Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
izo.sim
Doświadczony ❃
Posty: 1479
Rejestracja: 22 sty 2009, 17:20
Choroba: CD u dziecka
województwo: śląskie
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Post autor: izo.sim » 13 kwie 2009, 13:28

Czy jest możliwe, że sok z cytryny użyty do ryby spowodował rozwolnienie stolca i to już po 2-3 godzinach od zjedzenia? Czy ktoś tak miał?
Na szczęście syn miał tylko 1 luźniejszą kupę i wszystko wróciło do normy, jednak na wszelki wypadek wczoraj do buraków dodałam odrobinę octu balsamicznego zamiast cytryny i na razie jest OK.

Czym zakwaszacie potrawy? Przecież w niektórych przypadkach jest to konieczne.

poprawiłem tytuł tematu
Ostatnio zmieniony 18 sie 2009, 19:41 przez izo.sim, łącznie zmieniany 2 razy.
https://marcinsim.wordpress.com/

02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego

Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy

Natalka
Weteran ✿
Posty: 4895
Rejestracja: 19 kwie 2007, 13:54
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Post autor: Natalka » 13 kwie 2009, 14:08

Cytryna to owoc cytrusowy, niektórzy nie mogą ich jeść, w tym wątku pisaliśmy o tym viewtopic.php?t=4623&highlight=cytryna
możliwe że zaszkodziła Twojemu synowi.
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka

Awatar użytkownika
izo.sim
Doświadczony ❃
Posty: 1479
Rejestracja: 22 sty 2009, 17:20
Choroba: CD u dziecka
województwo: śląskie
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Post autor: izo.sim » 13 kwie 2009, 14:12

Dzięki Natalka. Czyli lepiej troszkę octu balsamicznego, albo owocowego?
https://marcinsim.wordpress.com/

02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego

Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy

Natalka
Weteran ✿
Posty: 4895
Rejestracja: 19 kwie 2007, 13:54
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Post autor: Natalka » 13 kwie 2009, 14:14

No skoro dodałaś trochę octu i nic się nie dzieje, to wygląda, że można :smile:
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Post autor: Mamcia » 13 kwie 2009, 18:51

A skąd przypuszczenie, że cytryna?? Może ryba?? Uważam, że od octu lepszy kwasek cytrynowy.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
izo.sim
Doświadczony ❃
Posty: 1479
Rejestracja: 22 sty 2009, 17:20
Choroba: CD u dziecka
województwo: śląskie
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Post autor: izo.sim » 13 kwie 2009, 19:44

Mamcia pisze:A skąd przypuszczenie, że cytryna?? Może ryba?? Uważam, że od octu lepszy kwasek cytrynowy.
Stąd przypuszczenie, że tą samą rybę jedliśmy kilka dni wcześniej, ale w warzywach bez cytryny i stolec był normalny.

A co do kwasku - uważasz, że jeżeli sok z cytryny szkodzi, kwasek będzie ok? To jest inny rodzaj kwasu?
https://marcinsim.wordpress.com/

02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego

Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy

Awatar użytkownika
paubom
Początkujący ✽✽
Posty: 140
Rejestracja: 22 sty 2009, 06:35
Choroba: nie ustalono
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdynia

Re: Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Post autor: paubom » 13 kwie 2009, 19:53

Po jednym razie trudno raczej stwierdzić co konkretnie mogło zaszkodzić. Może biegunka wzięła się zupełnie z innej przyczyny, tym bardziej, że była to jednorazowa sprawa... Ja za jakiś czas przeprowadziłabym delikatny (z mniejszą ilością kwasu) test z cytryną raz jeszcze, ale wiem, że to trudna decyzja dla matki, bo nie wiadomo, czy nie zaszkodzi dziecku... co innego jak się przeprowadza eksperymenty na sobie.
"a nadzieja budzi się i zasypia..."

Awatar użytkownika
izo.sim
Doświadczony ❃
Posty: 1479
Rejestracja: 22 sty 2009, 17:20
Choroba: CD u dziecka
województwo: śląskie
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Post autor: izo.sim » 13 kwie 2009, 19:56

paubom pisze:co innego jak się przeprowadza eksperymenty na sobie.

No właśnie...
https://marcinsim.wordpress.com/

02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego

Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7790
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Post autor: obyty.z.cu » 13 kwie 2009, 20:29

izo.sim pisze:Czy jest możliwe, że sok z cytryny użyty do ryby spowodował rozwolnienie stolca i to już po 2-3 godzinach od zjedzenia? Czy ktoś tak miał?
izo.sim pisze:wczoraj do buraków dodałam odrobinę octu balsamicznego zamiast cytryny i na razie jest OK.
Mamcia pisze:A skąd przypuszczenie, że cytryna?? Może ryba?? Uważam, że od octu lepszy kwasek cytrynowy
Zawsze jest tak, ze cos komus moze zaszkodzic indywidualnie,czasem poprostu dzien jest taki , ze sie to wszystko zle trawi i nie ma to nic wspolnego z konkretna potrawa.
Ale majac zastrzezenia do cytryny, to rownie dobrze, mozna by sprawdzic co tam jeszcze bylo i jak bylo przygotowane.
Osobiscie nie uzywam octu,wole cytryne, swieza jest pewniejsza.
Ocet balsamiczny jest dobry, ale trzeba go uzywac tylko do odpowiednich potraw, ja uzywam raczej tylko do marynat do mies, ale trzeba uzywac takich "lepszych",
z drugiej strony ma on swoj smak i nie zawsze pasuje do potrawy.

Zgadzam sie z Mamacia.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
madzia
Początkujący ✽✽
Posty: 92
Rejestracja: 05 sie 2004, 02:16
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: kraków

Re: Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Post autor: madzia » 14 sie 2009, 00:00

mi cytryna kosmicznie szkodzi, w zasadzie najbardziej ze wszystkiego.....
zawsze warto zaczynać od nowa.. asamax, i eksperymenty :)

Awatar użytkownika
andzka
Początkujący ✽✽
Posty: 485
Rejestracja: 21 lut 2009, 07:47
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Stargard Szcz.
Kontakt:

Re: Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Post autor: andzka » 14 sie 2009, 09:54

Cytryna nie szkodzi mi na jelita, ale jak za dużo to w żołądku kwaśno i zgaga... :)
Salofalk-wlewki, Asamax 500 - 3x2, remisja :)

Piciu
Znawca ❃❃
Posty: 2059
Rejestracja: 02 wrz 2006, 02:13
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Post autor: Piciu » 14 sie 2009, 21:34

Ocet winny naturalny(mętny) np. z jabłek może spokojnie zastąpić ocet spirytusowy, cytryne czy kwasek cytrynowy. Oczywiście dawkować z umiarem...w sumie jak wszystko w naszych przypadłościach.

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7790
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Post autor: obyty.z.cu » 15 sie 2009, 23:28

Piciu pisze:Ocet winny naturalny(mętny) np. z jabłek może spokojnie zastąpić ocet spirytusowy
tak tylko powiem, ze pierwsze co odstawilem na stale to byl wlasnie ocet spirytusowy i wszelkie potrawy i przetwory z nim zwiazane (np. korniszony).
To nawet nie byl problem biegunek, ale zawsze powtarzajacych sie ostrych bolow "brzucha ".
Najgorsze jest to, ze jako "grzybiarz" i wedkarz, pozbawilem sie tego co najwiecej lubilem, grzybki-borowiki (albo opienki) w zalewie octowej , czy pulpety rybne w zalewie...
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
leila
Doświadczony ❃
Posty: 1262
Rejestracja: 18 mar 2008, 18:24
Choroba: CU
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: ....

Re: Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Post autor: leila » 18 sie 2009, 17:34

ja tez odstawiłam ocet ,ketchupu unikam ,smaczne sa sklepowe sałatki jarzynowe ale nie jem bo duzo octu :smutny:
zepchnac chorobe na dalszy plan
Obrazek
Obrazek

Piciu
Znawca ❃❃
Posty: 2059
Rejestracja: 02 wrz 2006, 02:13
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Cytryna a stolec. / Czym zakwaszacie potrawy?

Post autor: Piciu » 18 sie 2009, 18:19

Leila , ale samemu można zrobic takie sałatki, i w dodatku wiadomo co wnich jest i że są świeże. A dokładasz, co chcesz, a czego nie :tak:

Zablokowany

Wróć do „Warzywa i Owoce”