepsze samopoczucie w moim przypadku.
"Nic, co ma wielką wartość w życiu nie przychodzi łatwo."

Zablokowany

Wróć do „Pieczywo i Wyroby Cukiernicze”