Szafran
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Posty: 25
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 09:32
- Choroba: nie ustalono
- województwo: pomorskie
- Lokalizacja: Starogard Gdański
- Kontakt:
Szafran
Ostatnio czytałem, iż pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Czy orientuje się ktoś może, jak przygotować szafran, w jakich dawkach go stosować? Czytałem, iż moczy się go w wodzie lub też umieszcza w piekarniku. Ale co z nim później zrobić? Dodawać do potraw? Tabletki zawierające wyciąg z szafranu są masakrycznie drogie, dlatego myślę o kupnie samego szafranu.
-
- Weteran ✿
- Posty: 4895
- Rejestracja: 19 kwie 2007, 13:54
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Lokalizacja: Lublin
- Kontakt:
Re: Szafran
zajrzyj do tych tematów, może coś znajdziesz
viewtopic.php?t=5443&highlight=szafran
viewtopic.php?t=858&highlight=kurkuma
viewtopic.php?t=2816&highlight=kurkuma
viewtopic.php?t=5443&highlight=szafran
viewtopic.php?t=858&highlight=kurkuma
viewtopic.php?t=2816&highlight=kurkuma
Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
poradnik żywieniowy Falka
-
- Debiutant ✽
- Posty: 25
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 09:32
- Choroba: nie ustalono
- województwo: pomorskie
- Lokalizacja: Starogard Gdański
- Kontakt:
Re: Szafran
Konkretnie na temat szafranu nic tam nie ma odnośnie przygotowania/stosowania, w sieci też na razie nie znalazłem poza tym, co wyżej napisałem, może gdzieś na anglojęzycznych stronach będzie.
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Posty: 10316
- Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Szafran
Szafran jest drogi i nic nie wiem o jego przeciwzapalnym działaniu. Chyba, że chodzi o szafran indyjski czyli kurkumę zwaną również tumerikiem. Nie trzeba przygotowywać. Jest to proszek o żółtym kolorze, prawie bez smaku, który dodaje się do potraw jako barwnik. Najczęściej do ryżu, ale można dodawać do wszystkiego sosów, zup, surówek. Jeśli ktoś zdeterminowany to i do mleka, herbaty i można jeść łyżeczkami.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Debiutant ✽
- Posty: 25
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 09:32
- Choroba: nie ustalono
- województwo: pomorskie
- Lokalizacja: Starogard Gdański
- Kontakt:
Re: Szafran
Chodzi o ten szafran:
Crocus
Tam też widzę, że jest sposób przygotowania. A pytałem, bowiem na ww. stronie, a także w kilku innych źródłach doczytałem się, że np. przedawkowany może być niebezpieczny.
Crocus
Tam też widzę, że jest sposób przygotowania. A pytałem, bowiem na ww. stronie, a także w kilku innych źródłach doczytałem się, że np. przedawkowany może być niebezpieczny.
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Posty: 10316
- Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Szafran
No cóż, jeśli ktoś chce się otruć szafranem, to znam tańsze i skuteczniejsze metody. nie rozumiem pytanie i kończę dyskusję w tym wątku.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- Kajaccn
- Początkujący ✽✽
- Posty: 72
- Rejestracja: 20 maja 2010, 10:54
- Choroba: nie ustalono
- województwo: warmińsko-mazurskie
- Lokalizacja: Polska/ Warmia
Re: Szafran
Tak na moje oko bo kończę przetwórstwo surowców roślinnych to szafran ma działanie raczej uspokajające i antydepresyjne, no chyba że chodzi o szafran indyjski jak Mamcia wspomniała ten ma pewne działanie przeciwzapalne. Chyba, że są jakieś nowe badania ukazujące jego nowe właściwości:)
Colitis chronica nonspecifica- Asamax 2x2