Garnek do gotowania na parze

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
milkusia11
Początkujący ✽✽
Posty: 164
Rejestracja: 31 sty 2007, 07:59
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: legnica
Kontakt:

Re: Garnek do gotowania na parze

Post autor: milkusia11 » 01 lut 2007, 08:15

tez mam parowar tefala mozna zrobic tez omlet ciasto normalnie jak na omlet wlewamy do tej miski co jej dodatkowana ryz i juz:)robilam tez placki ziemniaczane ale nieprzypieczone nie sa tak dobre nim ze z sosem do tego;)
Milkusia11

Awatar użytkownika
Blue
Początkujący ✽✽
Posty: 188
Rejestracja: 14 gru 2005, 09:28
Choroba: CU u partnera
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Już nie Poznań

Re: Garnek do gotowania na parze

Post autor: Blue » 01 lut 2007, 12:53

milkusia11 pisze:tej miski co jej dodatkowana ryz
No niestety zwykły gar na gaz tej miski nie posiada :maruda:
Pozdrawiam :grin:
*** myśl pozytywnie *** myśl pozytywnie ***

Awatar użytkownika
Blue
Początkujący ✽✽
Posty: 188
Rejestracja: 14 gru 2005, 09:28
Choroba: CU u partnera
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Już nie Poznań

Re: Garnek do gotowania na parze

Post autor: Blue » 06 lut 2007, 11:44

Patryśka jak tam przepis :?: :mrgreen:
Pozdrawiam :grin:
*** myśl pozytywnie *** myśl pozytywnie ***

Awatar użytkownika
niunia
Początkujący ✽✽
Posty: 366
Rejestracja: 27 cze 2006, 21:12
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Gostyń (Poznan)
Kontakt:

Re: Garnek do gotowania na parze

Post autor: niunia » 17 mar 2007, 12:53

ja niestety nie posiadam takiego garnka a mam zamiar zacząć jeść tylko gotowane na parze dania czy ma może ktoś jakiś pomysł jak to zrobić bez takiego garnka?

Kluski na parze to sobie zrobię bo mam garnek i do niego odpowiedniej wielkości "garnek z dziurkami" (cedzak czy jakoś tak) ale nie wiem czy można to jakoś inaczej wykorzystać!!

Od razu zaznaczam, że dopiero od 3 miesięcy sama gotuję więc jestem w tych sprawach zupełnie zielona, a nie będę codziennie do mamy dzwonić nie? :lol:

Adam

Re: Garnek do gotowania na parze

Post autor: Adam » 17 mar 2007, 12:59

ja od jakiegos czasu posiadam taki ze jest jeden i sie wklada 2 ktory zamiast dolu ma dziurki i szczerze mowiac duzej roznicy jesli w ogole jaka jest miedzy gotowaniem w wodzie a na parze to nie widze..

Awatar użytkownika
funia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 521
Rejestracja: 25 sty 2006, 11:30
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Garnek do gotowania na parze

Post autor: funia » 17 mar 2007, 15:14

taki cedzak to sie nadaje do robienia ryby na parze

zobacz przepisy powyzej

mi sie wydaje, ze o tyle lepiej na parze a nie w wodzie, ze mniej substancji wartosciowych ucieka do tej wody

i np ryby sie tak nei rozwalaja jak w wodzie

Awatar użytkownika
niunia
Początkujący ✽✽
Posty: 366
Rejestracja: 27 cze 2006, 21:12
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Gostyń (Poznan)
Kontakt:

Re: Garnek do gotowania na parze

Post autor: niunia » 17 mar 2007, 15:19

no dobrz wiedzieć tylko, że ja nie lubię ryb, pod żadną postacią a szkoda :(

Adam

Re: Garnek do gotowania na parze

Post autor: Adam » 17 mar 2007, 17:11

mi sie nic nie rozwala..

Adam

Re: Garnek do gotowania na parze

Post autor: Adam » 18 mar 2007, 08:23

ja tam wszystko musze gotowac sam.. najlepiej i najlatwiej to dac malo wody, jakies jarzyny z mrozonki, pogotowac z 5 min, dodac rybe i gotowac z 10 min i sprawdzac potem az bedzie miekka i do jedzenia, nie rozwala sie jak sie sprawdza i wyjmie zanim sie zacznie rozpadac az..

Awatar użytkownika
niunia
Początkujący ✽✽
Posty: 366
Rejestracja: 27 cze 2006, 21:12
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Gostyń (Poznan)
Kontakt:

Re: Garnek do gotowania na parze

Post autor: niunia » 19 mar 2007, 10:30

no tylko że ja chyba na sam zapach ryb jestem uczulona, przynajmniej jak byłam mała i mama na wigilię robiła rybę i ja od samego zapachu wymiotywałam :( ale może na jakąś gotowaną rybkę inaczej zareaguję, tylko że nie mam żadnych przepisów i nie wiem jakie rybki są dobre ale takie bez ości!! Może macie jakiś fajny przepis??

I tak mało potraw jem a witaminy by mi się przydały a wiem że w rybach jest ich duuużo

Awatar użytkownika
tom-as
Ekspert ✿✿
Posty: 6438
Rejestracja: 22 lut 2006, 14:49
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Oberschlesien / Las

Re: Garnek do gotowania na parze

Post autor: tom-as » 19 mar 2007, 11:15

niunia pisze:nie wiem jakie rybki są dobre ale takie bez ości!!
bez ości jest panga w postaci filetu. do kupienia praktycznie w każdym większym super/hipermarkecie np tesco

Awatar użytkownika
niunia
Początkujący ✽✽
Posty: 366
Rejestracja: 27 cze 2006, 21:12
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Gostyń (Poznan)
Kontakt:

Re: Garnek do gotowania na parze

Post autor: niunia » 20 mar 2007, 11:17

W takim razie chyba spróbuję pangę, ale poczekam aż będzie na nie promocja w tesco bo dość często jest :) (hhihi wiem bo pracowałam w tym supermarkecie). hmmm... a może mamę poproszę żeby mi przygotowała coś takiego jak wrócę do domku :D
Dzięki za informacje!!

Awatar użytkownika
PSC
Debiutant ✽
Posty: 5
Rejestracja: 01 lut 2008, 11:37
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: Garnek do gotowania na parze

Post autor: PSC » 28 cze 2008, 10:45

Przepis na roladki z indyka z serem feta i szpinakiem:

Składniki: pierś indyka, ser feta, szpinak mrożony

Pierś indyka pokroić w pasy, natrzeć przyprawami i najlepiej odstawić na parę godzin do lodówki żeby się dobrze przyprawiły. Ser feta pokroić w kostki i wymieszać ze szpinakiem, - nie trzeba solić bo feta jest wystarczająco słony. Następnie każdy kawałek indyka posmarować masą szpinaczaną, zawinąć, spiąć wykałaczką i ok 25 minut gotować na parze.

Jak na moje możliwości kulinarne przepis jest dość pracochłonny ale na specjalne okazje w sam raz!

Awatar użytkownika
lady-d
Debiutant ✽
Posty: 35
Rejestracja: 17 maja 2008, 19:12
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Garnek do gotowania na parze

Post autor: lady-d » 28 cze 2008, 19:05

Ja na parze gotuję najczęściej pierś kurczaka w sosie sojowym, marchew oraz ziemniaki...i niczego nie solę. Wszystko posypuję czosnkiem w kostce..ziemniaczki pycha :) Często też zamaist kurczaka wybieram rybę, a ostatnio zorbiłam fasolkę szparagową i też było pysznie :)
"...Yeah you bleed just to know your alive..."
--------------------------------------------------
planowana kolonoskopia 16 września 2008 szpital MSWiA Olsztyn

paula316
Początkujący ✽✽
Posty: 77
Rejestracja: 08 paź 2008, 14:14
Choroba: CD
województwo: świętokrzyskie
Lokalizacja: Kielce

Re: Garnek do gotowania na parze

Post autor: paula316 » 20 sty 2009, 09:46

Pomidor umyj, sparz, zdejmij skórkę i pokrój w plasterki. Jajo wybij do kubeczka, dodaj mleko, posól. Patelnię umieść na rondlu z wrząca wodą, włóż odrobinę masła. Gdy tłuszcz się roztopi, włóż pomidory, nakryj i duś kilka minut. Kiedy pomidory będą miękkie, wlej jajo, mieszaj. Posyp koperkiem.
"Nie od razu zdarza się raj
Nie od jutra świat jak ze snu,
By po zimie zawitał maj
Trzeba chcieć go znów i znów..."

tekst: Artur Gadowski "Nie od razu raj"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”