pyszna rybka na parze
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- funia
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 521
- Rejestracja: 25 sty 2006, 11:30
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
pyszna rybka na parze
bierzemy jakąkolwiek rybke(najlepiej bez osci - moja ulubiona to ryba maslana- nei wiem czy to jej prawdziwa nazwa, pod taka ja sprzedaja w poznaniu;),
troszkę solimy i pieprzymy
(jak ktos lubi to inne przyprawy do ryby moze dodac),
owijamy rybke w lisc pora,
kladziemy do garnka do gotowania na parze,
przykrywamy go i parzymy przez ok 20 minut
pyszne, bez tluszczu, i jakie zdrowe, ciam ciam,polecam:)
troszkę solimy i pieprzymy
(jak ktos lubi to inne przyprawy do ryby moze dodac),
owijamy rybke w lisc pora,
kladziemy do garnka do gotowania na parze,
przykrywamy go i parzymy przez ok 20 minut
pyszne, bez tluszczu, i jakie zdrowe, ciam ciam,polecam:)
- funia
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 521
- Rejestracja: 25 sty 2006, 11:30
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: pyszna rybka na parze
hehe nei wiem w sumei po co lisc, mama owija to i ja owijam. cala rodzina od pokolen owija:)
moze po to zeby sie nei rozpadlo to rybsko na parze, bo to delikatne jest?
moze po to zeby sie nei rozpadlo to rybsko na parze, bo to delikatne jest?
Re: pyszna rybka na parze
Moja sie nie rozpada na sitku gotuje (taki specjalny garnek z sitkiem duzym ).
- funia
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 521
- Rejestracja: 25 sty 2006, 11:30
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: pyszna rybka na parze
a moze ma super aromat? (bo ma faktycznie mniam mniam)
Re: pyszna rybka na parze
Ja robie normalna... dorsza ew. lososia ale powiem ze bardziej mi smakuje dorsz bo jak juz koncze tego lososia to takie obrzydzenie do niego czuje a po dorszu normalnie najem sie i juz nie wiem na czym to polega
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 95
- Rejestracja: 01 sty 2005, 16:39
- Choroba: IBS
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Rybnik
- Kontakt:
Re: pyszna rybka na parze
Zrobiłam dziś rybkę razem z ziemniaczkami i marchewką na parze. Pyszna, ale już po pół godzinie mam okrepne wzdecia i gazy
- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 959
- Rejestracja: 07 lut 2006, 22:09
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Poznań
Re: pyszna rybka na parze
Hanca - to nie jest normalne po takim posiłku. może faktycznie jest tutaj problem psychiczny...? bierzesz w ogóle jakieś leki?
Pozdrawiam, Aleksandra
-
- Początkujący ✽✽
- Posty: 95
- Rejestracja: 01 sty 2005, 16:39
- Choroba: IBS
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Rybnik
- Kontakt:
Re: pyszna rybka na parze
Próbowałam już wszystkiego, od tradycyjnych leków na IBS, przez zioła, środki uspokajające skończywszy na psychotropach. Nie ma żadnej poprawy. Tak jakbym wogóle nie brała żadnych leków.
- tom-as
- Ekspert ✿✿
- Posty: 6438
- Rejestracja: 22 lut 2006, 14:49
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Oberschlesien / Las
Ciekawostka dot. ryby maślanej
może się to komuś przyda...
Źródło: Men's Health 06/2006
Na pytanie odpowiedział Dr. inż. Marek Szołtysik - wykładowca na Wydziale Nauk o Żywności AR we Wrocławiu.Słyszałem, że ryba maślana zawiera ciężkostrawne tłuszcze i niektóre osoby reagują po jej zjedzeniu bólami brzucha i biegunką. Napiszcie, proszę, o niej kilka słów – zwłaszcza że można ją kupić w supermarkecie i zjeść nawet w zwykłym barze.
Ryba maślana to polska nazwa handlowa, ponieważ w innych krajach jest sprzedawana – w zależności od gatunku – jako butterfish, greenbone, sablefish, rudderfish, escolar i oilfish. W Polsce pod tą nazwą najczęściej można spotkać rudderfish (łac. Centrolophus sp.), escolar (łac. Lepidocybium flavobrunneum) i oilfish (łac. Ruvettus pretiosus). Choć ryba ta jest bardzo smaczna, warto wiedzieć, że jej specyficzny skład może stać się przyczyną wystąpienia u niektórych osób biegunki, wymiotów, mdłości czy zmian skórnych obserwowanych od 3 do 24 godzin po jej zjedzeniu. Nie można powiedzieć, że te ryby są szkodliwe dla zdrowia, ponieważ opisane objawy najczęściej występują u osób o bardzo wrażliwych żołądkach i z problemami gastrycznymi. Przyczyną jest wysoka zawartość w tłuszczu substancji zwanych woskami, które przez ludzi nie są dobrze trawione. Większość gatunków określanych jako ryba maślana charakteryzuje się właśnie wysoką zawartością tłuszczu, średnio 15-18%, a co za tym idzie – wyższą wartością kaloryczną. Ryba maślana jest źródłem pełnowartościowego białka, którego zawartość zazwyczaj wynosi ok. 14%.
Źródło: Men's Health 06/2006
- aleksandra12
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 959
- Rejestracja: 07 lut 2006, 22:09
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Poznań
Re: pyszna rybka na parze
Panga jest świetna. Ja lubie też bardzo solę, ale mojej Mamie śmierdzi, jak ją gotuję.
Pozdrawiam, Aleksandra
- funia
- Aktywny ✽✽✽
- Posty: 521
- Rejestracja: 25 sty 2006, 11:30
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: pyszna rybka na parze
mniam mniam, mi po maslanej nic nei jest, a taka delikatna ze pycha
losos tez mi nie szkodzi, ani nie mm jakis psychicznych problemow z nim;)
losos tez mi nie szkodzi, ani nie mm jakis psychicznych problemow z nim;)