I tu mylisz się Obyty. Z.CU choć z reguły masz w rozważaniach naszego chorowania rację - jest światełko w tunelu Służby Zdrowia.obyty.z.cu pisze:... TU przykre jest to, że właśnie na oddziałach chirurgicznych nie ma takiej "tradycji" uczenia pacjenta o tym. Mało gdzie pacjent wychodzi z szpitala z pasem.O tym, że chirurdzy przed operacją wspominają o takiej potrzebie, to już można tylko pomarzyć.
...
Sorry za mój przykład poniżej - przykład ten jest dla celów uwiarygodnienia tego co napisałem powyżej.
W porządnym szpitalu MSW Szpitalu Marynarki Wojennej w Gdańsku Oliwie mówią o tym a nawet piszą w przedszpitalnej instrukcji o pasie pooperacyjnym przed przyjęciem na Oddział Chirurgii a nawet polecają zakup pasa pacjentowi.
Veni, vidi... tłumacz.łac Przybyłem , Zobaczyłem ... w marcu zeszłego roku przed zabiegiem.
Zabiegiem udanie wykonanym i ślicznie zagojonej rany dzięki właśnie pasom pooperacyjnym i mej aktywności ruchowej po zabiegu usunięcia przepukliny brzusznej .
Przepuklinę swą długo nosiłem z powodu zaosztrzeń NZJ a konkretnie CU , przebytego zawału , zakrzepicy żył głębokich bo przez 3 lata.
Wyszło to 3 lata choć gastro popędzali mnie bym ją usunął jak najszybciej z powodu możliwości zadzierzgnięcia się w niej jelita...ale chirurdzy się bali ruszyć mnie nożem
Wracając do tematu...
Sugeruję Bożena postarajcie się o rehabilitację pooperacyjną dla Waszej córki...bo warto a dziewczynka prawdopodobnie nie będzie miała rażących blizn pooperacyjnych.