Tłuszcze - dobre i gorsze

warzywa, owoce, pieczywo, mięso itd. wszystkie produkty w naszej diecie, wpływ tych produktów na Nasze Brzuchy

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wicek
Debiutant ✽
Posty: 41
Rejestracja: 14 mar 2009, 11:34
Choroba: CU
województwo: małopolskie
Lokalizacja: Bochnia

Tłuszcze - dobre i gorsze

Post autor: wicek » 29 mar 2024, 10:30

Przeczytałem ciekawy artykuł:
https://bikeboard.pl/artykul/makrosklad ... e-tluszcze

na temat tłuszczy. Autor twierdzi, że tłuszcze zwierzęce nasycone są źródłem dobrego cholesterolu.

Pomimo aktywności fizycznej mam wysoki cholesterol - zarówno frakcje LDL (5 mmol/l jak HDL 2 mmol/l).
Nie mam cholerostemii i w miarę zdrowo się odżywiam.

Chcę uniknąć miażdżycy i statyn. zamierzałem zmodyfikować dietę i ograniczyć tłuszcze odzwierzęce.

Poleca na CU tłuszcz kokosowy.

Artykuł troszkę zburzył moje myślenie🤔. Autor skończył dietetykę na uczelni medycznej. Prowadzi znanych sportowców.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Produkty Spożywcze w NZJ”