bakłażan (oberżyna)

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jędrek
Początkujący ✽✽
Posty: 197
Rejestracja: 03 lip 2007, 19:56
Choroba: CU
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: ITALIA

bakłażan (oberżyna)

Post autor: Jędrek » 01 kwie 2008, 21:38

Hej. Znacie jakieś potrawy z bakłażana dla nas? Tak żeby nie zadawały cierpienia ale też smaczne były :wink:

Awatar użytkownika
Marta XXX
Debiutant ✽
Posty: 25
Rejestracja: 12 lis 2006, 01:49
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: bakłażan (oberżyna)

Post autor: Marta XXX » 01 kwie 2008, 21:46

Ja niestety znam się tylko na uprawie bakłażana...
Właśnie piszę pracę na ten temat heh.

Misia

Re: bakłażan (oberżyna)

Post autor: Misia » 01 kwie 2008, 22:17

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Misia

Re: bakłażan (oberżyna)

Post autor: Misia » 02 kwie 2008, 21:41

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Awatar użytkownika
Koliberek
Początkujący ✽✽
Posty: 58
Rejestracja: 10 maja 2007, 20:32
Choroba: CU
województwo: kujawsko-pomorskie
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: bakłażan (oberżyna)

Post autor: Koliberek » 03 kwie 2008, 17:01

Ja bakłażana kroję w plastry,sole,czekam az pusci soki,odsacze nadmiar wody pozbywajac sie goryczki a nastepnie mocze plastry w gestym ciescie nalesnikowym z odrobina piwka.Pychotka.Możesz tez zrobic zapiekane.obierasz baklazana,kroisz na polowy wzdluz,solisz,puszcza soki,wydrazasz miaz,a do srodeczka to co lubisz np.gotowany ryz,warzywka.posypujesz serkiem i do piekarnika.

Awatar użytkownika
goniusia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 650
Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: bakłażan (oberżyna)

Post autor: goniusia » 04 kwie 2008, 12:22

Ja robię musakę czyli zapiekankę z bakłażana.Zamiast mięsa mielonego dodaję jednak pierś z kurczaka jest lekkostrawna

Jędrek
Początkujący ✽✽
Posty: 197
Rejestracja: 03 lip 2007, 19:56
Choroba: CU
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: ITALIA

Re: bakłażan (oberżyna)

Post autor: Jędrek » 04 kwie 2008, 21:43

goniusia pisze:Ja robię musakę
http://www.we-dwoje.pl/musaka;po;grecku ... ,1184.html

Poszukalem w internecie ale tam jest cebula, czosnek. Ty robisz wszystko tak jak tam mowią czy masz jakis swoj sposob żeby zamienic te dodatki? No i wiem ze baklazany niesamowicie chłoną olej i te wszystkie smażeliny z patelni a to raczej niebyłoby za zdrowe. :cry:

[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
Nie bardzo rozumiem jak można ugotować w wodzie w folii

Awatar użytkownika
goniusia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 650
Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: bakłażan (oberżyna)

Post autor: goniusia » 05 kwie 2008, 11:12

Ja je podsmażam bakłażana na prawie suchej patelni,mi akurat czosnek nie szkodzi,ale cebuli nie dodaję wogóle

Piotras
Debiutant ✽
Posty: 3
Rejestracja: 17 mar 2008, 08:23
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: bakłażan (oberżyna)

Post autor: Piotras » 06 kwie 2008, 22:20

Jędrek,
Zawija się w folię aluminiową, żeby nie tracił smaku, nie wypłukuje się wtedy. Tak samo można gotować np. ryby (przyprawiasz, zawijasz w folię i wkładasz do garnka z gotującą wodą). Pozdrowionka

Jędrek
Początkujący ✽✽
Posty: 197
Rejestracja: 03 lip 2007, 19:56
Choroba: CU
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: ITALIA

Re: bakłażan (oberżyna)

Post autor: Jędrek » 08 kwie 2008, 10:58

wczoraj jadłem bakłażana. Zdjęta skórka i to zielone u góry (raz moją mamę to ukłuło więc uważajcie przy ucinaniu tego). Surowy bakłażan przekrojony wzdłóż i wydrążony środek. Przypominało w dotyku gąbkę. Posolone i odłożone na pół godziny. Potem wyciśnięte w papierowy ręcznik. Jeden i drugi kawałek bakłażana podotykany troche ząbkiem czosnku :roll:. Potem napakowany farsz (ryż z mięsem z rękawa) do obydwu kawałków. Przygotowane 2 korytka aluminiowe odporne na temperature. W środku każdego z nich po sporym kawałku folii aluminiowej. Troszeczke oleju na folie (na wierzch) i troszeczke na spód bakłażanów. Włożyć do tych foremek i zawinąć w folię aluminiową. Jak zauważyliście nie był to bakłażan jakby to powiedzieć "zamknięty", tylko 2 oddzielne kawałki z nałożonym na nie farszem. Siedziały w piekarniku koło godziny na 160-170 stopni. Było bardzo dobre. Bakłażan miał smak troche kapustki, troche naleśników z serem, które jeszcze pamiętem z przed choroby :mrgreen:.

Ciekawostka jest taka że jak robiliśmy tego bakłażana dla mnie to w tym samym czasie zrobiliśmy też dla reszty rodziny w naczyniu metalowym też w piekarniku. I im sie przypalił bakłażan od spodu a mi nie. Czyli może naczynie miało w tym przypadku znaczenie. A oni mieli więcej oliwy na spodzie żeby sie właśnie nie przypaliło. Czyli sobie nie za dużo tego bakłażana zjedli :twisted:

Awatar użytkownika
Shadowka
Doświadczony ❃
Posty: 1624
Rejestracja: 26 cze 2007, 15:56
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Piekary Śląskie/Żory
Kontakt:

Re: bakłażan (oberżyna)

Post autor: Shadowka » 09 kwie 2008, 20:25

Ja bakłażana w wersji hard - pieczone na grillu, mniamuśneee, jak komuś nie szkodzi warto spróbować :)
Albo też zupka a raczej mus z bakłażana ;)
Pozdrawiam
Shadi

"nie szukałam doskonałości - sama przyszła "

Obrazek

harinka
Debiutant ✽
Posty: 6
Rejestracja: 13 paź 2019, 19:10
Choroba: nie ustalono
województwo: małopolskie
miasto: Kraków

Re: bakłażan (oberżyna)

Post autor: harinka » 28 paź 2019, 16:56

Z bakłażana to tylko mussaka. Wspaniały przepis kuchni greckiej. Polecam wszystkim.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”