Ciasta po upieczeniu opadają
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Posty: 2451
- Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
- Choroba: CD
- województwo: łódzkie
- Lokalizacja: łódź
- Kontakt:
Re: Ciasta po upieczeniu opadają
obyty.z.cu, ratuj... Niedawno wzbogaciłam moją kuchnię o piekarnik i od 2 tyg. intensywnie o testuję. Niestety każde ciasto, ale to każde - nawet te które z powodzeniem piekłam u Mamy - opadają po zakończeniu pieczenia. Gdy się pieką są jak z obrazka, piękne, wyrośnięte,a tylko wyłączę piekarnik i opada w wyniku czego robi się zbity "gniot". Robiłam piaskowca, zebrę, jogurtowe z owocami, biszkopt z owocami i salceson... Niezależnie od tego czy ciasto wyjmuję czy zostawiam w piekarniku do ostygnięcia, czy tylko uchylam drzwiczki - zawsze opada. Co robię źle?
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: Ciasta po upieczeniu opadają
pewnie za dużo możliwości.. a jak zwykle,to pewnie coś prostego.
Musisz wyczuć piekarnik,każdy piecze inaczej.
Inne temperatury,czas pieczenia,jakie grzałki,...inne ustawienia,inny poziom w piekarniku,termoobieg,..
tu ,może być wszystko...
albo po prostu coś z przepisem.
Może zaczynasz z zbyt wysokiej temperatury,wierzch sie pali,a w środku surowizna...
nie wiem.
Ale,w takich chwilach,to kiedyś przeszukałem neta w poszukiwaniu nie przepisów,a podstawowych zasad pieczenia ciasta,biszkoptowego,kruchego,drożdżowego.
Niby wszystko wiemy,a przy tych podstawach okazuje się,że zagubiliśmy się w rutynie.
Musisz wyczuć piekarnik,każdy piecze inaczej.
Inne temperatury,czas pieczenia,jakie grzałki,...inne ustawienia,inny poziom w piekarniku,termoobieg,..
tu ,może być wszystko...
albo po prostu coś z przepisem.
Może zaczynasz z zbyt wysokiej temperatury,wierzch sie pali,a w środku surowizna...
nie wiem.
Ale,w takich chwilach,to kiedyś przeszukałem neta w poszukiwaniu nie przepisów,a podstawowych zasad pieczenia ciasta,biszkoptowego,kruchego,drożdżowego.
Niby wszystko wiemy,a przy tych podstawach okazuje się,że zagubiliśmy się w rutynie.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- Baby
- Moderator
- Posty: 4179
- Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
- Choroba: mikroskopowe zap. j.
- województwo: mazowieckie
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Ciasta po upieczeniu opadają
Cinimini, może to śmieszne i każdy wie ale zawsze po upieczeniu wyłącz piekarnik, ciasto pozostaw w piekarniku i lekko uchyl drzwiczki. Po jakiś 30 minutach jak już przestygnie dopiero wyjmuj
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: Ciasta po upieczeniu opadają
szczerze powiedziawszy,prawie nigdy tego nie robie,może "jakieś" wymyślne serniki.Baby pisze:każdy wie ale zawsze po upieczeniu wyłącz piekarnik, ciasto pozostaw w piekarniku i lekko uchyl drzwiczki.
Temat może być czasem w tym,jak nastawiasz pieczenie,jakie grzałki,na którym poziomie w piekarniku ustawiasz ciasto.
Ja piekę najczęściej na 2 grzałkach,na drugim od dołu poziomie,czyli bardzo nisko i daleko od tej u góry.
Większość wypieków w temperaturze ok. 170 C,ale często ,np, w sernikach jest tak,że piekarnik nagrzany na 180 C i po włożeniu ciasta ,natychmiast schodzę do 150 i piekę czasem dłużej o kilkanaście minut.
Temat "suchego patyczka" też czasem się przydaje.
A co z proszkiem do pieczenia ,ile go dajesz,może używasz sody...
to są drobiazgi,ale warto czasem to naprawdę sprawdzić wg przepisu,a nie z pamięci.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Posty: 2451
- Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
- Choroba: CD
- województwo: łódzkie
- Lokalizacja: łódź
- Kontakt:
Re: Ciasta po upieczeniu opadają
Tak robię - opada.Baby pisze:Cinimini, może to śmieszne i każdy wie ale zawsze po upieczeniu wyłącz piekarnik, ciasto pozostaw w piekarniku i lekko uchyl drzwiczki. Po jakiś 30 minutach jak już przestygnie dopiero wyjmuj
obyty.z.cu, piekę na środkowym poziomie i piekę grzałkami góra dół w temp. zależnej od przepisu ale +/- 180 st, patyczkiem tez zawsze sprawdzam. Ja ciast sporo upiekłam, więc nie jestem taka "zielona"i te wszystkie zasady znam. Dlatego tym bardziej nie rozumiem co się dzieje ...
Dziś chyba się pokuszę na Twojego kruszona, ale zrobię go z malinami.
- Mala_Mi
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 751
- Rejestracja: 18 lut 2013, 22:54
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Ciasta po upieczeniu opadają
dlatego ja wybieram ciasta, które zawsze wychodzą choćby nie wiem co
29 września 2012r. - pierwszy objaw
24 października 2012r. - diagnoza CU
30 listopada 2012r. - resekcja jelita grubego, wyłonienie ileostomii
17 grudnia 2012r. - reoperacja z powodu ropnia w miednicy mniejszej, usuwanie zrostów
29 kwietnia 2013r. - operacja z powodu niedrożności jelita cienkiego spowodowana licznymi zrostami
Co dalej nie wiem, ale mam dość
W przyszłości planowane wytworzenie j-poucha.
24 października 2012r. - diagnoza CU
30 listopada 2012r. - resekcja jelita grubego, wyłonienie ileostomii
17 grudnia 2012r. - reoperacja z powodu ropnia w miednicy mniejszej, usuwanie zrostów
29 kwietnia 2013r. - operacja z powodu niedrożności jelita cienkiego spowodowana licznymi zrostami
Co dalej nie wiem, ale mam dość
W przyszłości planowane wytworzenie j-poucha.
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Posty: 2451
- Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
- Choroba: CD
- województwo: łódzkie
- Lokalizacja: łódź
- Kontakt:
Re: Ciasta po upieczeniu opadają
Jest upieczone, ale nie jest puszyste tylko zbite.magdalene pisze: A jak przekroisz ciasto, to jest w środku upieczone?
Wczoraj upiekłam Ciasto ucierane z owocami - wstawiłam na dłuższy czas i wyższą temp. niż w przepisie, wyszło puszyste, ale się spaliło od spodu
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Posty: 2451
- Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
- Choroba: CD
- województwo: łódzkie
- Lokalizacja: łódź
- Kontakt:
Re: Ciasta po upieczeniu opadają
Jak Julek śpi i jeść nie wołaNiszka pisze:Cinimini napisał/a:
Robiłam piaskowca, zebrę, jogurtowe z owocami, biszkopt z owocami i salceson...
Cinimini napisał/a:
Wczoraj upiekłam Ciasto ucierane z owocami
Muszę zapytać - kiedy Ty masz na to czas?
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Posty: 2451
- Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
- Choroba: CD
- województwo: łódzkie
- Lokalizacja: łódź
- Kontakt:
Re: Ciasta po upieczeniu opadają
Nie!! To już jest szczyt!! Dziś zrobiłam babkę cytrynową z "papierka" i też opadła... I o co tu chodzi??
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Posty: 2451
- Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
- Choroba: CD
- województwo: łódzkie
- Lokalizacja: łódź
- Kontakt:
Re: Ciasta po upieczeniu opadają
elwirka, dziękuję za sugestię. A o ile zmniejszyć temp. i ile wydłużyć czas tak +/- ?
-
- Znawca ❃❃
- Posty: 2418
- Rejestracja: 19 cze 2007, 17:48
- Choroba: CD
- województwo: pomorskie
- Lokalizacja: Rumia
- Kontakt:
Re: Ciasta po upieczeniu opadają
Cini rób "rzucane" , mnie nigdy nie opadaja , po upieczeniu jak tylko wylączysz piekarnik , bierzesz gorącą blachę iz wysokosci kolan spuszczasz z łomotem o ziemie , bąbelki goracego powietrza ze srodka odbija i ciasto nie opadnie , nie ma bata , czysta fizyka.
(spuszczasz pionowo , blache , tak aby spadlo na ziemie , dywan czy deske do krojenia , ale musi nim wstrząsnąć tak konkretnie.)
(spuszczasz pionowo , blache , tak aby spadlo na ziemie , dywan czy deske do krojenia , ale musi nim wstrząsnąć tak konkretnie.)
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: Ciasta po upieczeniu opadają
ale tylko biszkopt chybakasinp pisze:bąbelki goracego powietrza ze srodka odbija i ciasto nie opadnie , nie ma bata , czysta fizyka.
taki na tort szczególnie,będzie równiutki.
Inne chyba już nie .
Czas,temperatura to podstawa,no może jeszcze można zrezygnować z proszku do pieczenia,np.kruche ciasto urośnie i bez niego.
Po eksperymentować też by można z termoobiegiem,krótszy czas pieczenia i równomierny rozkład temperatury itd...
Swoją drogą pamiętam pieczenie w prodiżach,ciasto się wlewało i nie ma siły ,zawsze się udawało
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- Cinimini
- Znawca ❃❃
- Posty: 2451
- Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
- Choroba: CD
- województwo: łódzkie
- Lokalizacja: łódź
- Kontakt:
Re: Ciasta po upieczeniu opadają
kasinp, no takiego sposobu to nie znałam
Re: Ciasta po upieczeniu opadają
- Kochanie, co robisz?
- Rzucam ciastem by nie opadło
- Rzucam ciastem by nie opadło
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: Ciasta po upieczeniu opadają
http://slodkoscinatalerzu.blox.pl/2012/ ... astem.html
Warto poczytać innych...choćby pierwsze na które natrafiłem
http://kotlet.tv/jak-piec-ciasto
http://www.pysznie.pl/index.php?m=porady&p1=1&p2=1
http://forum.styl.fm/sposoby-na-zakalec.t21471.htm
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuch ... 39722.html
nie mam co robić ,więc sobie googluje,nawet to ciekawe,temat "opadania" ogranicza się jednak do temperatury,ilości grzałek,czasu pieczenia,miejsca w piekarniku,przesiewania mąki,ciasto w lodówce,proszku do pieczenia,nie otwierania piekarnika w trakcie pieczenia, i cudownych dodatków typu sok z cytryny czy octu.Poniżej porównanie. Ciasta zrobione z tego samego przepisu, po lewej "rzucane", po prawej nie. Różnica widoczna gołym okiem, w grubości ciasta też.
Warto poczytać innych...choćby pierwsze na które natrafiłem
http://kotlet.tv/jak-piec-ciasto
http://www.pysznie.pl/index.php?m=porady&p1=1&p2=1
http://forum.styl.fm/sposoby-na-zakalec.t21471.htm
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuch ... 39722.html
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl