Amarantus czyli szarłat

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
doem76
Początkujący ✽✽
Posty: 206
Rejestracja: 26 paź 2005, 21:03
Choroba: CU
Lokalizacja: Inowrocław
Kontakt:

Amarantus czyli szarłat

Post autor: doem76 » 21 sie 2006, 19:42

Udało mi się kupić mąkę z amarantusa (w jednym z marketów), jest dość droga. Użyłam jej do ciasta z owocami i ciasto naleśnikowego, wyszły bardzo dobre, więc od czasu do czasu stosuję :-0

Dla zainteresowanych trochę więcej informacji o tym zbożu i przepisy:

http://storytel.republika.pl/amarantus.html

http://www.wegetarianski.pl/podstrona/c ... artykul=37
Ostatnio zmieniony 23 sie 2006, 16:31 przez doem76, łącznie zmieniany 2 razy.
CU: Lepiej być nie może :-)

Awatar użytkownika
kabran
Początkujący ✽✽
Posty: 104
Rejestracja: 14 gru 2005, 11:38
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Amarantus czyli szarłat

Post autor: kabran » 21 sie 2006, 22:12

doem76 pisze:Produktami orkiszowymi zainteresowałam się po obejrzeniu programu o św. Hildegardzie
Mam tylko jedną nieśmiałą uwagę - orkisz i amarantus to dwie zupełnie różne rośliny. Orkisz jest bardzo starą odmianą pszenicy, pochodzenia europejskiego, natomiast amarantus nie jest nawet chyba trawą... A pochodzi z Ameryki Pd. Poza tym orkisz jako zboże zawiera gluten, zaś amarantus nie. Wyroby z orkiszu są drogie, bo niewielu rolników chce się "bawić" w jego uprawę - jest bardzo mało wydajny (z ha), chociaż odporny na większość szkodników i chorób atakujących pszenicę. Dlatego łatwo zyskuje certyfikaty BIO. No to tyle tytułem czepiania się :wink: . Ale jest zdrowy i chyba smaczny, to fakt.
Prawie wszystko o celiakii i diecie bezglutenowej: www.forum.celiakia.pl ;-)
Biorę: Asamax 500 mg (2/2/2), Metypred 4 mg(2/0/2), Gasprid 10 mg (1/1/1)
Stan: hemikolektomia, do remisji daaaleko...

doem76
Początkujący ✽✽
Posty: 206
Rejestracja: 26 paź 2005, 21:03
Choroba: CU
Lokalizacja: Inowrocław
Kontakt:

Re: Amarantus czyli szarłat

Post autor: doem76 » 23 sie 2006, 16:35

Kabran: dziękuję za post. Pomyłka wynikła z pośpiechu, przepraszam wszystkich zainteresowanych, poprawiłam już swoją wypowiedź :-)
CU: Lepiej być nie może :-)

Renata2
Początkujący ✽✽
Posty: 394
Rejestracja: 22 sty 2007, 21:36
Choroba: CD
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Kraków

Re: Amarantus czyli szarłat

Post autor: Renata2 » 02 kwie 2007, 18:05

Jesli chodzi o wypieki, to nie próbowałam, ale piłam rozpuszczalną kawa z orkiszu /podrabiana na naturalną/ i była bardzo dobra, tylko niestety bez kofeiny!/. :smutny:
Renata2
asamax / salofalk /pentasa / 500g 2-0-2
tardyferon fol

Zablokowany

Wróć do „Pieczywo i Wyroby Cukiernicze”