Domowe wędliny

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
izo.sim
Doświadczony ❃
Posty: 1479
Rejestracja: 22 sty 2009, 17:20
Choroba: CD u dziecka
województwo: śląskie
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Domowe wędliny

Post autor: izo.sim » 17 kwie 2011, 15:09

Chciałam się podzielić z Wami informacją o sposobie wykonywania wędlin (choć niekoniecznie wędzonych :wink: )

Wiadomo, że w tym wszystkim co kupujemy do chleba w sklepie jest mnóstwo chemii, poza tym nie zawsze jest to tak świeże, jak zapewniają sprzedawcy. Przypadkiem trafiłam na ciekawą stronę z różnymi przepisami (które można nieco zmodyfikować) i od ponad tygodnia mamy w domu własne mielonki na kanapki - dodam, że pyszne. Roboty z tym nie ma za wiele, więc chyba warto.

Podaję stronę:
http://www.zdrowodomowo.pl/Przepisy/KIE ... %C2%A0/28/

Ja zamiast pelkosoli daję zwykłą sól, przyprawy wg własnego smaku, a parzę to wszystko w słoikach zanurzonych w wodzie. Gotowy wyrób wytrzymuje mi w lodówce kilka dni. Jedyne w co musiałam zainwestować to specjalny termometr do pomiaru temperatury wody podczas parzenia - ok. 11 zł. w Auchan.
https://marcinsim.wordpress.com/

02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego

Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy

Awatar użytkownika
Alutka86
Doświadczony ❃
Posty: 1576
Rejestracja: 08 lip 2010, 09:46
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
Kontakt:

Re: Domowe wędliny

Post autor: Alutka86 » 17 kwie 2011, 18:12

Ja też wszytko wyrabiam w domu. Nawet nie zjem jednego plasterka sklepowej wędliny, bo od rzazu dostaje nie miłosiernych bóli...
Super stronka :) Na pewno coś wypróbuję z tych smakołyków :razz:
Ja robię przede wszystkim w słoikach pasztety, galantynę, czy klopsa..
Tym sposobem sporo czasu może postać tak ugotowane i zawekowane w słoikach. Tym sposobem nie ma monotonii..
Dodatkowo co jakiś czas gotuję kark, czy jakąś inną habaninkę..
Nie wymaga zbyt wiele czasu. Koszt zbliżony do wyrobów sklepowych.
izo.sim dzięki za stronkę. :)
Nie marnuj uśmiechu dla siebie samego!!!

Misia

Re: Domowe wędliny

Post autor: Misia » 17 kwie 2011, 18:30

treść wpisu została usunięta na prośbę użytkownika

Awatar użytkownika
gabriella
Początkujący ✽✽
Posty: 419
Rejestracja: 22 mar 2010, 23:26
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań

Re: Domowe wędliny

Post autor: gabriella » 11 lut 2012, 23:45

dzięki za stronkę, może to jest jakiś pomysł :)

Awatar użytkownika
toczka
Początkujący ✽✽
Posty: 459
Rejestracja: 15 mar 2009, 19:22
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: Katowice

Re: Domowe wędliny

Post autor: toczka » 12 lut 2012, 10:53

uwielbiam domowe wedliny!
Nigdy nie zapomne jak lezalam w szpitalu na gastro, z mega restrykcyjna dieta i moja ciotka przywiozla mi bułkę z domową wędlina. w zyciu nic mi tak nie smakowało! :)
Na końcu jest zawsze dobrze. A jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to nie jest jeszcze koniec...

Nobody expects the Spanish Inquisition!

Zablokowany

Wróć do „Przepisy kulinarne”