pieczywo przy cu
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Posty: 42
- Rejestracja: 27 lis 2014, 15:05
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- Lokalizacja: Gdańsk
pieczywo przy cu
Jakie jest najlepsze pieczywo przy cu? Ja bardzo lubie bulki z pelnym ziarnem z biedronki - dynia,sezam, len itp. Nie zauwazam zeby mi szkodzily a jem je bardzo czesto. Pytanie jest takie czy nie kazdemu musza szkodzic ziarna czy moze jednak lepiej zmienic pieczywo bo kiedys wckoncu to wyjdzie. I jak to jest z owsianka?
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: pieczywo przy cu
pieczywo odpowiednie do stanu jelita.
Pieczywo z marketu...to nie dla mnie,wolę poszukać porządnej piekarni.
Pieczywo z marketu...to nie dla mnie,wolę poszukać porządnej piekarni.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- Kinia87
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 659
- Rejestracja: 30 wrz 2014, 19:33
- Choroba: CD
- województwo: podkarpackie
- Lokalizacja: R....
Re: pieczywo przy cu
W zaostrzeniu zalecane jest pieczywo pszenne (zwłaszcza bułki) a w remisji troszkę można poeksperymentować. Obecnie zajadam chleb kukurydziany i żytni i jest ok
A swego czasu to uwielbiałam ten chlebek posmarowany serkiem i pomidorek na to
A swego czasu to uwielbiałam ten chlebek posmarowany serkiem i pomidorek na to
Od 16 lat szczęśliwa posiadaczka Crohna
Od 9 lat szczęśliwa posiadaczka remisji
Od 9 lat nierozerwalny związek ze stomią
Od 9 lat szczęśliwa posiadaczka remisji
Od 9 lat nierozerwalny związek ze stomią
- patkaas
- Koordynator
- Posty: 1466
- Rejestracja: 10 lis 2014, 17:31
- Choroba: CU
- województwo: podkarpackie
- Lokalizacja: Rzeszów/Kraków
- Kontakt:
Re: pieczywo przy cu
Jak stan ostry to dokładnie najlepiej pszenne. Ale tak poza tym to raczej białe pieczywo, a w miarę narastania remisji można próbować reszty. Ja jadam białe z pszennej lub ewentualnie mieszane. Bardzo lubię taki wiejski chleb własnego wyrobu, który jest z mąki żytniej, ale u mnie niestety powoduje nasilone wzdęcia. Kiedyś zjadłam jakiś chleb z ziarnami i przeszły przeze mnie w całości, także to nie jest najlepsze rozwiązanie. No ale to jest mój przypadek i trzeba u siebie wszystko sprawdzać samemu
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek miesiąca w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek miesiąca w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
- chrzanovy
- Znawca ❃❃
- Posty: 2134
- Rejestracja: 30 lis 2014, 13:44
- Choroba: CD
- województwo: podkarpackie
- Lokalizacja: Głogów Młp/Rzeszów
- Kontakt:
Re: pieczywo przy cu
ja polecam płatki górskie na wodzie, dla mnie to działa jak mielone siemię lniane, ale w naszych chorobach wszystko trzeba potestować bo co jednemu pasi to drugiemu niekoniecznie. ps pieczywo jasne wskazanepacino pisze:i jak to jest z owsianka?
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek mc w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek mc w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
-
- Debiutant ✽
- Posty: 42
- Rejestracja: 27 lis 2014, 15:05
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: pieczywo przy cu
Dzięki za odpowiedz. Chyba zrezygnuje z takiego pieczywa chociaż najbardziej lubię takie pełnoziarniste
...żytniego to nie mogę jeść bo jestem uczulony na żyto.
Od dłuższego czasu się zabieram za pieczenie własnego chleba bo leży u mnie nieużywana maszyna do tego. W końcu mam nadzieję, że się zbiorę i sam będe piekł smaczne i dobre chleby. Tylko jeszcze się zastnawiam od jakiego zacząć:)
...żytniego to nie mogę jeść bo jestem uczulony na żyto.
Od dłuższego czasu się zabieram za pieczenie własnego chleba bo leży u mnie nieużywana maszyna do tego. W końcu mam nadzieję, że się zbiorę i sam będe piekł smaczne i dobre chleby. Tylko jeszcze się zastnawiam od jakiego zacząć:)
- Filifionka
- Początkujący ✽✽
- Posty: 375
- Rejestracja: 12 gru 2014, 14:36
- Choroba: nie ustalono
- województwo: małopolskie
- Lokalizacja: Myślenice
Re: pieczywo przy cu
Już sobie wyobrażam, ze smakują, jak kleik w szpitaluchrzanovy pisze:ja polecam płatki górskie na wodzie
Ale chyba muszę przetestować, bo na mleku mi nie służą, tylko nie wiem, czy chodzi tylko o mleko, czy też płatki.
- chrzanovy
- Znawca ❃❃
- Posty: 2134
- Rejestracja: 30 lis 2014, 13:44
- Choroba: CD
- województwo: podkarpackie
- Lokalizacja: Głogów Młp/Rzeszów
- Kontakt:
Re: pieczywo przy cu
napewno jest to dobra myślpacino pisze: Od dłuższego czasu się zabieram za pieczenie własnego chleba bo leży u mnie nieużywana maszyna do tego. W końcu mam nadzieję, że się zbiorę i sam będe piekł smaczne i dobre chleby. Tylko jeszcze się zastnawiam od jakiego zacząć:)
no podobnie, ale całkiem smaczne , a jak sie walnie coś w stylu dżemik jagodowy to już miodzioFilifionka pisze:Już sobie wyobrażam, ze smakują, jak kleik w szpitalu
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek mc w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek mc w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
-
- Debiutant ✽
- Posty: 42
- Rejestracja: 27 lis 2014, 15:05
- Choroba: CU
- województwo: pomorskie
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: pieczywo przy cu
ja jem na mleku bez laktozy i się dobrze po nich czuję.
- chrzanovy
- Znawca ❃❃
- Posty: 2134
- Rejestracja: 30 lis 2014, 13:44
- Choroba: CD
- województwo: podkarpackie
- Lokalizacja: Głogów Młp/Rzeszów
- Kontakt:
Re: pieczywo przy cu
mnie nadyma po mleku a to bez laktozy musze spróbowac.jak sie do tego ustosunkowac czy nie jest to coś sztucznie przetworzonego za bardzo to mleko bez laktozy czy spokojnie to pić można?pacino pisze:ja jem na mleku bez laktozy i się dobrze po nich czuję.
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek mc w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek mc w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
- Filifionka
- Początkujący ✽✽
- Posty: 375
- Rejestracja: 12 gru 2014, 14:36
- Choroba: nie ustalono
- województwo: małopolskie
- Lokalizacja: Myślenice
Re: pieczywo przy cu
A propos pieczywa, to ja nie mam cu, ale jadam najczęściej mieszane, czasem białe (obwarzanki- nigdy mnie nie zawiodły ) i bardzo lubię graham. Tylko jeśli chodzi o niego, to nie wiem, czy jest wskazany (wie ktoś?), ale w sumie nic mi po nim nie jest.pacino pisze:Jakie jest najlepsze pieczywo przy cu?
Może to jest wyjście.pacino pisze:ja jem na mleku bez laktozy i się dobrze po nich czuję.
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: pieczywo przy cu
jest super,o ile jelito na to pozwala.Filifionka pisze: i bardzo lubię graham. Tylko jeśli chodzi o niego, to nie wiem, czy jest wskazany (wie ktoś?), ale w sumie nic mi po nim nie jest.
no bo pełnoziarniste jest ok.,choć zależny też jakie te ziarna.Unikam jak ognia drobnych ziaren typu posypanie makiem itp.pacino pisze:z. Chyba zrezygnuje z takiego pieczywa chociaż najbardziej lubię takie pełnoziarniste
No i jak to w jelicie jest.Błonnik zawsze jest ok.,tylko że nierozpuszczalny przy remisji,a przy zaostrzeniu pieczywo białe,pszenne,o ile nie masz przeciwwskazań.Ja na co dzień jem chleb przenno-żytni,wiejski ...
Piec samemu to marzenie,trochę pracy a efekt jest,a i wtedy można poeksperymentować ze składnikami,może nawet dodać jakieś ziółko,a może z miodem
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Debiutant ✽
- Posty: 15
- Rejestracja: 21 cze 2011, 12:47
- Choroba: CD
- województwo: świętokrzyskie
- Lokalizacja: Kielce
- Kontakt:
Re: pieczywo przy cu
Hej Piotrkuchrzanovy pisze:mnie nadyma po mleku a to bez laktozy musze spróbowac.jak sie do tego ustosunkowac czy nie jest to coś sztucznie przetworzonego za bardzo to mleko bez laktozy czy spokojnie to pić można?pacino pisze:ja jem na mleku bez laktozy i się dobrze po nich czuję.
Osobiście piję mleko UHT bez laktozy z sieciówki "Piotr i Paweł" firmy Meggle - Lacto Free.
Daje porządne rezultaty. Komponuje je z płatkami kukurydzianymi. Ale ze względu na to, że biję kalorię z węgli i to te o niskim Indeksie glikemicznym, jem je rzadziej. Myślę, że szklanka na dobę bądź kilka razy w tygodniu to dobre rozwiązanie. Jestem wrażliwy na mleko z laktozą, a mimo to udało mi się opanować dyskomfort i zastąpić zwykłe mleko tym.
"Poczuj się jak Gigant, jak milion dolarów w jednej osobie" - moja dewiza życiowa...
-
- Debiutant ✽
- Posty: 6
- Rejestracja: 08 lut 2020, 18:11
- Choroba: nie ustalono
- województwo: warmińsko-mazurskie
- Kontakt:
Re: pieczywo przy cu
Im mniej pszenicy w codziennej diecie tym lepiej. Jeść trzeba zboża, które nie są przez "rolników" /którzy już stają się producentami/ mocno pędzone. Pszenica i rzepak są najbardziej nawożone i chemizowane. Najmniej nawozi się grykę, pszenicę i jęczmień żyto.
Z gryką tylko małą uwaga, bo ostatnio w mediach trąbili o randapowaniu przed zbiorem. Czego to pazerni ludzie nie zrobią dla zysku.
Z gryką tylko małą uwaga, bo ostatnio w mediach trąbili o randapowaniu przed zbiorem. Czego to pazerni ludzie nie zrobią dla zysku.
- artur11
- Początkujący ✽✽
- Posty: 65
- Rejestracja: 05 sie 2010, 12:18
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- miasto: Poznań
- Lokalizacja: Poznań
Re: pieczywo przy cu
Ja tak jak przedmówcy w zaostrzeniu jem chleb biały. A na codzień odkryłem ostatnio chleb orkiszowy na zakwasie orkiszowym(nazwa św. Hildegardy), naturalny bez dodatków, z jakiejś malej piekarni pod Poznaniem. W Piotrze i Pawle go znalazłem i jestem mega fanem Wczesniej jadłem żytni na zakwasie, ale zaczął mi mocno szkodzić. Podobno orkisz jest całkiem zdrowy. Jedyny minus to cena, ale zdrowe żarcie kosztuje.
Polecam też zwrócić uwagę na dodatki w chlebie (ostatnio kupiłem chleb wiejski w nieznanej mi piekarni, bo byłem na wyjeździe i mi zaszkodzil. Okazało się, że miał mleko w proszku w składzie (!) oraz inne badziewia...)No i oczywiście nie polecam chlebów z Biedry itd bo wiadomo, ze to z mrożonego ciasta co leży rok na magazynie i cholera wie z jakimi dodatkami.
Polecam też zwrócić uwagę na dodatki w chlebie (ostatnio kupiłem chleb wiejski w nieznanej mi piekarni, bo byłem na wyjeździe i mi zaszkodzil. Okazało się, że miał mleko w proszku w składzie (!) oraz inne badziewia...)No i oczywiście nie polecam chlebów z Biedry itd bo wiadomo, ze to z mrożonego ciasta co leży rok na magazynie i cholera wie z jakimi dodatkami.
how bad you think you got it? somebody else got it worse than you