bakłażan (oberżyna)
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 197
- Rejestracja: 03 lip 2007, 19:56
- Choroba: CU
- województwo: -- poza Polską --
- Lokalizacja: ITALIA
bakłażan (oberżyna)
Hej. Znacie jakieś potrawy z bakłażana dla nas? Tak żeby nie zadawały cierpienia ale też smaczne były
- Marta XXX
- Debiutant ✽
- Posty: 25
- Rejestracja: 12 lis 2006, 01:49
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: bakłażan (oberżyna)
Ja niestety znam się tylko na uprawie bakłażana...
Właśnie piszę pracę na ten temat heh.
Właśnie piszę pracę na ten temat heh.
- Koliberek
- Początkujący ✽✽
- Posty: 58
- Rejestracja: 10 maja 2007, 20:32
- Choroba: CU
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: bakłażan (oberżyna)
Ja bakłażana kroję w plastry,sole,czekam az pusci soki,odsacze nadmiar wody pozbywajac sie goryczki a nastepnie mocze plastry w gestym ciescie nalesnikowym z odrobina piwka.Pychotka.Możesz tez zrobic zapiekane.obierasz baklazana,kroisz na polowy wzdluz,solisz,puszcza soki,wydrazasz miaz,a do srodeczka to co lubisz np.gotowany ryz,warzywka.posypujesz serkiem i do piekarnika.
- goniusia
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 650
- Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: bakłażan (oberżyna)
Ja robię musakę czyli zapiekankę z bakłażana.Zamiast mięsa mielonego dodaję jednak pierś z kurczaka jest lekkostrawna
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 197
- Rejestracja: 03 lip 2007, 19:56
- Choroba: CU
- województwo: -- poza Polską --
- Lokalizacja: ITALIA
Re: bakłażan (oberżyna)
http://www.we-dwoje.pl/musaka;po;grecku ... ,1184.htmlgoniusia pisze:Ja robię musakę
Poszukalem w internecie ale tam jest cebula, czosnek. Ty robisz wszystko tak jak tam mowią czy masz jakis swoj sposob żeby zamienic te dodatki? No i wiem ze baklazany niesamowicie chłoną olej i te wszystkie smażeliny z patelni a to raczej niebyłoby za zdrowe.
[cytat usunięty na prośbę użytkownika]
Nie bardzo rozumiem jak można ugotować w wodzie w folii
- goniusia
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 650
- Rejestracja: 10 cze 2007, 21:06
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: bakłażan (oberżyna)
Ja je podsmażam bakłażana na prawie suchej patelni,mi akurat czosnek nie szkodzi,ale cebuli nie dodaję wogóle
-
- Debiutant ✽
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 mar 2008, 08:23
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Poznań
Re: bakłażan (oberżyna)
Jędrek,
Zawija się w folię aluminiową, żeby nie tracił smaku, nie wypłukuje się wtedy. Tak samo można gotować np. ryby (przyprawiasz, zawijasz w folię i wkładasz do garnka z gotującą wodą). Pozdrowionka
Zawija się w folię aluminiową, żeby nie tracił smaku, nie wypłukuje się wtedy. Tak samo można gotować np. ryby (przyprawiasz, zawijasz w folię i wkładasz do garnka z gotującą wodą). Pozdrowionka
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 197
- Rejestracja: 03 lip 2007, 19:56
- Choroba: CU
- województwo: -- poza Polską --
- Lokalizacja: ITALIA
Re: bakłażan (oberżyna)
wczoraj jadłem bakłażana. Zdjęta skórka i to zielone u góry (raz moją mamę to ukłuło więc uważajcie przy ucinaniu tego). Surowy bakłażan przekrojony wzdłóż i wydrążony środek. Przypominało w dotyku gąbkę. Posolone i odłożone na pół godziny. Potem wyciśnięte w papierowy ręcznik. Jeden i drugi kawałek bakłażana podotykany troche ząbkiem czosnku . Potem napakowany farsz (ryż z mięsem z rękawa) do obydwu kawałków. Przygotowane 2 korytka aluminiowe odporne na temperature. W środku każdego z nich po sporym kawałku folii aluminiowej. Troszeczke oleju na folie (na wierzch) i troszeczke na spód bakłażanów. Włożyć do tych foremek i zawinąć w folię aluminiową. Jak zauważyliście nie był to bakłażan jakby to powiedzieć "zamknięty", tylko 2 oddzielne kawałki z nałożonym na nie farszem. Siedziały w piekarniku koło godziny na 160-170 stopni. Było bardzo dobre. Bakłażan miał smak troche kapustki, troche naleśników z serem, które jeszcze pamiętem z przed choroby .
Ciekawostka jest taka że jak robiliśmy tego bakłażana dla mnie to w tym samym czasie zrobiliśmy też dla reszty rodziny w naczyniu metalowym też w piekarniku. I im sie przypalił bakłażan od spodu a mi nie. Czyli może naczynie miało w tym przypadku znaczenie. A oni mieli więcej oliwy na spodzie żeby sie właśnie nie przypaliło. Czyli sobie nie za dużo tego bakłażana zjedli
Ciekawostka jest taka że jak robiliśmy tego bakłażana dla mnie to w tym samym czasie zrobiliśmy też dla reszty rodziny w naczyniu metalowym też w piekarniku. I im sie przypalił bakłażan od spodu a mi nie. Czyli może naczynie miało w tym przypadku znaczenie. A oni mieli więcej oliwy na spodzie żeby sie właśnie nie przypaliło. Czyli sobie nie za dużo tego bakłażana zjedli
- Shadowka
- Doświadczony ❃
- Posty: 1624
- Rejestracja: 26 cze 2007, 15:56
- Choroba: CU
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Piekary Śląskie/Żory
- Kontakt:
Re: bakłażan (oberżyna)
Ja bakłażana w wersji hard - pieczone na grillu, mniamuśneee, jak komuś nie szkodzi warto spróbować
Albo też zupka a raczej mus z bakłażana
Albo też zupka a raczej mus z bakłażana
-
- Debiutant ✽
- Posty: 6
- Rejestracja: 13 paź 2019, 19:10
- Choroba: nie ustalono
- województwo: małopolskie
- miasto: Kraków
Re: bakłażan (oberżyna)
Z bakłażana to tylko mussaka. Wspaniały przepis kuchni greckiej. Polecam wszystkim.