Oliwa z oliwek i nie tylko

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Unknown
Początkujący ✽✽
Posty: 441
Rejestracja: 29 sie 2008, 23:08
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: ...

Oliwa z oliwek i nie tylko

Post autor: Unknown » 14 sty 2010, 12:47

Uwielbiam oliwę z oliwek, taką klasyczną, extra vergine, o charakterystycznym zapachu; dodaję ją do sałatek, surówek, zup, kasz, makaronów, gdzie tylko się da.
Okazuje się równiez, że oliwa może mieć działanie przeciwzapalne o podobnych właściwościach jak NLPZ: http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/news ... _jako.html :)
Olej lniany, czy carotnio też jest niczego sobie, chociaż ten drugi bardziej do smażenia się nadaje (a ostatnio takiej formy obróbki termicznej staram się unikać).
Zaintrygował mnie też olej z orzechów laskowych jako dodatek do potraw, w których dominuje marchewka. Niestety, nie miałam okazji jeszcze spróbować, ale może Wy tak i macie swoją opinię na jego temat.
Zauważyłam, że na forum jest wielu pasjonatów zdrowej i urzmaiconej kuchni.
Dlatego, jeśli macie jakieś ciekawe i sprawdzone przepisy z dodatkiem ww., zachęcam do podzielenia się nimi :) Dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni albo zmieniających swoje nawyki żywieniowe na lepsze (tak wiem, to chyba w jakiejś reklamie było, ale nie mam pomysłu jak to ująć inaczej :mrgreen: ), będzie to świetne żródło inspiracji i informacji.
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?

exa
Doświadczony ❃
Posty: 1741
Rejestracja: 28 sie 2006, 19:13
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź/Piaseczno

Re: Oliwa z oliwek i nie tylko

Post autor: exa » 15 sty 2010, 09:17

polecam oliwę z pestek winogron...
http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Olej- ... ,1550.html
choruję od 96 roku, diagnoza od 98, remisja: od 2004 z 3 miesięczną przerwą:) bez leków (nie polecane)

exa
Doświadczony ❃
Posty: 1741
Rejestracja: 28 sie 2006, 19:13
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź/Piaseczno

Re: Oliwa z oliwek i nie tylko

Post autor: exa » 15 sty 2010, 17:56

i podobno lżejszy :)
choruję od 96 roku, diagnoza od 98, remisja: od 2004 z 3 miesięczną przerwą:) bez leków (nie polecane)

Unknown
Początkujący ✽✽
Posty: 441
Rejestracja: 29 sie 2008, 23:08
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: ...

Re: Oliwa z oliwek i nie tylko

Post autor: Unknown » 15 sty 2010, 18:40

monikaaa_19 pisze:Też używam tego oleju, jest o tyle lepszy od oliwy z oliwek, że można na nim smażyć
Oliwa z oliwek, faktycznie, ma niższą temp. dymienia, ale można używać jej do smażenia zamiast masła czy margaryny :) Mało to jednak ekonomiczne :D
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?

exa
Doświadczony ❃
Posty: 1741
Rejestracja: 28 sie 2006, 19:13
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź/Piaseczno

Re: Oliwa z oliwek i nie tylko

Post autor: exa » 15 sty 2010, 18:50

Unknown pisze:Mało to jednak ekonomiczne :D
zależy ile się smaży ;)
choruję od 96 roku, diagnoza od 98, remisja: od 2004 z 3 miesięczną przerwą:) bez leków (nie polecane)

Unknown
Początkujący ✽✽
Posty: 441
Rejestracja: 29 sie 2008, 23:08
Choroba: CU
województwo: łódzkie
Lokalizacja: ...

Re: Oliwa z oliwek i nie tylko

Post autor: Unknown » 15 sty 2010, 18:57

exa pisze:zależy ile się smaży
Racja, racja. Ja tam jednak wolę spożytkować oliwę w inny sposób :P
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone?

Misia

Re: Oliwa z oliwek i nie tylko

Post autor: Misia » 15 sty 2010, 19:58

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Zablokowany

Wróć do „Warzywa i Owoce”