pyszna rybka na parze

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
funia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 521
Rejestracja: 25 sty 2006, 11:30
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

pyszna rybka na parze

Post autor: funia » 12 lut 2006, 12:14

bierzemy jakąkolwiek rybke(najlepiej bez osci - moja ulubiona to ryba maslana- nei wiem czy to jej prawdziwa nazwa, pod taka ja sprzedaja w poznaniu;),
troszkę solimy i pieprzymy
(jak ktos lubi to inne przyprawy do ryby moze dodac),
owijamy rybke w lisc pora,
kladziemy do garnka do gotowania na parze,
przykrywamy go i parzymy przez ok 20 minut
pyszne, bez tluszczu, i jakie zdrowe, ciam ciam,polecam:)

Adam

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: Adam » 01 kwie 2006, 19:29

A po co ten lisc ó_Ó?

Awatar użytkownika
funia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 521
Rejestracja: 25 sty 2006, 11:30
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: funia » 01 kwie 2006, 19:42

hehe nei wiem w sumei po co lisc, mama owija to i ja owijam. cala rodzina od pokolen owija:)
moze po to zeby sie nei rozpadlo to rybsko na parze, bo to delikatne jest?

Adam

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: Adam » 01 kwie 2006, 20:46

Moja sie nie rozpada :P na sitku gotuje (taki specjalny garnek z sitkiem duzym ;p).

Awatar użytkownika
funia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 521
Rejestracja: 25 sty 2006, 11:30
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: funia » 02 kwie 2006, 14:42

a moze ma super aromat? (bo ma faktycznie mniam mniam) :lol:

Adam

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: Adam » 05 maja 2006, 15:46

Ja robie normalna... dorsza ew. lososia ale powiem ze bardziej mi smakuje dorsz bo jak juz koncze tego lososia to takie obrzydzenie do niego czuje a po dorszu normalnie najem sie i juz ;] nie wiem na czym to polega ;p

Hanca
Początkujący ✽✽
Posty: 95
Rejestracja: 01 sty 2005, 16:39
Choroba: IBS
województwo: śląskie
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: Hanca » 06 maja 2006, 13:32

Zrobiłam dziś rybkę razem z ziemniaczkami i marchewką na parze. Pyszna, ale już po pół godzinie mam okrepne wzdecia i gazy :cry:

Awatar użytkownika
aleksandra12
Aktywny ✽✽✽
Posty: 959
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:09
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: aleksandra12 » 06 maja 2006, 17:07

Hanca - to nie jest normalne po takim posiłku. może faktycznie jest tutaj problem psychiczny...? bierzesz w ogóle jakieś leki?
Pozdrawiam, Aleksandra

Hanca
Początkujący ✽✽
Posty: 95
Rejestracja: 01 sty 2005, 16:39
Choroba: IBS
województwo: śląskie
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: Hanca » 06 maja 2006, 21:19

Próbowałam już wszystkiego, od tradycyjnych leków na IBS, przez zioła, środki uspokajające skończywszy na psychotropach. Nie ma żadnej poprawy. Tak jakbym wogóle nie brała żadnych leków.

Awatar użytkownika
tom-as
Ekspert ✿✿
Posty: 6438
Rejestracja: 22 lut 2006, 14:49
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Oberschlesien / Las

Ciekawostka dot. ryby maślanej

Post autor: tom-as » 20 maja 2006, 09:51

może się to komuś przyda...
Słyszałem, że ryba maślana zawiera ciężkostrawne tłuszcze i niektóre osoby reagują po jej zjedzeniu bólami brzucha i biegunką. Napiszcie, proszę, o niej kilka słów – zwłaszcza że można ją kupić w supermarkecie i zjeść nawet w zwykłym barze.

Ryba maślana to polska nazwa handlowa, ponieważ w innych krajach jest sprzedawana – w zależności od gatunku – jako butterfish, greenbone, sablefish, rudderfish, escolar i oilfish. W Polsce pod tą nazwą najczęściej można spotkać rudderfish (łac. Centrolophus sp.), escolar (łac. Lepidocybium flavobrunneum) i oilfish (łac. Ruvettus pretiosus). Choć ryba ta jest bardzo smaczna, warto wiedzieć, że jej specyficzny skład może stać się przyczyną wystąpienia u niektórych osób biegunki, wymiotów, mdłości czy zmian skórnych obserwowanych od 3 do 24 godzin po jej zjedzeniu. Nie można powiedzieć, że te ryby są szkodliwe dla zdrowia, ponieważ opisane objawy najczęściej występują u osób o bardzo wrażliwych żołądkach i z problemami gastrycznymi. Przyczyną jest wysoka zawartość w tłuszczu substancji zwanych woskami, które przez ludzi nie są dobrze trawione. Większość gatunków określanych jako ryba maślana charakteryzuje się właśnie wysoką zawartością tłuszczu, średnio 15-18%, a co za tym idzie – wyższą wartością kaloryczną. Ryba maślana jest źródłem pełnowartościowego białka, którego zawartość zazwyczaj wynosi ok. 14%.
Na pytanie odpowiedział Dr. inż. Marek Szołtysik - wykładowca na Wydziale Nauk o Żywności AR we Wrocławiu.

Źródło: Men's Health 06/2006

Awatar użytkownika
tom-as
Ekspert ✿✿
Posty: 6438
Rejestracja: 22 lut 2006, 14:49
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Oberschlesien / Las

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: tom-as » 20 maja 2006, 15:27

Zenobius pisze:Bo w telewizji jakichs czas temu byl boom na owa, a wlasciwie na udupianie jej
Nie mnie to oceniać. Z ryb to aktualnie jem rybe (filety) o nazwie PANGA. Całkiem sympatyczna bo ości nie ma :mrgreen:

Misia

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: Misia » 20 maja 2006, 16:27

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Awatar użytkownika
aleksandra12
Aktywny ✽✽✽
Posty: 959
Rejestracja: 07 lut 2006, 22:09
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: aleksandra12 » 20 maja 2006, 19:34

Panga jest świetna. Ja lubie też bardzo solę, ale mojej Mamie śmierdzi, jak ją gotuję.
Pozdrawiam, Aleksandra

Awatar użytkownika
funia
Aktywny ✽✽✽
Posty: 521
Rejestracja: 25 sty 2006, 11:30
Choroba: CD
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: funia » 21 maja 2006, 17:20

mniam mniam, mi po maslanej nic nei jest, a taka delikatna ze pycha
losos tez mi nie szkodzi, ani nie mm jakis psychicznych problemow z nim;)

Misia

Re: pyszna rybka na parze

Post autor: Misia » 21 maja 2006, 17:36

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”