Trochę o serach
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
Re: Trochę o serach
Ojj ile ciekawego można się dowiedzieć.
Ser serowi nie równy.
Ser serowi nie równy.
- Shadowka
- Doświadczony ❃
- Posty: 1624
- Rejestracja: 26 cze 2007, 15:56
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Piekary Śląskie/Żory
- Kontakt:
Re: Trochę o serach
czyli jak kiedyś jadłosię produkt czekolado podobny tak teraz większość serów cenowo dostępnych dla przeciętnej Kowalskiej (czyt no mnie ) jest produkterm seropodobnym
najprościej po prostu zrobić sobie swój własny ser, sprawdze czy wychodzi bo nawet nie jest drogie to
a Gustaw to juz sera nie zobaczy na oczy szynki tez bo większośc to produkt szybnopodobny
najprościej po prostu zrobić sobie swój własny ser, sprawdze czy wychodzi bo nawet nie jest drogie to
a Gustaw to juz sera nie zobaczy na oczy szynki tez bo większośc to produkt szybnopodobny
- Shadowka
- Doświadczony ❃
- Posty: 1624
- Rejestracja: 26 cze 2007, 15:56
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Piekary Śląskie/Żory
- Kontakt:
Re: Trochę o serach
ja czasmi rzuce się na jakiś dobry prawdziwy ser, ale to tak po dwa plasterki na łeb i z wielkim namaszczeniem jedzone lubię sery i bardzo mnie denerwują ceny tych które mają faktycznie jakiś smak a jak jest już ostry to miodzio
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Posty: 10316
- Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Trochę o serach
Sery uwielbiam i żałuję, że zlikwidowano mój parafialny serowarski sklep, w którym był wybór produktów polskich i wszelakich zagramanicznych. Teraz po ser muszę się specjalnie wybierać do jakiegoś marketu - wyprawa na pól dnia.
Te sery oryginalne nie muszą cyć dużo droze od naszych. Np kupuję błekitny z Overnii, za mniej niż 30 % więcej noż nasz nietrzymający żadnych ztandardów rocpol, czy lazur. Te nasze raz są dobre, a raz nadają się tylko jak dodatek do potraw.
Sery twarde można znaleść dobre nasze, ale lubię sobie kupić i francuza i szwajcara i holendra.
Tu mam bardzo drogi gust, któremu ulegam - Old gouda, old amsterdam. Nawet polskie sery old to ponad 40 zł.
Moja babcia gliwiła biały ser i topiła z kminkiem. Smierdziłao w całym domu, ale smak był rewelacyjny.
Te sery oryginalne nie muszą cyć dużo droze od naszych. Np kupuję błekitny z Overnii, za mniej niż 30 % więcej noż nasz nietrzymający żadnych ztandardów rocpol, czy lazur. Te nasze raz są dobre, a raz nadają się tylko jak dodatek do potraw.
Sery twarde można znaleść dobre nasze, ale lubię sobie kupić i francuza i szwajcara i holendra.
Tu mam bardzo drogi gust, któremu ulegam - Old gouda, old amsterdam. Nawet polskie sery old to ponad 40 zł.
Moja babcia gliwiła biały ser i topiła z kminkiem. Smierdziłao w całym domu, ale smak był rewelacyjny.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- Lemoni
- Doświadczony ❃
- Posty: 1499
- Rejestracja: 06 sty 2008, 14:34
- Choroba: CD
- województwo: -- poza Polską --
- Lokalizacja: Newbury
- Kontakt:
Re: Trochę o serach
Ale do produkcji takich serów używa się chyba podpuszczki, może się mylę (znawczyni ze mnie żadna), ale ten przepis jest chyba na ser smażony, co jest jednak czymś nieco innym;).
Oglądałam programy na kuchni.tv i czymś w stylu discovery (nie pamiętam dokładnie). Generalnie sery są smaczne, ja najbardziej lubię pleśniowe, i to takie prawdziwe, z Francji . Serów jednak unikam z różnych powodwów. A podpuszczki się brzydzę
Oglądałam programy na kuchni.tv i czymś w stylu discovery (nie pamiętam dokładnie). Generalnie sery są smaczne, ja najbardziej lubię pleśniowe, i to takie prawdziwe, z Francji . Serów jednak unikam z różnych powodwów. A podpuszczki się brzydzę
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: Trochę o serach
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
nooo...
smazony robi sie z twarogu pokruszonego,odstawionego do czasu hm.. zmiany zapachu,taki juz odstany,lekko zżolkniety smazy sie z dodatkami,
zalezy co kto lubi,z kminkiem,z koperkiem zielonym,drobniotko pokrojona szynka, itd (u mnie to wszystko naraz).
Najlepszy jest taki goracy ser podawany na pieczywie.
Kiedys robilem taki ser,niestety zonie nie spodobal sie zapach dojrzewajacego bialego sera i mi go wyrzucila,ech...
nooo...
smazony robi sie z twarogu pokruszonego,odstawionego do czasu hm.. zmiany zapachu,taki juz odstany,lekko zżolkniety smazy sie z dodatkami,
zalezy co kto lubi,z kminkiem,z koperkiem zielonym,drobniotko pokrojona szynka, itd (u mnie to wszystko naraz).
Najlepszy jest taki goracy ser podawany na pieczywie.
Kiedys robilem taki ser,niestety zonie nie spodobal sie zapach dojrzewajacego bialego sera i mi go wyrzucila,ech...
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- funia
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 521
- Rejestracja: 25 sty 2006, 11:30
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Trochę o serach
tez taki rpzepis na smazony znam. Nie wiem, po co zasypywanie sodą?
- Miska Ryżu
- Doświadczony ❃
- Posty: 1475
- Rejestracja: 03 lip 2008, 10:38
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Śląsk
- Kontakt:
Re: Trochę o serach
wracając do artykułu. Czyli jak idę do hipermarketu i mam stoisko z serami to prawdziwymi serami są tylko te które mają w składzie samo mleko? Można na takim stoisku znalezc jakiekolwiek polskie sery które są prawdziwymi serami?
Do przeczytania tego artykułu każdy ser był dla mnie prawdziwym, a ulubionym taki z biedronki paczkowany. Mój światopogląd się zawalił
Do przeczytania tego artykułu każdy ser był dla mnie prawdziwym, a ulubionym taki z biedronki paczkowany. Mój światopogląd się zawalił
Smutno Ci? A może budyń?
- -Ania-
- Admin
- Posty: 4331
- Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Jaworzno
Re: Trochę o serach
W almie jest duzy wybór dobrych serów
te naprawde dobre mają swoją odpowiednią cenę.
Proponuje poszukać sery BIO oraz robione dla dzieci, sery juniorki etc
są mniej napchane konserwantami oraz sery bezglutenowe.
Równiez wędliny i kiełbasy bezglutenowe sa prawdziwe.
Ostatnio w Biedronce firmy konspol są franfunterki i coś tam jeszcze (nie pamiętam)
oraz w makro firmy żywiec, w carrefour - słowackiej i czeskiej firmy.
Ania
te naprawde dobre mają swoją odpowiednią cenę.
Proponuje poszukać sery BIO oraz robione dla dzieci, sery juniorki etc
są mniej napchane konserwantami oraz sery bezglutenowe.
Równiez wędliny i kiełbasy bezglutenowe sa prawdziwe.
Ostatnio w Biedronce firmy konspol są franfunterki i coś tam jeszcze (nie pamiętam)
oraz w makro firmy żywiec, w carrefour - słowackiej i czeskiej firmy.
Ania