Jogutr jednodniowy

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
darecki
Debiutant ✽
Posty: 27
Rejestracja: 06 maja 2007, 20:33
Choroba: CU
województwo: małopolskie
Lokalizacja: lodz ,krakow

Jogutr jednodniowy

Post autor: darecki » 19 lut 2009, 09:53

Witam
Czy ktoś mi może powiedzieć dokładnie co to oznacza i jaki jest ten jogurt jednodniowy? Czy można go kupić w sklepie czy może jest to jogutr domowej roboty ( do litra mleka dodajemy 1 mały jogutr naturalny i pozostawiamy na noc przykrywajac jakimś recznikiem) Wyczytałem że taki jogurt przeciwdziała biegunkom.
serdecznie pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 08:28 przez darecki, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
tom-as
Ekspert ✿✿
Posty: 6438
Rejestracja: 22 lut 2006, 14:49
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Oberschlesien / Las

Re: Jogutr jednodniowy

Post autor: tom-as » 19 lut 2009, 11:39

darecki pisze:Drugie pytanie dotyczy naparu z jagód ( nie mylić z herbatką jagodową bo podobno to co innego), czy ktoś z was próbował pić taki napar i jakie były tego skutki. Ciężko dostać taki napar ale jak by działał to by mnie ten fakt zmobilizował do bardziej energicznych poszukiwan tego specyfiku. Oczywiście napar ma działać przeciwbiegunkowo
serdecznie pozdrawiam
na forum gdzies to już pisało. ale w skrócie. Generalnei taki wywar z jagód działa jednak nei zawsze i nie na wszytskich. Na normalną biegunkę jak najbardziej jednak jak już ktoś ma CU/CD i jest w jakimś stanei zaostrzenia to taki napar może pomóc chwilowo ale tez może się okazać mało skuteczny (jak nie wcale). Musisz sam sprawdzić jak będzie to działac na Ciebie.

zdobycie nie jest takei trudne. sklep zielarski i prosisz o suszone jagody. Ale ciekawsza opcja jest pozbierać sobei latem w lesie i wysuszyć. takie przyjemne z pożytecznym. Opcja dla niecierpliwych to kupić sobei jagody i je wysuszyć.


na temat jogurtu sie nie wypowiadam bo nic na ten temat nie wiem

pozdro :-)

Natalka
Weteran ✿
Posty: 4895
Rejestracja: 19 kwie 2007, 13:54
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jogutr jednodniowy

Post autor: Natalka » 19 lut 2009, 13:28

Hej darecki :smile:

mamy taką zasadę 1 temat =1 pytanie, co by nie mieszać wszystkiego w jednym wątku.
darecki pisze:Drugie pytanie dotyczy naparu z jagód
o jagodach, jak już słusznie tom-as zauważył, było na forum, oto linki do tematów:
viewtopic.php?t=6971&highlight=jagody
viewtopic.php?t=347&highlight=jagody
więc poczytaj i dopisz się w którymś.

co do jogurtu to nie słyszałam o takim jednodniowym co by biegunki hamował.
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka

Awatar użytkownika
Shima
Doświadczony ❃
Posty: 1262
Rejestracja: 29 lis 2004, 20:10
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Zdunska Wola
Kontakt:

Re: Jogutr jednodniowy

Post autor: Shima » 19 lut 2009, 20:15

Jogurt - wyrób domowy
środa, 07 stycznia 2009 11:59 Skocz do komentarzy


Jogurt - wyrób domowy



1 l mleka prosto od krowy , mieszając , podgrzać do temp. 85 - 90 stopni C - w czasie 20 min. Schłodzić do temp 42 stop. C ,dodać kubeczek świeżego jogurtu naturalnego, wymieszać, przelać do słoika lub termosu, który natychmiast zamknąć, szczelnie owinąć grubym kocem i pozostawić na 5 - 6 godz. Gotowy jogurt wymieszać z owocami, dosłodzić i schłodzić w lodówce. Aby konsystencja była zwięzła możesz dodać mleka w proszku na 1 l ok. 50 g. O ile nie masz mleka prosto od krowy to użyj mleko świeże z kartonika - nie podgrzewać do 90 stop. C , podgrzać do temp.42- 45 stop. C. Stosujemy jako dodatki konfitura, dżem z wiśni.









Mleko ukwaszone - jogurtowe - wyrób domowy.



1.1 litr mleka pasteryzowane z kartonika podgrzać do temperatury pokojowej nie niżej jak 20 stop. C

2. Dodać pojemnik jogurtu naturalnego, dokładnie wymieszać i pozostawić do czasu uzyskania skrzepu.

3.Po uzyskaniu skrzepu schłodzić do temp.6- 10 stop. C.

4. Napoj jogurtowy można prowadzić tak smo jak kefir przez 6 dni.( patrz przepis na wyrób kefiru.)





Jak zagęścić mleko?

Aby otrzymać mleko zagęszczone na jogurt na 1 l mleka dodajemy 45,6 g mleka w proszku. Mleko w proszku rozpuszczamy w małej ilości mleka, dodając pozostałe mleko, całość się miesza i cedzi przez gęste sito. Po dodaniu jogurtu naturalnego podgrzewamy do temp. 43 - 45 stop., po otrzymaniu skrzepu schładzamy poniżej 10 stop.C



Jogurt, można użyć do sporządzania napoi z dodatkami, sałatek, jako zakwas do domowego

wyrobu twarożków kwasowych i kwasowo-podpuszczkowych oraz wyrobu sera podpuszczkowego.

Jogurt jest napojem pochodzenia bułgarskiego, gdzie jest produktem codziennego spożycia. Konsumowany jest w postaci ciekłej ( bez zagęszczenia) lub stałej ( zagęszczonej) W postaci stałej jest krajany w kostki, które je się z cukrem, solą, konfiturami i innymi przyprawami.

Ułatwia syntezę witamin w organizmie, wspomaga układ odpornościowy, ułatwia wchłanianie żelaza, odtruwa organizm z toksyn, pomaga, przy zaparciach, wzdęciach, niedokwaśności żołądka, stanach zapalnych jelit i chroni przed rakiem. Hamują rozwój mikroflory gnilnej, neutralizują skutki przyjmowania antybiotyków przywracając równowagę flory bakteryjnej w naszym przewodzie pokarmowym. Jogurt znali już starożytni Egipcjanie 4 tysiące lat temu, prawdopodobnie pochodzi z Indii Znany był w Azji, Afryce i na Bałkanach. Od setek lat jogurt wytwarzany był przez ludność wiejską z dogęszczonego przez długotrwałe gotowanie mleka bawolego, a następnie z koziego i krowiego. Ukwaszanie zachodziło pod wpływem naturalnej mikroflory mleka, wśród której w warunkach gorącego klimatu przeważały bakterie ciepłolubne. Systematycznym spożywaniem jogurtu często wiązana jest długowieczność ludów krajów bałkańskich.Za ukwaszanie jogurtu odpowiedzialne są bakterie fermentacji mlekowej: paciorkowce mlekowe Streptoccocus lactis, Steptoccocus thermophilus oraz pałeczki Lactobacillus bulgaricus a w ostatnich latach nowa generacja napojów ( bio jogurt ) zawierających m. in. bakterie flory jelitowej Laktobacillus acidophilus i bifidobakterii.
http://kuchniaziutka.bloog.pl/id,408380 ... index.html

tu jest link do tego.
Wychodzi na to że ten jednodniowy jogurt to raczej ma właściwości rozwalniające
Zawsze służę rozmową [you] :)
Choroba:CD, astma, alergia, łuszczyca, ginekologiczne powikłania w trakcie leczenia immunosupresyjnego, podobno przebyta gruźlica jelit Stan:Lewostronna hemikolektomia,resekcja zwężenia w miejscu zespolenia i jeszcze dodatkowych kawałków jelit, zaostrzenie Leki:asamax3x1000mg,helicid2x1, metotreksat i parę innych paskudztw Waga/wzrost 99/173

darecki
Debiutant ✽
Posty: 27
Rejestracja: 06 maja 2007, 20:33
Choroba: CU
województwo: małopolskie
Lokalizacja: lodz ,krakow

Re: Jogutr jednodniowy

Post autor: darecki » 20 lut 2009, 08:05

Natalka dzięki za uwagę zmieniłem już temat pozostawiając wątek jogurtu jednodniowego. Wyczytałem w jednym z ostatnich wydań J-elity , że jogurt jednodniowy stosuje się na biegunki no i w ogole można by przecież taki jogurt pić zamiast zwykłych jeżeli ma być zdrowszy dla nas. Temat jagód wyczerpał jak dla mnie tom-as za to tez podziękowania wybieram się niebawem na jagody na razie do sklepu. A co do przepisów dobry pomysł Shima może ktoś jeszcze dopisze kilka – jeżeli się nie mylimy i to jest właśnie ten tajemniczy jogurt jednodniowy :)
Pozdrawiam wszystkich

Natalka
Weteran ✿
Posty: 4895
Rejestracja: 19 kwie 2007, 13:54
Choroba: CD
województwo: lubelskie
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Jogutr jednodniowy

Post autor: Natalka » 20 lut 2009, 16:00

darecki pisze:zmieniłem już temat pozostawiając wątek jogurtu jednodniowego.
nie musiałeś zmieniać tematu, moja uwaga była tak na przyszłość :wink:
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka

Zablokowany

Wróć do „Warzywa i Owoce”