Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wtyku
Początkujący ✽✽
Posty: 258
Rejestracja: 08 lut 2012, 12:21
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Post autor: wtyku » 20 maja 2013, 11:38

Witam
Nie wiem czym słodzić herbatę itd.
Po zwykłych słodyczach mam straszne gazu i bóle w związku z tym. Wpływ ma nawet słodzenie herbaty.
Która opcja powoduje najmniejszą fermentację wytwarzającą gazy?
Która opcja jest dla nas najzdrowsza.

Jest na prawdę dużo różnych opinii.
np
http://www.vitanatural.pl/rak-zywi-sie-cukrem

Pozdr.

Awatar użytkownika
noodle
Aktywny ✽✽✽
Posty: 938
Rejestracja: 02 kwie 2012, 20:57
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: małopolskie
Lokalizacja: krakofsky

Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Post autor: noodle » 20 maja 2013, 12:40

Ja wiem jedno. Spróbowałam ostatnio stewii i smak herbaty z tym dziwactwem jest okropny... Jestem fanką cukru i tak chyba zostanie. Chociaż wiem, jak to negatywnie wpływa na zdrowie...
Zapraszam na http://bezglutenowy.blog.pl

Dieta bezglutenowa od 1.11.2012 roku. Atrofia nerwu wzrokowego. PCOS. Glucophage xr 1500. W razie silnych skurczy Spasmolina.

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Post autor: maggie0278 » 20 maja 2013, 14:37

Kiedyś kupowaliśmy dla Klaudii xylitol, czyli cukier brzozowy ale wtedy było mega zaostrzenie i dieta była bezcukrowa, między innymi.
Drogi jest ten cukier a pojemności są małe.

Generalnie nie słodzę żadnych napoi ale miałam okazję wypróbować syrop z agawy.

Słodkie to to jak nie wiem co :roll: podobno 3 x słodsze od zwykłego cukru a ma o wiele niższy indeks glikemiczny od niego.
W smaku tak delikatnie przypomina miód albo znany mi syrop klonowy.

Zawiera cukier prosty - fruktozę , inulinę i śladowe ilośći żelaza, wapnia, magnezu.

Trzeba też wiedzieć, że nie jest on w 100% naturalnym produktem roślinnym, gdyż przy jego produkcji stosuje się metody termiczne i chemiczne.

No chyba, że otrzymywany jest w drodze hydrolizy enzymatycznej, jednak trzeba zwracać uwagę na etykiety, o ile tylko takową informację posiadają.

Nie wiem ile kosztuje, bo nie kupowałam ale myślę, że w necie znajdziesz takie info. :roll:
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

Piciu
Znawca ❃❃
Posty: 2059
Rejestracja: 02 wrz 2006, 02:13
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Post autor: Piciu » 23 maja 2013, 13:37

wtyku pisze:Nie wiem czym słodzić herbatę itd.
spośród wymienionych powyżej przez koleżanki produktów jest jeszcze melasa dostępna w sklepach ze zdrową żywnościową.
Mnie jednak zainteresowało to co napisałeś
wtyku pisze:Po zwykłych słodyczach mam straszne gazu i bóle w związku z tym
przypuszczam że masz rozrost grzybów patogennych ( Candida albicans) czyli potocznie ,Drożdżyca, Kandydoza,Grzybica lub masz innych nieproszonych gości w jelitach.
Warto byłoby na twoim miejscu zrobić posiew stolca.

Awatar użytkownika
Natuśka
Ekspert ✿✿
Posty: 5135
Rejestracja: 29 kwie 2009, 12:58
Choroba: CD
województwo: małopolskie
miasto: Kraków
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Post autor: Natuśka » 23 maja 2013, 13:54

wtyku pisze:Która opcja jest dla nas najzdrowsza.
Dla mnie opcja "bez cukru" i tym podobnych jest najzdrowsza :p

Jeśli mam chęć to słodzę miodem (ale wiem, że nie wszyscy za tym przepadają)...
A co do gazów... U mnie jest z tym problem, gdy wyczuwam zaburzenia flory bakteryjnej jelit.. Wtedy to jest... petarda :p Muszę cukry wszelkie ograniczyć- nawet w kiślu...
Na zawsze razem... :*

Podpisano:Twój Crohn :flowers:

Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza :smile: + Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2 :E

1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową :D
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam :razz:

Awatar użytkownika
Alis
Doświadczony ❃
Posty: 1591
Rejestracja: 23 wrz 2010, 12:59
Choroba: CD
województwo: pomorskie
Lokalizacja: z Polski

Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Post autor: Alis » 23 maja 2013, 18:33

Słodze miodem, zdrowsze to niż cukier

[ Dodano: 23-05-2013 ]
Piciu pisze: Candida albicans) czyli potocznie ,Drożdżyca, Kandydoza,Grzybica
Jeżeli sterydy przyjmuje to bardzo prawdopodobne, ja sama się z tym zmagam a raczej już uwagi na to nie zwracam fluconazol doustny i dwa podejścia z nystatyną do pędzelkowania bez efektu, także trzeba przywyknąć chyba.
Leki: Pentasa granulat 2x1 g/Sanprobi Super Formuła 1x1/wcześniej Remicade

Awatar użytkownika
Alis
Doświadczony ❃
Posty: 1591
Rejestracja: 23 wrz 2010, 12:59
Choroba: CD
województwo: pomorskie
Lokalizacja: z Polski

Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Post autor: Alis » 24 maja 2013, 09:17

Egzistenz pisze:Tylko, że słodzenie miodem ma taki minus, że napój musi być ciepły, a nie gorący.
zgadza się, bo jak jest gorący to wtedy właściwości miodu zostają "wybite", a ja zawsze ciepłą herbate piję z miodem, ale też nie za dużo.
Leki: Pentasa granulat 2x1 g/Sanprobi Super Formuła 1x1/wcześniej Remicade

Awatar użytkownika
ewkunia
Doświadczony ❃
Posty: 1030
Rejestracja: 05 kwie 2008, 12:53
Choroba: niesklasyfikowane NZJ
województwo: pomorskie
Lokalizacja: z Nibylandii:)

Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Post autor: ewkunia » 25 maja 2013, 14:59

Mi przypasował ksylitol :) Tylko trochę mnie sie go dodaje niż cukier zwykły,bo słodki jest nieco bardziej :)
Ewkunia; biorę: nic; brałam :Asamax Imuran, Pentasę, Metronizadol, Encorton, Salofalk, Jucolon, wlewki z hydrokortyzonem,..., and many more ;p ważę 60kg/169cm, mam notorycznie stany podgorączkowe;/ Moje jelita źle znoszą mesalazynę.

mania8210
Debiutant ✽
Posty: 8
Rejestracja: 22 maja 2013, 11:04
Choroba: CU
województwo: opolskie
Lokalizacja: Nysa
Kontakt:

Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Post autor: mania8210 » 28 maja 2013, 10:08

Ja od 10 lat słodzę miodem, nigdy mi nie szkodził, nic mi się nie działo.
Tak się do niego przyzwyczaiłam, że jak czasem posłodzę cukrem (np u znajomych) to czuję w cukrze "chemię" :wink:
Ania

Awatar użytkownika
CatAnn
Znawca ❃❃
Posty: 2318
Rejestracja: 20 sty 2009, 19:24
Choroba: CD
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Wejherowo
Kontakt:

Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Post autor: CatAnn » 29 maja 2013, 00:30

Herbaty generalnie nie słodzę, a jeśli już robię sobie Chai Tea czy coś w tym stylu to używam cukru trzcinowego.
Natomiast jeżeli chodzi o kawę, to w zasadzie używam do jej słodzenia tylko i wyłącznie miodu i wydaje mi się to świetnym rozwiązaniem - raz, że kawa jest słodka, dwa, że ma niepowtarzalny kwiatowy smak i zapach :)
Podobnie wypieki czy napoje/koktajle, jeśli jest to możliwe, to słodzę miodem, albo syropem prawoślazowym.
Ulepimy dziś bałwana, Cudusiu...?
Rozpoznanie: czerwiec 2003 - CD. Stan: remisja, anemia, depresja, zab. adaptacyjne. Wzrost, waga: 166 cm, 52 kg. Leczenie: CSK MSW. Leki: adalimumab, mesalazyna, wenlafaksyna, lamotrygina.

SWAD1987
Debiutant ✽
Posty: 8
Rejestracja: 31 maja 2013, 13:01
Choroba: CU
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: południe

Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Post autor: SWAD1987 » 31 maja 2013, 19:33

a cukier trzcinowy??? smak bardzo zbliżony i podobno o wiele zdrowszy od białego. Generalnie to nie słodzę w ogóle, ale jak czasem zobacze cukier trzcinowy w jakiejś kawiarni to sobie nie żałuję.

żeby używać miodu napój powinien mieć poniżej 70 stopni gdyż inaczej traci on wszelkie wartości.

Awatar użytkownika
CAMPARI34
Aktywny ✽✽✽
Posty: 939
Rejestracja: 30 kwie 2008, 18:12
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: zagranica

Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Post autor: CAMPARI34 » 02 cze 2013, 09:42

ja też kiedyś rzuciłam się na cukier brązowy
myślałam zdrowszy
choć ja słodzę tylko pierwszą kawę z rana
potem już cały dzień cukru nie dodaję do niczego raczej
ale namiętnie oglądam programy
KASI BOSACKIEJ ;WIEM CO JEM I CO KUPUJĘ ;
tam było o cukrze ostatnio
więc
ona mówi tak;
-nie ważne czy kupujemy cukier
brązowy,biały,demerara,trzcinowy,muscovado kandyzowany czy w kostkach
wszystkie te cukry są niezdrowe i NAM ZBĘDNE
a brązowy jest dlatego brązowy bo dodają do białego dodają melasy która mu daje taki kolor troszkę inny smak
a nie ma wpływu na jego wartości odżywcze
wróciłam do białego :wink:
:D

Awatar użytkownika
Raysha
Weteran ✿
Posty: 4274
Rejestracja: 06 sie 2006, 12:44
Choroba: CD
województwo: dolnośląskie

Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Post autor: Raysha » 02 cze 2013, 12:01

Ja dużo cukrzę. Lubie słodkie. :mrgreen:
I różne ciasteczka bez czekolady lubię.
Takie słodkie dziewczę ze mnie :wink:

SZymon86
Początkujący ✽✽
Posty: 146
Rejestracja: 30 lis 2012, 16:07
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Post autor: SZymon86 » 02 cze 2013, 22:21

Jeszcze pół roku temu nie wyobrażałem sobie herbaty bez cukru i cytrynki ;) potem zaczęły się sensacje w jelitkach i powiedziano mi że powinienem nie używać cukru ewentualnie malutką łyżeczkę.Przerzuciłem się na miód chociaż za nim wcześniej nie przepadałem i tak się przyzwyczaiłem że czasem jak gdzieś mi się zdarzy wypić herbatę osłodzoną cukrem to mi nie smakuje okropna ;) Polecam miodek :)
"Odwaga nie polega na nieodczuwaniu strachu,ale na umiejętności działania mimo niego"

Awatar użytkownika
CAMPARI34
Aktywny ✽✽✽
Posty: 939
Rejestracja: 30 kwie 2008, 18:12
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: zagranica

Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,

Post autor: CAMPARI34 » 03 cze 2013, 08:47

magdalene pisze:
A to powszechnie wiadomo, że cukier w każdej postaci jest niezdrowy, a w brązowym chodzi o smak (ponoć lepiej pasuje do kawy),

no chyba żeby spierniczyć tan smak kawy bo mnie tam nie smakuje :lol:
:D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pieczywo i Wyroby Cukiernicze”