a kwercetyna? Substancja ta obecna jest m.in. w łuskach cebuli. Ma udowodnione działanie antyhistaminowe, a jak to się ma do Crohna ? Znalazłam w necie takie coś
słyszał ktoś coś jeszcze? Jak stwierdzono wyżej, są badania...Dawniej osobom cierpiącym na chorobę Leśniowskiego-Crohna zalecano jedzenie... łupin cebuli. Współczesne badana potwierdzają tę metodę. Łupiny cebuli zawierają kwercetynę - naturalną substancję o działaniu antyhistaminowym, pomagają zablokować lub łagodzić reakcje alergiczne na niektóre pokarmy, częste przy tej chorobie. Kiedy gotujesz zupę - dodaj do wody całą cebulę bez obierania. Kwercetyna wygotuje się i znajdzie w zupie. Jeśli nie lubisz cebuli - możesz kupić kapsułki zawierające kwercetynę (dostępne w aptece bez recepty).
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/u ... 38572.html