Ja też mam taką historię która trwa po dziś dzień. Od małego miałam zawsze jakieś problemy z brzuchem często miałam jakieś żołądkówki itp. ale gdy miałam około 11-12 lat wszystko sie pogorszyło i trafiłam do szpitala bo cały czas bolał mnie brzuch, w szpitalu zrobili mi gastroskopię po czym stwierdzili mylnie celiakię co uważam za dość abstrakcyjne, przez rok byłam na diecie bezglutenowej i strasznie schudłam, potem trafiłam do prywatnego gastroenterologa w Rzeszowie. Stwierdził u mnie ibs czynnościowe zaparciowe (wyczuł zalegające złogi mas kałowych) przepisał mi forlax i lactulosum brałam przez około 2 miesiące i było cudownie przez kilka miesięcy prawie żadnych objawów mogłam jeść to co chcę i po jakimś czasie znowu mi powróciło.. teraz mam 15 lat i od stycznia nie czułam się w żadnym dniu stuprocentowo dobrze. Umówiłam sie na ponowną wizytę u lekarza prywantego i ten znów mi przepisał forlax lactulosum i espumisan 3 razy dziennie biorę to już od 3 miesięcy. Przez pierwszy miesiąc było okej ale później jak zauważyłam znaczną poprawę i zaczęła sie szkoła postanowiłam zmniejszyć dawkę do 2 razy dzinnie, lekarz powiedział że to był błąd i jelito grube nie zostało do końca oczyszczone. Do tego gdy ból wciąż był lekarz przepisał mi enemę to było około miesiąc temu, nie zrobiłam jej bo się okropnie boję i nie wiem czy to mi wogóle potrzebne bo każdy farmaceuta i moi rodzice mówią że ten forlax i lactulosum w tak dużej dawce jest przepisywany jak ktoś ma kolonoskopie a nie dziecku. Aktualnie zeszłam do 2 razy dziennie i piję siemię lnianę. Dodatkowo przedwczoraj pojawiły się zupełnie nowe objawy zaczęło mi strasznie coś bulgotać w brzuchu, czuję po jedzeniu i przed pieczenie i tak jakby coś mi wsysało lub wyżerało żołądek i do tego oczywiście ból rozlany już na cały żołądek ale głównie w okolicach pępka, który trwa już od 2 rygodni
Moje objawy
-ból brzucha
-nudności
-ulga po wypróżnieniu
-często zmienne objawy i różny stolec
-zaparcia chociaż nawet przed diagnozą wypróżniałam się regularnie jedynym problemem było to że stolec jest czasem bobktowaty i wypróżniany z trudnością
-zgaga
-gazy
-wzdęcia
-uczucie niepełnego wypróżnienia
I jeszcze dużo by wymieniać
Badania które miałam robione i wszystkie są w normie
-morfologia krwi
-kalprotektyna
-gastroskopia
-posiew kału
-CRP
-Helicobacter pylori
-ferytynyna
-magnez
-żelazo
-badania w kierunku celiaki (wszystko w normie)
-THS
-krew w kale
Reszty nie pamiętam ale mam zrobione większość badań jakie mogłam mieć i wszystkie pokazują na to jakbym była zdrowa
Dodam że jestem pod opieką psychologa ale nie mam żadnych zaburzeń więc to nie może być przyczyna, nie wiem czy może to być genetyczne bo moja babcia od zawsze skarżyła się na brzuch ale nie pójdzie się zbadać
Niekończąca 7 miesięczna walka z jelitami
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: IBS
- województwo: podkarpackie
Re: Niekończąca 7 miesięczna walka z jelitami
Nie miałam robionych badań w kierunku sibo i już pewnie nie będe mieć bo moja mama mówi że jestem już wybadana z każdej strony i z ibs trzeba żyć, wczoraj kupiła mi w aptece za radą farmaceutki neo bianacid i ranloc med
-
- Debiutant ✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: śląskie
- miasto: Katowice
Też miałem epizod z lactulosum lecz tylko przez tydzień-dwa i rzeczywiście czułem się po nim lepiej, ale tylko minimalnie (tak jakby wypróżnianie delikatnie się unormowało lecz cały czas luźno, papkowato i z bólami).lena_588 pisze: ↑18 maja 2025, 08:50Stwierdził u mnie ibs czynnościowe zaparciowe (wyczuł zalegające złogi mas kałowych) przepisał mi forlax i lactulosum brałam przez około 2 miesiące i było cudownie przez kilka miesięcy prawie żadnych objawów mogłam jeść to co chcę i po jakimś czasie znowu mi powróciło.. teraz mam 15 lat i od stycznia nie czułam się w żadnym dniu stuprocentowo dobrze. Umówiłam sie na ponowną wizytę u lekarza prywantego i ten znów mi przepisał forlax lactulosum i espumisan 3 razy dziennie biorę to już od 3 miesięcy. Przez pierwszy miesiąc było okej ale później jak zauważyłam znaczną poprawę i zaczęła sie szkoła postanowiłam zmniejszyć dawkę do 2 razy dzinnie, lekarz powiedział że to był błąd i jelito grube nie zostało do końca oczyszczone.
Jutro jadę wykupić receptę na metronidazol z cipronexem na 10 dni i zobaczmy co się będzie działo... oby tylko w lepszą, a nie gorszą stronę.
Nie chce mi się wierzyć w coś takiego jak IBS, ani żeby się poddać się i powiedzieć trzeba żyć. Uważam, że na pewno prędzej czy później każdemu uda się znaleźć przyczynę, bądź co bądź magiczny środek.
Daj znać jak samopoczucie po tych środkach. Życzę dużo zdrówka

-
- Debiutant ✽
- Choroba: IBS
- województwo: podkarpackie
Niestety dziś przez cały dzień nie poczułam żadnej ulgi, pieczenie występuje mimo stosowania leków a cały dzień jest wyjęty z życia próbuje sobie wmówić że do jutra mi przejdzie bo mam wycieczkę 2 dniową ale coś kiepsko to widzęAdekk pisze: ↑18 maja 2025, 15:33Też miałem epizod z lactulosum lecz tylko przez tydzień-dwa i rzeczywiście czułem się po nim lepiej, ale tylko minimalnie (tak jakby wypróżnianie delikatnie się unormowało lecz cały czas luźno, papkowato i z bólami).lena_588 pisze: ↑18 maja 2025, 08:50Stwierdził u mnie ibs czynnościowe zaparciowe (wyczuł zalegające złogi mas kałowych) przepisał mi forlax i lactulosum brałam przez około 2 miesiące i było cudownie przez kilka miesięcy prawie żadnych objawów mogłam jeść to co chcę i po jakimś czasie znowu mi powróciło.. teraz mam 15 lat i od stycznia nie czułam się w żadnym dniu stuprocentowo dobrze. Umówiłam sie na ponowną wizytę u lekarza prywantego i ten znów mi przepisał forlax lactulosum i espumisan 3 razy dziennie biorę to już od 3 miesięcy. Przez pierwszy miesiąc było okej ale później jak zauważyłam znaczną poprawę i zaczęła sie szkoła postanowiłam zmniejszyć dawkę do 2 razy dzinnie, lekarz powiedział że to był błąd i jelito grube nie zostało do końca oczyszczone.
Jutro jadę wykupić receptę na metronidazol z cipronexem na 10 dni i zobaczmy co się będzie działo... oby tylko w lepszą, a nie gorszą stronę.
Nie chce mi się wierzyć w coś takiego jak IBS, ani żeby się poddać się i powiedzieć trzeba żyć. Uważam, że na pewno prędzej czy później każdemu uda się znaleźć przyczynę, bądź co bądź magiczny środek.
Daj znać jak samopoczucie po tych środkach. Życzę dużo zdrówka!
-
- Debiutant ✽
Aktualizacja 19.05.2025
Nie wiem co takiego zjadłem w ciągu ostatnich 48h lecz od wczoraj towarzyszą mi straszne zaparcia i tak mocne bóle jelit, że gdy kichnę bądź kaszlnę nie mogę wytrzymać z bólu... (tak jakby były napompowane/naciągnięte)
Z rana udało mi się w miarę pobrać próbki i oddać na wspomniane wcześniej badania p/c lamblia IgM i Clostridium difficile. Wyniki mam otrzymać do końca tego tygodnia. Poza tym również zastanawiam się jak wspomniał Sayan93 nad wykonaniem testów na alergie pokarmowe... może rzeczywiście coś mi nie służy, a tak tego nie odczuwam?
Póki co wykupiłem receptę i od dziś jedziemy 10 dni na Cipronex 500mg 1-0-1, Metronidazolu 250mg oraz do tego Enterolu 250mg 1-0-1. Mam nadzieję, że obejdzie się bez żadnych rewolucji tylko jak już to doznam w końcu czegoś pozytywnego. Dużo zdrowia dla wszystkich
!
Nie wiem co takiego zjadłem w ciągu ostatnich 48h lecz od wczoraj towarzyszą mi straszne zaparcia i tak mocne bóle jelit, że gdy kichnę bądź kaszlnę nie mogę wytrzymać z bólu... (tak jakby były napompowane/naciągnięte)
Z rana udało mi się w miarę pobrać próbki i oddać na wspomniane wcześniej badania p/c lamblia IgM i Clostridium difficile. Wyniki mam otrzymać do końca tego tygodnia. Poza tym również zastanawiam się jak wspomniał Sayan93 nad wykonaniem testów na alergie pokarmowe... może rzeczywiście coś mi nie służy, a tak tego nie odczuwam?
Póki co wykupiłem receptę i od dziś jedziemy 10 dni na Cipronex 500mg 1-0-1, Metronidazolu 250mg oraz do tego Enterolu 250mg 1-0-1. Mam nadzieję, że obejdzie się bez żadnych rewolucji tylko jak już to doznam w końcu czegoś pozytywnego. Dużo zdrowia dla wszystkich

-
- Debiutant ✽
Sayan93 jeżeli jeszcze to czytasz to jesteś w stanie powiedzieć gdzie/w jakim laboratorium robiłeś testy na alergie pokarmowe? Byłbym bardzo wdzięczny!