Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 258
- Rejestracja: 08 lut 2012, 12:21
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
- Lokalizacja: Wrocław
Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
Witam
Nie wiem czym słodzić herbatę itd.
Po zwykłych słodyczach mam straszne gazu i bóle w związku z tym. Wpływ ma nawet słodzenie herbaty.
Która opcja powoduje najmniejszą fermentację wytwarzającą gazy?
Która opcja jest dla nas najzdrowsza.
Jest na prawdę dużo różnych opinii.
np
http://www.vitanatural.pl/rak-zywi-sie-cukrem
Pozdr.
Nie wiem czym słodzić herbatę itd.
Po zwykłych słodyczach mam straszne gazu i bóle w związku z tym. Wpływ ma nawet słodzenie herbaty.
Która opcja powoduje najmniejszą fermentację wytwarzającą gazy?
Która opcja jest dla nas najzdrowsza.
Jest na prawdę dużo różnych opinii.
np
http://www.vitanatural.pl/rak-zywi-sie-cukrem
Pozdr.
- noodle
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 938
- Rejestracja: 02 kwie 2012, 20:57
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: małopolskie
- Lokalizacja: krakofsky
Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
Ja wiem jedno. Spróbowałam ostatnio stewii i smak herbaty z tym dziwactwem jest okropny... Jestem fanką cukru i tak chyba zostanie. Chociaż wiem, jak to negatywnie wpływa na zdrowie...
Zapraszam na http://bezglutenowy.blog.pl
Dieta bezglutenowa od 1.11.2012 roku. Atrofia nerwu wzrokowego. PCOS. Glucophage xr 1500. W razie silnych skurczy Spasmolina.
Dieta bezglutenowa od 1.11.2012 roku. Atrofia nerwu wzrokowego. PCOS. Glucophage xr 1500. W razie silnych skurczy Spasmolina.
- maggie0278
- Mistrzunio ❃❃❃
- Posty: 3162
- Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
- Choroba: CU u rodzica
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: obywatel świata
- Kontakt:
Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
Kiedyś kupowaliśmy dla Klaudii xylitol, czyli cukier brzozowy ale wtedy było mega zaostrzenie i dieta była bezcukrowa, między innymi.
Drogi jest ten cukier a pojemności są małe.
Generalnie nie słodzę żadnych napoi ale miałam okazję wypróbować syrop z agawy.
Słodkie to to jak nie wiem co podobno 3 x słodsze od zwykłego cukru a ma o wiele niższy indeks glikemiczny od niego.
W smaku tak delikatnie przypomina miód albo znany mi syrop klonowy.
Zawiera cukier prosty - fruktozę , inulinę i śladowe ilośći żelaza, wapnia, magnezu.
Trzeba też wiedzieć, że nie jest on w 100% naturalnym produktem roślinnym, gdyż przy jego produkcji stosuje się metody termiczne i chemiczne.
No chyba, że otrzymywany jest w drodze hydrolizy enzymatycznej, jednak trzeba zwracać uwagę na etykiety, o ile tylko takową informację posiadają.
Nie wiem ile kosztuje, bo nie kupowałam ale myślę, że w necie znajdziesz takie info.
Drogi jest ten cukier a pojemności są małe.
Generalnie nie słodzę żadnych napoi ale miałam okazję wypróbować syrop z agawy.
Słodkie to to jak nie wiem co podobno 3 x słodsze od zwykłego cukru a ma o wiele niższy indeks glikemiczny od niego.
W smaku tak delikatnie przypomina miód albo znany mi syrop klonowy.
Zawiera cukier prosty - fruktozę , inulinę i śladowe ilośći żelaza, wapnia, magnezu.
Trzeba też wiedzieć, że nie jest on w 100% naturalnym produktem roślinnym, gdyż przy jego produkcji stosuje się metody termiczne i chemiczne.
No chyba, że otrzymywany jest w drodze hydrolizy enzymatycznej, jednak trzeba zwracać uwagę na etykiety, o ile tylko takową informację posiadają.
Nie wiem ile kosztuje, bo nie kupowałam ale myślę, że w necie znajdziesz takie info.
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
-
- Znawca ❃❃
- Posty: 2059
- Rejestracja: 02 wrz 2006, 02:13
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
spośród wymienionych powyżej przez koleżanki produktów jest jeszcze melasa dostępna w sklepach ze zdrową żywnościową.wtyku pisze:Nie wiem czym słodzić herbatę itd.
Mnie jednak zainteresowało to co napisałeś
przypuszczam że masz rozrost grzybów patogennych ( Candida albicans) czyli potocznie ,Drożdżyca, Kandydoza,Grzybica lub masz innych nieproszonych gości w jelitach.wtyku pisze:Po zwykłych słodyczach mam straszne gazu i bóle w związku z tym
Warto byłoby na twoim miejscu zrobić posiew stolca.
- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- Posty: 5135
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 12:58
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
- miasto: Kraków
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
Dla mnie opcja "bez cukru" i tym podobnych jest najzdrowszawtyku pisze:Która opcja jest dla nas najzdrowsza.
Jeśli mam chęć to słodzę miodem (ale wiem, że nie wszyscy za tym przepadają)...
A co do gazów... U mnie jest z tym problem, gdy wyczuwam zaburzenia flory bakteryjnej jelit.. Wtedy to jest... petarda Muszę cukry wszelkie ograniczyć- nawet w kiślu...
Na zawsze razem...
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza + Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza + Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam
- Alis
- Doświadczony ❃
- Posty: 1591
- Rejestracja: 23 wrz 2010, 12:59
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
- Lokalizacja: z Polski
Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
Słodze miodem, zdrowsze to niż cukier
[ Dodano: 23-05-2013 ]
[ Dodano: 23-05-2013 ]
Jeżeli sterydy przyjmuje to bardzo prawdopodobne, ja sama się z tym zmagam a raczej już uwagi na to nie zwracam fluconazol doustny i dwa podejścia z nystatyną do pędzelkowania bez efektu, także trzeba przywyknąć chyba.Piciu pisze: Candida albicans) czyli potocznie ,Drożdżyca, Kandydoza,Grzybica
Leki: Pentasa granulat 2x1 g/Sanprobi Super Formuła 1x1/wcześniej Remicade
- Alis
- Doświadczony ❃
- Posty: 1591
- Rejestracja: 23 wrz 2010, 12:59
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
- Lokalizacja: z Polski
Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
zgadza się, bo jak jest gorący to wtedy właściwości miodu zostają "wybite", a ja zawsze ciepłą herbate piję z miodem, ale też nie za dużo.Egzistenz pisze:Tylko, że słodzenie miodem ma taki minus, że napój musi być ciepły, a nie gorący.
Leki: Pentasa granulat 2x1 g/Sanprobi Super Formuła 1x1/wcześniej Remicade
- ewkunia
- Doświadczony ❃
- Posty: 1030
- Rejestracja: 05 kwie 2008, 12:53
- Choroba: niesklasyfikowane NZJ
- województwo: pomorskie
- Lokalizacja: z Nibylandii:)
Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
Mi przypasował ksylitol Tylko trochę mnie sie go dodaje niż cukier zwykły,bo słodki jest nieco bardziej
Ewkunia; biorę: nic; brałam :Asamax Imuran, Pentasę, Metronizadol, Encorton, Salofalk, Jucolon, wlewki z hydrokortyzonem,..., and many more ważę 60kg/169cm, mam notorycznie stany podgorączkowe;/ Moje jelita źle znoszą mesalazynę.
-
- Debiutant ✽
- Posty: 8
- Rejestracja: 22 maja 2013, 11:04
- Choroba: CU
- województwo: opolskie
- Lokalizacja: Nysa
- Kontakt:
Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
Ja od 10 lat słodzę miodem, nigdy mi nie szkodził, nic mi się nie działo.
Tak się do niego przyzwyczaiłam, że jak czasem posłodzę cukrem (np u znajomych) to czuję w cukrze "chemię"
Tak się do niego przyzwyczaiłam, że jak czasem posłodzę cukrem (np u znajomych) to czuję w cukrze "chemię"
Ania
- CatAnn
- Znawca ❃❃
- Posty: 2318
- Rejestracja: 20 sty 2009, 19:24
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
- Lokalizacja: Wejherowo
- Kontakt:
Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
Herbaty generalnie nie słodzę, a jeśli już robię sobie Chai Tea czy coś w tym stylu to używam cukru trzcinowego.
Natomiast jeżeli chodzi o kawę, to w zasadzie używam do jej słodzenia tylko i wyłącznie miodu i wydaje mi się to świetnym rozwiązaniem - raz, że kawa jest słodka, dwa, że ma niepowtarzalny kwiatowy smak i zapach
Podobnie wypieki czy napoje/koktajle, jeśli jest to możliwe, to słodzę miodem, albo syropem prawoślazowym.
Natomiast jeżeli chodzi o kawę, to w zasadzie używam do jej słodzenia tylko i wyłącznie miodu i wydaje mi się to świetnym rozwiązaniem - raz, że kawa jest słodka, dwa, że ma niepowtarzalny kwiatowy smak i zapach
Podobnie wypieki czy napoje/koktajle, jeśli jest to możliwe, to słodzę miodem, albo syropem prawoślazowym.
Ulepimy dziś bałwana, Cudusiu...?
Rozpoznanie: czerwiec 2003 - CD. Stan: remisja, anemia, depresja, zab. adaptacyjne. Wzrost, waga: 166 cm, 52 kg. Leczenie: CSK MSW. Leki: adalimumab, mesalazyna, wenlafaksyna, lamotrygina.
Rozpoznanie: czerwiec 2003 - CD. Stan: remisja, anemia, depresja, zab. adaptacyjne. Wzrost, waga: 166 cm, 52 kg. Leczenie: CSK MSW. Leki: adalimumab, mesalazyna, wenlafaksyna, lamotrygina.
-
- Debiutant ✽
- Posty: 8
- Rejestracja: 31 maja 2013, 13:01
- Choroba: CU
- województwo: -- poza Polską --
- Lokalizacja: południe
Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
a cukier trzcinowy??? smak bardzo zbliżony i podobno o wiele zdrowszy od białego. Generalnie to nie słodzę w ogóle, ale jak czasem zobacze cukier trzcinowy w jakiejś kawiarni to sobie nie żałuję.
żeby używać miodu napój powinien mieć poniżej 70 stopni gdyż inaczej traci on wszelkie wartości.
żeby używać miodu napój powinien mieć poniżej 70 stopni gdyż inaczej traci on wszelkie wartości.
- CAMPARI34
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 939
- Rejestracja: 30 kwie 2008, 18:12
- Choroba: CD
- województwo: -- poza Polską --
- Lokalizacja: zagranica
Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
ja też kiedyś rzuciłam się na cukier brązowy
myślałam zdrowszy
choć ja słodzę tylko pierwszą kawę z rana
potem już cały dzień cukru nie dodaję do niczego raczej
ale namiętnie oglądam programy
KASI BOSACKIEJ ;WIEM CO JEM I CO KUPUJĘ ;
tam było o cukrze ostatnio
więc
ona mówi tak;
-nie ważne czy kupujemy cukier
brązowy,biały,demerara,trzcinowy,muscovado kandyzowany czy w kostkach
wszystkie te cukry są niezdrowe i NAM ZBĘDNE
a brązowy jest dlatego brązowy bo dodają do białego dodają melasy która mu daje taki kolor troszkę inny smak
a nie ma wpływu na jego wartości odżywcze
wróciłam do białego
myślałam zdrowszy
choć ja słodzę tylko pierwszą kawę z rana
potem już cały dzień cukru nie dodaję do niczego raczej
ale namiętnie oglądam programy
KASI BOSACKIEJ ;WIEM CO JEM I CO KUPUJĘ ;
tam było o cukrze ostatnio
więc
ona mówi tak;
-nie ważne czy kupujemy cukier
brązowy,biały,demerara,trzcinowy,muscovado kandyzowany czy w kostkach
wszystkie te cukry są niezdrowe i NAM ZBĘDNE
a brązowy jest dlatego brązowy bo dodają do białego dodają melasy która mu daje taki kolor troszkę inny smak
a nie ma wpływu na jego wartości odżywcze
wróciłam do białego
Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
Ja dużo cukrzę. Lubie słodkie.
I różne ciasteczka bez czekolady lubię.
Takie słodkie dziewczę ze mnie
I różne ciasteczka bez czekolady lubię.
Takie słodkie dziewczę ze mnie
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 146
- Rejestracja: 30 lis 2012, 16:07
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Poznań
Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
Jeszcze pół roku temu nie wyobrażałem sobie herbaty bez cukru i cytrynki potem zaczęły się sensacje w jelitkach i powiedziano mi że powinienem nie używać cukru ewentualnie malutką łyżeczkę.Przerzuciłem się na miód chociaż za nim wcześniej nie przepadałem i tak się przyzwyczaiłem że czasem jak gdzieś mi się zdarzy wypić herbatę osłodzoną cukrem to mi nie smakuje okropna Polecam miodek
"Odwaga nie polega na nieodczuwaniu strachu,ale na umiejętności działania mimo niego"
- CAMPARI34
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 939
- Rejestracja: 30 kwie 2008, 18:12
- Choroba: CD
- województwo: -- poza Polską --
- Lokalizacja: zagranica
Re: Zwykły cukier, glukoza, stwewia, fruktoza, ksylitol,
magdalene pisze:
A to powszechnie wiadomo, że cukier w każdej postaci jest niezdrowy, a w brązowym chodzi o smak (ponoć lepiej pasuje do kawy),
no chyba żeby spierniczyć tan smak kawy bo mnie tam nie smakuje