Przepisy Martyny

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MartynaT
Początkujący ✽✽
Posty: 76
Rejestracja: 20 kwie 2012, 23:32
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Przepisy Martyny

Post autor: MartynaT » 29 maja 2012, 14:42

Postanowiłam założyć sobie osobny wątek, bo tak będzie mi łatwiej dodawać nowe przepisy.
Mam mało czasu, więc cenię potrawy które robi się szybko. Zazwyczaj mało trzymam się przepisu bazowego, wszystko robię "na oko". Lubię kuchnię orientalną, ale niestety teraz nie mogę szaleć z przyprawami :(
Mój chłopak marudzi na to co jem (jak długo można jeść gotowane warzywa?!), więc gotuję też dla niego. Moja dieta nie jest stricte dla CUdaków, więc proszę się nie sugerować, wiadomo, że każdy musi dopasować dietę do siebie. Ja dobrze czuję się po pomidorach, cukinii, pieczarkach, marchewce, ziemniakach, więc to jest baza mojej diety. Czasem szaleję z czymś innym. Oprócz rzeczy, które jem sama będę dopisywać co ciekawsze przepisy na dania, które gotuję chłopakowi. Smacznego! :)

Ryż z brzoskwiniami, kurczakiem, cukinią i jogurtem.

Pół torebki ryżu
Dwie połówki brzoskwini z puszki pokrojone w większą kostkę
Pół cukinii pokrojonej w plasterki i pierś z kurczaka pokrojona w kostkę lub paski ugotowane na parze
Mały jogurt naturalny
Trochę soli i oregano

Warzywa gotuję na parze ok 10 min, pierś zazwyczaj (jeśli jest pokrojona w kostkę) dochodzi w tym samym czasie.
Wszystko razem ugotowane mieszamy na talerzu i jemy :)


Kuskus w stylu marokańskim


Kuskus - ile kto lubi
Dwie połówki brzoskwini, opcjonalnie dwa plasterki ananasa lub rodzynki
Pierś z kurczaka ugotowana na parze pokrojona w kostkę
Pomidor bez skórki pokrojony w kostkę
Pół cukinii pokrojonej w kostkę, ugotowanej na parze
3 pieczarki pokrojone na ćwiartki i ugotowane na parze
oregano, bazylia, sól do smaku

Warzywa gotuję na parze ok 10 min, pierś zazwyczaj (jeśli jest pokrojona w kostkę) dochodzi w tym samym czasie.
Kuskus przygotowany jak na opakowaniu mieszamy z przygotowanymi składnikami i jemy :)

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka
1/3 pudełeczka chudej fety
1/2 paczki szpinaku mrożonego 1/4 siatki świeżego
sproszkowany czosnek

Pierś rozbijamy, żeby się zrobił taki dość spory placek, smarujemy szpinakiem (świeży - uduszony, mrożony - rozmrożony i odciśnięty z wody) zmiksowanym z chudą fetą i odrobiną czosnku w proszku. Zwijamy w roladkę i do parowaru na około 15/20 min, przed wyjęciem lepiej przekroić roladę i sprawdzić, czy jest w środku gotowa. Jem z ziemniakami z parowaru.

Lasagne ze szpinakiem i ricottą.

Szpinak - 1 op. mrożonego lub pół siatki świeżego
1 op ricotty
Pół op makaronu do lasagne.
Puszka lub 1 i 1/5 krojonych pomidorów
Sproszkowany czosnek, sól, oregano, bazylia

Szpinak (świeży - uduszony, mrożony - rozmrożony i odciśnięty z wody) mieszam widelcem z ricottą i odrobiną czosnku w proszku i solą. Płaty lasagne nie ugotowane daję na dno naczynia żaroodpornego. Na to szpinak, rozsmarowuję nie za grubą warstwę. Na to pomidory krojone z puszki wymieszane z solą i bazylią i oregano. Też nie za gruba warstwa. Na to płaty makaronu. Składać tak do skończenia składników. Na samą górę dać pomidory, żeby górny makaron tez zmiękł. Piec ok 30 min. Jeść z mieszanką sałat.

Zapiekanka z kaszy gryczanej

1 op twarogu
2 worki kaszy gryczanej
cebula
2 jaja
papryka ostra i słodka, sól
jogurt naturalny

Kaszę gotuję wcześniej, żeby podczas robienia obiadu była zimna. Cebulę siekam i mieszam z twarogiem, solą, i jajkiem. Mieszam do połączenia składników. Kaszę mieszam z jajkiem i papryka ostrą, słodką i solą. Na spód naczynia żaroodpornego wrzucam pół kaszy, na to cały twaróg, na to znowu kasza. Polewam jogurtem, posypuję papryką i zapiekam ok 20 min. Czasem do urozmaicenia smaku na twaróg daję plasterki pomidora.

Sałatka do pracy.

makaron świderki
pół camemberta
kilka czarnych oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
1/3 ogórka zielonego
opcjonalne tuńczyk/krewetki

Makaron gotuję. Oliwki i pomidorki kroję na pół, ogórek też w jaką taką nie za dużą, nie za małą kostkę, camemberta w kwadraciki ok. 2x2. Mieszam razem, polewam olejem lnianym (bo akurat go używam, jakbym nie miała to zwykła oliwa) i jem :)
Żeby było bardziej sałatkowo, można wrzucić trochę mieszanki sałat.

Kasza jaglana jako dodatek do...

1 szkl kaszy jaglanej (wiejskiej)
starta marchewka, pietruszka, pociachane pieczarki ze 4
sól

1 szkl kaszy rozgotowuję maksymalnie przez godzinę w 4 szkl wody. Pod koniec gotowania, na ok 45 minucie wrzucam warzywa.

Rolada z warzywami

mięso mielone, mniej więcej tyle, ile mieści się w garści*
1 marchewka, 1 pietruszka
jajo
sól, pieprz

Warzywa gotuję** ścieram na tarce, dodaję sól, pieprz (mało! bo nie mogę :oops: ). Mięso mieszam z solą i jajem i rozkładam na folii spożywczej. Na ten placek, który u mnie przyjmuje formę raczej owalno-prostokątną wykładam na kupkę warzywa i sklejam z tego taką roladę - klopsa. Można upiec to w piekarniku owinięte w folię aluminiową (nie wiem ile to trwa, bo nie próbowałam), ale ja wrzucam na 15 min do parowaru, oczywiście pozbywając się uprzednio folii spożywczej!
* Mięso mielone używam głównie drobiowe lub cielęce. Kupuję w sklepie porządną pierś z indyka lub trochę cielęciny i mielę, bo te paczkowane mielone niestety są tłuste.
** Wywar, który zostaje z ugotowanych warzyw używam jako początek jakiejś zupy!

Zapiekanka z makaronu, cukinii i pomidorów

ok 1 szklanka makaronu świderki
1 mała cukinia
2 sparzone i obrane ze skórki pomidory
trochę mąki, mleka i masła na sos beszamelowy
oregano, bazylia, sól

Ugotowany makaron wrzucam do naczynia żaroodpornego. Dodaję pokrojoną w pół plasterki cukinię, pokrojone w kostkę większą pomidory. Wszystko mieszam z ziołami i zalewam sosem beszamelowym, który robię tak: masełko rozpuszczam w rondelku, na to wrzucam trochę mąki, soli, mieszam i zalewam mlekiem, mieszam i mieszam, aż zgęstnieje. Ci co nie mogą mleka mają chyba jakieś sposoby na bezlaktozowy beszamel, ale wydaje mi się, że z powodzeniem można tę zapiekankę spoić jajcem, ale tej opcji nie próbowałam. Taką samą zapiekankę robię z dodatkiem mięsa mielonego z nogi indyka.

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną dobrze ugotować, dodać pokrojonego w kostkę pomidora, cukinię, paprykę, pieczarki. Składniki można zmieniać. Wszystko zapiec albo z beszamelem, albo z sosem pomidorowym.

Kotlety z soczewicy

szklanka soczewicy
trochę mąki

Soczewicę gotuję i miksuję. Dodaję trochę mąki (ok.1 łyżkę) i czasem trochę wody, jeśli jest za suche. Mieszam, formuję kotleciki i smażę.

Sałatka z ziemniaków i selera naciowego

Ziemniaki gotuję i po wystygnięciu kroję w kostkę. Ok 3 łodyg selera naciowego kroję w plasterki, jajko na twardo w kostkę. Dodaję szczypiorku, soli, pieprzu i mieszam z jogurtem greckim.

Zielony makaron

Makaron spagetti szeroki, może być zielony
zielona fasolka szparagowa
pesto

Makaron gotujemy i mieszamy z pesto (najlepiej domowe - oliwę zmiksować ze świeżymi ziołami - bazylią, oregano, można dodać orzeszki pini, ale one są trudno dostępne i drogie, więc ja nie dodaję nic, albo pestki słonecznika, czasem parmezan, chyba że sypię makaron po górze) i fasolką szparagową. Przepis jak zwykle można dowolnie modyfikować i dodać np. szpinak, fetę, pomidory.

Roladka z piersi z pieczarkami

Pieczarki dusimy z cebulką, wykładamy na pierś roztłuczoną, zwijamy i do parowaru na 15 min. Można zrobić też wariację z klopsem z mięsa mielonego z takim farszem.

Sos do ryżu, makaronów, kasz

Na patelni duszę pieczarki z cebulą i dorzucam to co mam w lodówce, najczęściej cukinię, paprykę, fasolę. Duszę chwilę, dodaję sól, pieprz, oregano, bazylię, albo zioła prowansalskie, zalewam pomidorami z puszki i redukuję, aż będzie miało odpowiednią konsystencję. Polewam to na co mam ochotę - dziś kopytka :)

Pasta do chleba z bakłażana i fety

Przekrojonego na pół bakłażana piekę w piekarniku ok.25 min, po wystudzeniu wyskrobuję miąższ i miksuję z fetą, pieprzem i odrobiną czosnku.

Pasta do chleba z papryką

Paprykę piekę lub opalam nad gazem żeby pozbyć się skórki. Kiedy skórka robi się czarna łatwiej ją zdjąć. Potem mieszam z twarogiem, solą, odrobiną jogurtu, czosnku i papryki w proszku. Ewentualnie dodaję do bielucha.
Ostatnio zmieniony 09 lip 2012, 15:53 przez MartynaT, łącznie zmieniany 4 razy.
CU + zaparcia, zajęta tylko odbytnica. Pentasa 1+1g nie pomogła, nieudana próba z Asamaxem. Wlewki Corhydron + Pentasa 1+1 pomogły. Teraz próbuję Wlewki z Salofalku, długo trwało żeby uzyskać efekt

Awatar użytkownika
Rush
Początkujący ✽✽
Posty: 86
Rejestracja: 30 gru 2011, 21:27
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź

Re: Przepisy Martyny

Post autor: Rush » 07 cze 2012, 18:05

MartynaT wrzuć jak możesz więcej przepisów ;) są genialne.

Jak tylko dojdę do siebie po operacji, na pewno je wypróbuje

Olcia24
Początkujący ✽✽
Posty: 125
Rejestracja: 18 paź 2011, 20:41
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: k.Słupska
Kontakt:

Re: Przepisy Martyny

Post autor: Olcia24 » 05 sie 2012, 22:17

ja tez jak czytam te przepisy to az mi slinka cieknie, jak tylko wyczołgam sie z tego szpitala to bede gotowac!

manuela

Re: Przepisy Martyny

Post autor: manuela » 27 sie 2012, 08:24

MartynaT pisze:Moja dieta nie jest stricte dla CUdaków
to i dla zdrowego czlowieka niektóre połączenia w tych przepisach są niefajne... :neutral: u osób z dolegliwościami jelitowymi to już masakra.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”