Rybka pieczona z porami w śmietanowej pierzynce

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Konraaad
Aktywny ✽✽✽
Posty: 579
Rejestracja: 24 wrz 2014, 00:23
Choroba: CU
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Rybka pieczona z porami w śmietanowej pierzynce

Post autor: Konraaad » 10 lis 2014, 19:55

Chciałbym się Wam pochwalić, co przygotowałem dzisiaj na obiad.
Przepis pochodzi od mojej mamy, która niedawno zaserwowała mi coś takiego, a dzisiaj zrobiłem to sobie sam :mrgreen:

Przepis na rybkę pieczoną z porami w śmietanowej pierzynce
Do żaroodpornego naczynia wlewamy odrobinę oleju (ja dałem rzepakowy, ale może być jakikolwiek inny, który aktualnie używacie). Na dnie układamy filety ulubionej ryby (ja dzisiaj miałem mintaja, ale inna rybka też może być). Wcześniej rybę przyprawiamy przyprawą do ryb (ja użyłem gotowej), pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Przysypujemy pokrojonym w półtalarki porem. Pora powinno być tyle żeby przykryć rybę tak, żeby nie było jej widać. Następnie przygotowujemy 'pierzynkę'. W tym celu do kubka (lub innego pojemnika) wlewamy śmietanę (może być 12%), majonez (ja dałem lekki z mniejszą zawartością tłuszczu) oraz musztardę. Całość w stosunku 3:2:1, czyli na każde 3 łyżki śmietany dodajemy 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę musztardy. Mieszamy i wlewamy to do naszego naczynia żaroodpornego, tak żeby pory były całkowicie zakryte. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (ja po rozgrzaniu piekarnika włączyłem termoobieg) i pieczemy około 30 minut.
Gotowe danie możemy podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.

Danie jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Chyba każdy jest w stanie je przyrządzić :) Ponadto jest bardzo tanie i szybko się je przygotowuje.

Życzę wszystkim smacznego :gotowanie:

P.S. Celowo nie podawałem żadnych ilości składników, ponieważ jest ich niewiele i każdy powinien ich dodawać według swoich upodobań.

P.S.2. A może zmienilibyście coś w tym przepisie, żeby rybka była jeszcze pyszniejsza ??
A może znacie inne przepisy na pieczoną rybkę ??
Podzielcie się swoimi przepisami :wink:

Anonymous_13ece955

Re: Rybka pieczona z porami w śmietanowej pierzynce

Post autor: Anonymous_13ece955 » 10 lis 2014, 20:12

Konraaad, szacuneczek.

moje rybowanie polega na wrzuceniu fisza do parowaru, a po obróbce skropieniu cytrynką, obsypaniu ziołami i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. także chwalić się tu nie będę :P

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7790
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Rybka pieczona z porami w śmietanowej pierzynce

Post autor: obyty.z.cu » 10 lis 2014, 22:31

Konraaad pisze:A może znacie inne przepisy na pieczoną rybkę
http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=8358

kiedyś założyłem temat o gotowaniu,pieczeniu itd.tam jest wiele przepisów,przede wszystkim tarty które polecam.
Wbrew pozorom to łatwe ,a naprawdę fajne,a może być też i na każdą okazje.
Tarty ciasta,a jeszcze lepsze te wytrawne ,warzywne i inne..
Polecam ten temat !!
No i jest tam też rybka...
http://crohn.home.pl/forum/viewtopic.php?t=10659
Pstrąg pieczony w foli z ziołami i warzywami.
Przygotować pstrąga każdy umie :oczyścić (u mnie musi być bez glowy :wink: znaczy żona inaczej nie zje,bo przecież nie będzie jadła ryby która "patrzy" na nią :razz: ),przygotować folie aluminiowa na długość ryby,posmarować olejem z oliwy "miejsce" przeznaczone na rybe,rybe skropić cytryna, srodek osolić,ciutke pieprzu,troche masła,kawalek koperku zielonego,zielony rozmaryn z ogródka,na zewnatrz podobnie,skropic cytryną,osolić,opieprzyć,obłożyć gałązka rozmarynu,dołożyć marchewki cienko skrojone,i coś jeszcze,np. ja dodaje seler naciowy skrojony w plasterki.
Folie złożyć na pół,uzyskując kopertę zamkniętą,z ryba w środku,zawinąć boki szczelnie.
Całość do piekarnika na 30 - 35 minut w temperaturze ok.200 C.
dalej jest tam paprykarz i śledzie..

Na jutro wymyśliłem sobie nalesniki...mało roboty i są,tylko ugotuje rosół ,mięso pójdzie do naleśników :oops:
Ale... napewno napiekę za dużo ,wiec na wtorek będa takie :
http://zeszytewy.blogspot.com/search/label/wrap
Jestem sam,czyli przynajmniej będę miał zajęcie :roll:
i jedzenie na dłużej.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
Konraaad
Aktywny ✽✽✽
Posty: 579
Rejestracja: 24 wrz 2014, 00:23
Choroba: CU
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Rybka pieczona z porami w śmietanowej pierzynce

Post autor: Konraaad » 11 lis 2014, 01:08

obyty.z.cu, dzięki wielkie za ciekawe przepisy z rybką i nie tylko ;-)
Na pewno będę próbował :wink:
Maatylda, ja od zawsze uwielbiałem gotować :D aczkolwiek przez brak czasu i moje lenistwo, przed chorobą nie robiłem tego tak często jak bym chciał... ;( Teraz, na szczęście, staram się gotować tak często jak tylko mam czas, więc korzystam ze sprawdzonych przepisów, ale też czasem wymyślam coś swojego :roll: Lubię eksperymentować w kuchni i nie boję się nowych smaków.
Wiadomo... Możliwości jest mnóstwo i tak naprawdę ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia, no i oczywiście aktualny stan jelit :neutral:
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę :spoko:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”