pyszna rybka na parze

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
funia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 521
Rejestracja: 25 sty 2006, 11:30
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: funia » 22 maja 2006, 17:27

ooo to brzmi coraz gorzej
wycofam chyba rybe maslana z menu na rzecz lososia, chyba ze na drania tez cos macie?

Adam

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: Adam » 22 maja 2006, 21:38

Dorsz

Awatar użytkownika
lady-d
Debiutant ✽
Posty: 35
Rejestracja: 17 maja 2008, 19:12
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: lady-d » 01 sie 2008, 12:59

sylwusia4114 pisze:a tak w ogóle nie znoszę ryb.. pangę jeszcze zjem - na siłę.
a ja to bym mogła nic nie jeśc tylko ryby :) ostatnio tak właśnie robię..zwłaszcza obiady. Łosoś na parze pychota...ewentualnie właśnie panga albo mintaj (jak bida w portfelu :wink: ) Ja to jeszcze gotuje albo z ziemniakami, albo z marcheką czy kalafiorem..czasami wszystko na raz :) Aha!! Bez soli..zamiast tego sos sojowy i czosnek :)

Wogóle wyliczam dzienne zapotrzbeowanie na białka, tłuszcze, węglowodany i kalorie i się lepiej przy tym czuje :)
"...Yeah you bleed just to know your alive..."
--------------------------------------------------
planowana kolonoskopia 16 września 2008 szpital MSWiA Olsztyn

paula316
Początkujący ✽✽
Posty: 77
Rejestracja: 08 paź 2008, 14:14
Choroba: CD
województwo: świętokrzyskie
Lokalizacja: Kielce

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: paula316 » 10 sty 2009, 19:08

moj przepis na pyszna rybke w rękawie:

na spód kładziemy 2 plasterki cebuli, na to kawałek ryby, skrapiamy troszke cytryna i na wierz kadziemy ze 4 plasterki marchewki i pomidorka, bez skórki; aha na sam spod czyli pod cebulke daje troszke maskełka by rybka do folii nie przywarła

nastepnie wkladam do nagrzanego piekarnika i 20 min;

pychaaaa do tego ziemniaczki!!!!!!
az zglodnialam
"Nie od razu zdarza się raj
Nie od jutra świat jak ze snu,
By po zimie zawitał maj
Trzeba chcieć go znów i znów..."

tekst: Artur Gadowski "Nie od razu raj"

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7790
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: obyty.z.cu » 10 sty 2009, 19:17

zamiast cebuli daje por (biala czesc) w plasterki, marchewka,pietruszka,cytryna ,troche przypraw do ryb lub zamiennie Kucharek, a na folie to oliwa z oliwek - i w piekarnik,
ziemniaczki duszone posypane koperkiem ,do tego tarte buraczki gotowane.
No tak, godzina 19 a my tu o jedzeniu :oops:
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
CAMPARI34
Aktywny ✽✽✽
Posty: 939
Rejestracja: 30 kwie 2008, 18:12
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: zagranica

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: CAMPARI34 » 10 sty 2009, 22:20

ja z ryb zajadałam się SOLĄ do czasu aż nie zobaczyłam tak naprawdę jak ona wygląda :neutral: nie mogę na nią patrzeć :oops: nie gadam o zjedzeniu jej :smutny: myślałam że ona jest podobna do karpia a tu masz :cry:
:D

tomeczek1
Debiutant ✽
Posty: 20
Rejestracja: 31 sie 2009, 14:05
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: tomeczek1 » 09 lut 2010, 23:36

rybka na parze super panga jest spoczko :)

Awatar użytkownika
Słonko
Początkujący ✽✽
Posty: 486
Rejestracja: 08 wrz 2006, 20:35
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: Słonko » 10 lut 2010, 11:34

Panga podobno jest hodowana w straszliwych warunkach, w ściekach brudnych, więc radzę nie jeść. Był kiedyś obszerny artykuł na ten temat w którejś z gazet.

ESka

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: ESka » 10 lut 2010, 11:37

Słonko pisze:Panga podobno jest hodowana w straszliwych warunkach, w ściekach brudnych, więc radzę nie jeść. Był kiedyś obszerny artykuł na ten temat w którejś z gazet.
http://wyborcza.pl/1,75480,6279638,Bambus_w_szynce.html
Nawet troszkę rozmawialiśmy o tym na forum viewtopic.php?t=7369

Awatar użytkownika
eni80
Aktywny ✽✽✽
Posty: 525
Rejestracja: 28 lis 2010, 13:31
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Kontakt:

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: eni80 » 02 gru 2010, 16:21

Słonko ma racje Panga odpada i w dodatku ma bardzo malo skladnikow odzywczych . Najlepszy jest oczywiscie dorsz :roll: Ja jeszcze stasuje rybe sola .. Moj przepis na pyszny obiad ........ Sole lub dorsz skropic cytryna sola i przyprawa do ryb ..kamis" skropic oliwa, folie piosmarowac oliwa. kladziemy rybke i do piekarnika 20 minut,, marchew , pietruszke , seler zetrzec , do rondelka maselko i przesmazyc starte warzywa, podlac woda dusic 10 minut , dodac troche soli , pieprzu moze byc ziolowy , troche cukru. pod koniec dodac koncetrat pomidorowy , na koncu troche masla . do tego ugotowany ryz :) polecam :razz:
eni :serce: :serce: :serce:

Awatar użytkownika
michael
Początkujący ✽✽
Posty: 113
Rejestracja: 22 gru 2008, 21:52
Choroba: CD
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: michael » 08 maja 2014, 11:20

Do gotowania na parze polecam dorsza lub mirunę, warto przed ugotowaniem skropić je sokiem z cytryny i posolić (to zabije posmak ryby) z nią gotujemy startą marchew, w tym czasie można przygotować sos -na patelni podduszamy cebulkę na oliwie (podduszoną cebulę dodamy do marchwi), oliwę pozostawiamy na patelni dodajemy koncentrat pomidorowy podgrzewamy na patelni doprawiamy solą i pieprzem do smaku to dodajemy do ugotowanej marchwi .Rybkę przekładamy do miseczki i przekładamy ją marchwią z pomidorami, jemy na zimno, pyszota :mniam: polecam spożywać z pieczywem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”