Wigilia bez glutenu :)
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Baby
- Moderator
- Posty: 4179
- Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
- Choroba: mikroskopowe zap. j.
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
Wigilia bez glutenu :)
Czy ktoś z Was ma jakieś sprawdzone przepisy na potrawy wigilijne i dania świąteczne bezglutenowe? Jeśli tak podzielcie się proszę. Zależy mi na przepisach sprawdzonych przez Was bo w sieci jest ich sporo a ja nie mam czasu na eksperymenty. W tym roku Wigilię robię ja i zamiast gotować na "2 garnki" wszystkie będzie bezglutenowe
Ostatnio zmieniony 15 gru 2013, 12:27 przez Baby, łącznie zmieniany 1 raz.
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."
- Latek
- Początkujący ✽✽
- Posty: 82
- Rejestracja: 25 lis 2013, 09:13
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Wigilia bez glutenu :)
Bigos - przepis wypróbowany
2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/ ... y-dni.html )
1 kg świeżej białej kapusty
0,5 kg wołowiny na gulasz
0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)
0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną)
0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma)
0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe) - ja dodałam bezglutenową kiełbasę z indyka z Organic Farma Zdrowia
5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego
2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę
60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować)
6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też śliwki suszone) lub 2-3 łyżki stołowe powideł śliwkowych bez cukru
1 strąk suszonej bardzo ostrej papryki
1 łyżka stołowa miodu (użyłem czarnego egipskiego, a Ola lipowego, ale może być dowolny)
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
pół łyżeczki mielonego kardamonu albo całe ziarna wyjęte z 2 strąków (to nie jest pomyłka, kardamon doskonale komponuje się z bigosem)
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji, w przypadku braku wędzonej papryki może być zwykła)
3-4 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka jałowca (pominąłem, bo nie mam)
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól i mielony pieprz do smaku (zamiast soli użyłem sosu sojowego)
Przygotowanie
W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej).
Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta i gotować bez przykrycia na niewielkim ogniu około 1 godziny
Świeżą białą kapustę poszatkować i dodać do kiszonej kapusty, uzupełniając wodę. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, jałowiec (jeśli macie), cały strąk suszonej ostrej papryki oraz kminek i gotować około godziny.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę.
Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić na patelni) dodać do kapusty.
Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą z nich dodać do kapusty.
Dodać pozostałe przyprawy - wędzoną paprykę, kardamon, miód, gałkę muszkatołową oraz sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku.
Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny.
Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody oraz łyżkę stołową miodu i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny.
Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni
Zioła zamiast soli - mieszkanka przypraw
4 łyżeczki suszonej mielonej cebuli (nie prażonej)
2 - 3 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka mielonej papryki (w zależności od upodobań ostrej lub słodkiej)
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego szczypiorku (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej lub estragonu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ... gotowe
ta mieszanka pasule dokładnie do wszystkiego
2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/ ... y-dni.html )
1 kg świeżej białej kapusty
0,5 kg wołowiny na gulasz
0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)
0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną)
0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma)
0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe) - ja dodałam bezglutenową kiełbasę z indyka z Organic Farma Zdrowia
5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego
2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę
60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować)
6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też śliwki suszone) lub 2-3 łyżki stołowe powideł śliwkowych bez cukru
1 strąk suszonej bardzo ostrej papryki
1 łyżka stołowa miodu (użyłem czarnego egipskiego, a Ola lipowego, ale może być dowolny)
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
pół łyżeczki mielonego kardamonu albo całe ziarna wyjęte z 2 strąków (to nie jest pomyłka, kardamon doskonale komponuje się z bigosem)
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej w zależności od preferencji, w przypadku braku wędzonej papryki może być zwykła)
3-4 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka jałowca (pominąłem, bo nie mam)
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól i mielony pieprz do smaku (zamiast soli użyłem sosu sojowego)
Przygotowanie
W osobnych naczyniach zalać gorącą wodą śliwki i grzyby i odstawić, żeby napęczniały (najlepiej byłoby zrobić to dzień wcześniej).
Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta i gotować bez przykrycia na niewielkim ogniu około 1 godziny
Świeżą białą kapustę poszatkować i dodać do kiszonej kapusty, uzupełniając wodę. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, jałowiec (jeśli macie), cały strąk suszonej ostrej papryki oraz kminek i gotować około godziny.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę.
Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić na patelni) dodać do kapusty.
Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą z nich dodać do kapusty.
Dodać pozostałe przyprawy - wędzoną paprykę, kardamon, miód, gałkę muszkatołową oraz sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku.
Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny.
Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody oraz łyżkę stołową miodu i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny.
Gotowanie powtarzać przez 3 kolejne dni
Zioła zamiast soli - mieszkanka przypraw
4 łyżeczki suszonej mielonej cebuli (nie prażonej)
2 - 3 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka mielonej papryki (w zależności od upodobań ostrej lub słodkiej)
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego szczypiorku (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej lub estragonu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ... gotowe
ta mieszanka pasule dokładnie do wszystkiego
- kalatos
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 599
- Rejestracja: 20 cze 2013, 13:45
- Choroba: CU
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Żyrardów
- Kontakt:
Re: Wigilia bez glutenu :)
I my to wszystko aby napewno możemy?
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 81
- Rejestracja: 11 lis 2013, 13:00
- Choroba: inna choroba jelita
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Lokalizacja: polskie
Re: Wigilia bez glutenu :)
Nie wydaje mi się. Po takim daniu ktoś z chorym układem pokarmowym ma szansę ciężko znieść święta. Przynajmniej ja bym tego lekko nie przeżyła.Wiele z tych proponowanych przypraw bardzo drażni przewód pokarmowy, pomijając fakt, że sam bigos też nie jest zbyt idealnym daniem na chore jelita. Proponuję zajrzeć na blog naszej koleżanki z forum celiakii, która jest ekspertem w potrawach bg: http://www.natchniona.pl/, jest tam nawet osobna zakładka bożonarodzeniowa.kalatos pisze:I my to wszystko aby napewno możemy?
Na naszym forum jest także wiele przepisów bg na Boże Narodzenie(barszcz, pierogi itd.)Wszystkie przepisy są wielokrotnie sprawdzane. Adres:http://forum.celiakia.pl/index.php
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: Wigilia bez glutenu :)
Strona nie została znaleziona
Natchniona» Archiwum Kategorii:
Błąd 404, nie znaleziono wpisów!
a juz ok.
spoko
http://www.natchniona.pl/category/swiet ... narodzenia
Natchniona» Archiwum Kategorii:
Błąd 404, nie znaleziono wpisów!
a juz ok.
spoko
http://www.natchniona.pl/category/swiet ... narodzenia
Ostatnio zmieniony 14 gru 2013, 18:06 przez obyty.z.cu, łącznie zmieniany 1 raz.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- Latek
- Początkujący ✽✽
- Posty: 82
- Rejestracja: 25 lis 2013, 09:13
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Wigilia bez glutenu :)
Glutenu nie zawiera, laktozy i białego cukru też niekalatos pisze:I my to wszystko aby napewno możemy?
Mięso przed dodaniem do bigosu obsmażyłam na suchej patelni czyli bez tłuszczu
Bigos zaczęłam robić wczoraj - zostały mi jeszcze dwa dni podgrzewania, później trafi do zamrażalnika. Miałam dylemat co zrobić z miodem ze względu na mój przerost droźdżaków w jelitach, ale jednak dodałam.
Na chwilę obecną żadnych sensacji typu bieganie do nie mam, a co chwila sprawdzam, czy już ma odpowiedni smak
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: Wigilia bez glutenu :)
Baby pisze:potrawy wigilijne i dania świąteczne bezglutenowe?
bo tu o gluten chodzi a nie ograniczenie w jedzeniu potocznie zwanym dieta.Egzistenz pisze:Dieta przecież jest kwestią indywidualną i nawet z chorym przewodem pokarmowym można jeść ciężkie rzeczy.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- Baby
- Moderator
- Posty: 4179
- Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
- Choroba: mikroskopowe zap. j.
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Wigilia bez glutenu :)
Ok dziękuje i może doprecyzuje W tym roku chciałabym zrobić dania bg ale także cześć z nich lekkostrawna. Znalazłam przepis na "bigos" z cukinii. Szukam sprawdzonego przepisu na barszcz czerwony, pierogi i uszka bezmięsne ale bez kapusty i grzybów, piernik i pierniczki oraz inne ciasta. Będę piekła i gotowała mięska oraz ryby. Trochę przepisów znam, trochę poszukałam w necie inne zmodyfikuje. Chciałam sie dowiedzieć, czy może ktoś z Was także będzie robił Wigilię z potrawami bg w wersji dla CUDaka. Macie jakieś potrawy które koniecznie muszą pojawić sie na liście potraw?
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."
-
- Znawca ❃❃
- Posty: 2119
- Rejestracja: 24 lip 2011, 14:08
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
- Lokalizacja: K-w
Re: Wigilia bez glutenu :)
ja zawsze mam z ziemniakami i serem białym albo żółtym, albo ze szpinakiemBaby pisze:pierogi i uszka bezmięsne ale bez kapusty i grzybów
ja robię tak że dwa,trzy buraczki, do tego jedno jabłko kwaśne, np szara reneta, trochę octu jabłkowego, majeranek, ziele,pieprz i czosnek, to się odstawia na trochę, potem można tylko zagotować, lub wlać do jakiegoś wywaru z jarzyn lub rosołkuBaby pisze:barszcz czerwony,
mi po tym nic nie jest, a smak pyszny
- Baby
- Moderator
- Posty: 4179
- Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
- Choroba: mikroskopowe zap. j.
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Wigilia bez glutenu :)
kalka_96, dziekuje za przepis Ocet mnie trochę stresuje ale może warto zaryzykować. Na ile wody są te proporcje?
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: Wigilia bez glutenu :)
nie używam octu,lepsza cytryna,choć dobry ocet winny może być wyjściem.Baby pisze:Ocet mnie trochę stresuje ale może warto zaryzykować.
Musiałbym jednak sam go zrobić.
Cytryna nadaje się do wszystkiego.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
-
- Znawca ❃❃
- Posty: 2119
- Rejestracja: 24 lip 2011, 14:08
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
- Lokalizacja: K-w
Re: Wigilia bez glutenu :)
Baby, Nie trzeba dawać octu, wystarczy kwaśne jabłko, a wody tyle żeby ..zapłynęło''
jabłko i buraka w plasterki trzeba pokroić, można dodać też trochę cukru
jabłko i buraka w plasterki trzeba pokroić, można dodać też trochę cukru
- Latek
- Początkujący ✽✽
- Posty: 82
- Rejestracja: 25 lis 2013, 09:13
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Wigilia bez glutenu :)
Do barszczu albo ryb można też dodać kiszone cytryny - może komuś przyda się przepisobyty.z.cu pisze:nie używam octu,lepsza cytryna,choć dobry ocet winny może być wyjściem.Baby pisze:Ocet mnie trochę stresuje ale może warto zaryzykować.
Musiałbym jednak sam go zrobić.
Cytryna nadaje się do wszystkiego.
Składniki
5 - 6 niewielkich cytryn + sok z trzech - czterech cytryn
1/4 do 1/2 szklanki gruboziarnistej soli morskiej (w przybliżeniu - 1 łyżka stołowa soli na 1 cytrynę)
1-2 laski cynamonu
1-2 liście laurowe
2 goździki
1 suszone chilii (opcjonalnie)
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
kilka nasion kolendry (opcjonalnie)
Przygotowanie
Cytryny bardzo dokładnie umyć i przekroić na ćwiartki do 3/4 głębokości.
Do środka każdej cytryny wsypać około 1 łyżki stołowej soli.
Cytryny bardzo ciasno ułożyć w czystym wyparzonym wrzątkiem słoiku
Dodać przełamaną na kilka części laskę cynamonu, goździki, liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ewentualnie kolendry oraz opcjonalnie papryczkę chilii.
Ułożone w słoiku cytryny zasypać solą i zalać sokiem wyciśniętym z cytryn, tak aby wszystkie cytryny były dokładnie zakryte
Słoik zakręcić i postawić w ciepłym, zacienionym miejscu na 4-5 tygodni, aż skórka zrobi się bardzo miękka.
Po otwarciu, kiszone cytryny można przechowywać w lodówce przez około 6 miesięcy.
Przed użyciem opłukać z nadmiaru soli i usunąć pestki.
Zastosowanie:
Drobno pokrojoną skórkę możemy używać do sałatek.
Do tajine, gulaszy i sosów można użyć zarówno całe ćwiartki, jak i samą skórkę w zależności od tego czy chcemy uzyskać słabszy czy mocniejszy aromat cytrynowy.
Do rosołu wkładamy tylko skórkę w całości, którą później wyjmujemy.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2013, 10:26 przez Latek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Lemoni
- Doświadczony ❃
- Posty: 1499
- Rejestracja: 06 sty 2008, 14:34
- Choroba: CD
- województwo: -- poza Polską --
- Lokalizacja: Newbury
- Kontakt:
Re: Wigilia bez glutenu :)
a przepisów na potrawy bezglutenowe jest w internecie mnóstwo, aż miło się szuka. możesz poprzeglądać takiego bloga http://bezokruszka.pl - wydaje się być fajny. masz tam m.in. przepis na piernika i ciasteczka korzenne .
może też tutaj znajdziesz coś ciekawego: http://www.mojewypieki.com/tag/bezglutenowe
polecam ciasto na mące kukurydzianej, robiłam kiedyś cytrynowe i bardzo mi smakowało . zdarzyło mi się też piec fasolowca (zmielona fasola zamiast mąki), wyszło dobre i nie było jakoś strasznie ciężkostrawne. makowiec japoński też jest jakimś tam rozwiązaniem, chociaż nie wem, czy chcesz przyjąć w siebie tyle maku .
barszcz możesz zakwasić bezpieczniejszą wersją, czyli cytryną - jaki pisze obyty
przepraszam, że tylko o słodkościach, ale ja ciastowa jestem zdecydowanie
powodzenia !
może też tutaj znajdziesz coś ciekawego: http://www.mojewypieki.com/tag/bezglutenowe
polecam ciasto na mące kukurydzianej, robiłam kiedyś cytrynowe i bardzo mi smakowało . zdarzyło mi się też piec fasolowca (zmielona fasola zamiast mąki), wyszło dobre i nie było jakoś strasznie ciężkostrawne. makowiec japoński też jest jakimś tam rozwiązaniem, chociaż nie wem, czy chcesz przyjąć w siebie tyle maku .
barszcz możesz zakwasić bezpieczniejszą wersją, czyli cytryną - jaki pisze obyty
przepraszam, że tylko o słodkościach, ale ja ciastowa jestem zdecydowanie
powodzenia !
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 85
- Rejestracja: 14 lis 2011, 15:10
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Poznań
Re: Wigilia bez glutenu :)
ja bardzo polecam blog http://smakoterapia.blogspot.com/
większość przepisów jest nie tylko bezglutenowa, ale i bezmleczna i bezjajeczna
większość przepisów jest nie tylko bezglutenowa, ale i bezmleczna i bezjajeczna