wypieki,ciasta,gotowanie

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7790
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Bezy,czyli co zrobić z pozostałymi białkami

Post autor: obyty.z.cu » 14 wrz 2013, 13:07

BEZY

po pieczeniu ciast zostały białka,dużo,więc zrobiłem pierwszy raz bezy.

Białka ubiłem z szczyptą soli,tak aby nie wylewały się z miski po odwróceniu.
Następnie miksowowałem dalej,dodając po łyżce cukier,ilość cukru wg uznania.
Miksowałem długo,masa wyrażnie zmieniła konsystencje,stała się bardzo gęsta,"stała" na dużej łyżce.To było pewnie z 10 min.miksowania z cukrem.
Potem to już tylko wyłożyć na papier na blachy i do pieca.
Wykładałem przez woreczek zw którym zrobiłem dziure,lub łyżką.
Piekłem w temp. ok.90 C.,nie więcej jak 100 C !!,przez 100 minut.
To trzeba wyczuć,na końcowe 10 min.włączyłem termoobieg,
i bezy zmieniły kolor na ładny "karmelowy" jasny.
Są kruche,naprawdę dobre,no i nie dałem dużo cukru więc ok.

Z pozostałego białka (zabrakło mi miejsca na blachach) zrobiłem ciasto.
Do ubitych białek dodałem 3 łyżki mąki ziemniaczanej,5 łyżek mąki tortowej i pewnie z 50 g. masła,wiórki kokosowe,zmiksowałem,wylałem do formy silikonowej,na wierzch kilka kleksów pozostałego w słoiczku dżemu czereśniowego i wyszło naprawde fajne ciasto.

Uwaga na przyszłość-
chciałem do białek dodać wiórek kokosowych i to było ok.kiedy wymieszałem łyżką,ale zachciało mi się "domiksować " mikserem,a wtedy białka popłyneły,czyli z sztywnej masa zrobiło sie płynne ciasto.
Czyli,dodatki do masy tylko wymieszać delikatnie i koniec.

Data jest zła,własnie uczę się ją zmieniać :wink:
Załączniki
bezy domowe..jpg
bezy domowe..jpg (8.84 KiB) Przejrzano 4267 razy
ciasto z białek.JPG
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
nataliak71
Doświadczony ❃
Posty: 1034
Rejestracja: 30 sty 2011, 13:01
Choroba: CD
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: wrocław

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: nataliak71 » 26 wrz 2013, 09:49

yyy moje pytanie
jako, że od niedawna posiadam piekarnik, stwierdziłam iż czas upiec jakieś ciasto i padło na sernik z brzoskwiniami...
i tak sobie teraz gdybam, czy jest duże prawdopodobieństwo, że ciasto nie wyjdzie?
czy jak na pierwszy raz to może być za trudna sztuka? :E
„Kobiety i koty zawsze robią, co chcą, więc mężczyźni i psy niech się z tym pogodzą”

"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji." :hyhy:


Salofalk 2x2x2 Imuran 1x50mg

Awatar użytkownika
nataliak71
Doświadczony ❃
Posty: 1034
Rejestracja: 30 sty 2011, 13:01
Choroba: CD
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: wrocław

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: nataliak71 » 26 wrz 2013, 11:07

czyli jak nie wyjdzie to zwalać na ser :lol:
dzięki tola
„Kobiety i koty zawsze robią, co chcą, więc mężczyźni i psy niech się z tym pogodzą”

"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji." :hyhy:


Salofalk 2x2x2 Imuran 1x50mg

Awatar użytkownika
Natuśka
Ekspert ✿✿
Posty: 5135
Rejestracja: 29 kwie 2009, 12:58
Choroba: CD
województwo: małopolskie
miasto: Kraków
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: Natuśka » 26 wrz 2013, 12:52

nataliak71 pisze:czyli jak nie wyjdzie to zwalać na ser
I na wszelki wypadek mnie nie zapraszaj, bo na bank nie wyjdzie :E
Na zawsze razem... :*

Podpisano:Twój Crohn :flowers:

Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza :smile: + Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2 :E

1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową :D
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam :razz:

Awatar użytkownika
nataliak71
Doświadczony ❃
Posty: 1034
Rejestracja: 30 sty 2011, 13:01
Choroba: CD
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: wrocław

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: nataliak71 » 26 wrz 2013, 15:45

ej
weeeeź noo
już jest w piekarniku :|
czego miał by nie wyjść
„Kobiety i koty zawsze robią, co chcą, więc mężczyźni i psy niech się z tym pogodzą”

"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji." :hyhy:


Salofalk 2x2x2 Imuran 1x50mg

Awatar użytkownika
nataliak71
Doświadczony ❃
Posty: 1034
Rejestracja: 30 sty 2011, 13:01
Choroba: CD
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: wrocław

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: nataliak71 » 27 wrz 2013, 10:11

wyszło :)
bardzoo pyszne!
„Kobiety i koty zawsze robią, co chcą, więc mężczyźni i psy niech się z tym pogodzą”

"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji." :hyhy:


Salofalk 2x2x2 Imuran 1x50mg

Awatar użytkownika
cupapa
Początkujący ✽✽
Posty: 56
Rejestracja: 22 lip 2013, 13:49
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Jabłka pod kruszonką - ekspresowy deser na jesienny wieczór

Post autor: cupapa » 03 paź 2013, 08:58

Oczywiście nie polecam spożywania słodkości przy colitis ulcerosa – ale wiadomo raz na jakiś czas każdy ma ochotę by zjeść coś słodkiego. Wychodzę z założenia, że w takim przypadku lepiej samemu coś przygotować – przynajmniej wiemy co jemy

6 średnich jabłek
pół szklanki mąki pszennej tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru
100g masła
cynamon

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Naczynie żaroodporne lub okrągłą formę smarujemy masłem i układamy jabłka. Posypujemy cynamonem. W celu przygotowania kruszonki wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, a następnie masło. Wszystko ugniatamy palcami aż do otrzymania konsystencji kruszonki. Posypujemy nią jabłka. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 30 – 40 minut.
Informacje o colitis ulcerosa (CU) i mojej walce z tą chorobą na blogu:
www.cupapa.pl

Carpe diem - Chwytaj każdy dzień, jakby miał być Twoim ostatnim

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7790
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: obyty.z.cu » 11 gru 2014, 13:02

Przepis - > zupa rybna
prosty...kilka głów karpia (dostałem od sprzedawcy,bo ludzie zostawiają,a ja lubie),oczyszczone,wyjęte skrzela i oczy,zalane zimną wodą i na małym ogniu bez pokrywki gotować aż wyjdzie cały "szlam",zebrać go i odrzucić,do garnka dodać marchewkę,kawałek pora,cebulę,seler korzeń i naciowy ,pietruszka,oczywiście po kawałku i rozkrawam to wzdłuż,liść laurowy-dużo,ziele angielskie,trochę Imbiru-mam mielony,ciutke chili mielonego,gałki muszkatołowej -ile się lubi,duuużo lubczyku-bo lubię,trochę pieprzu,no i sól odpowiednio,na koniec doprawiania dodaje sok z cytryny wg uznania.
Taki "rosół" gotuje z 4 godziny na zasadzie "pyrkocze na gazie",znaczy, żeby nie było wielkiego gotowania..Po tym czasie wszystko odcedzić na sicie,mięso powybierać -uważać żeby nie było ości i kosteczek z kręgosłupa,dodać do zupy i tu... już różne warianty.Zawsze dodawałem trochę kaszki manny i zaciągałem zupę.Czasem były to lane kluseczki.
Dziś miałem trochę pozostałego ryżu ,więc na już do jedzenia był ok.
Reszta,znaczy większość rozlałem do słoików,odstawiłem odwrócone do ostygnięcia i do lodówki.Tak zawekowane mogą postać nawet miesiąc.
Na wigilię mam więc zupę rybną gotową.
Ja robię zawsze tę rybną,a żona robi barszcz czerwony z uszkami.Barszcz jest zawsze przepieprzony,nie wiem czemu,ale zawsze jej tak wychodzi big_smile
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7790
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: obyty.z.cu » 21 gru 2014, 16:49

BARSZCZ CZERWONY,WIGILIJNY.
Ilość wg uznania,a to oznacza odpowiednią ilość składników.
U nas dużo,bo robimy wcześniej i w słoiki,pojadą z nami,a później część na stół,a część pojedzie dalej .
Składniki: buraki czerwone ok.2 kg,jabłka -ok.5 szt,ziele angielskie,liść laurowy,sól,cukier,pieprz,sok z cytryny no i wcześniej przygotowany wywar z suszonych grzybów (nie wszyscy jednak ten wywar dodają czyli wg uznania).
Do barszczu będą uszka z grzybami,ale to inna bajka,ja wolę z ziemniakami ,poza wigilią może być np. z jakiem.Buraki obrać,pociąć w ćwiartki,do dużego garnka,zalać zimną wodą,dodać ziele angielskie kilka ziaren (ok.10 wg uznania),liście laurowe (ok. 5 wg uznania) i podgotować,tzn. do stanu wrzenia,ale nie nie ma wrzeć ! - bo straci kolor i przejrzystość.Po 10 minutach buraki odcedzić i poszatkować na wiórki (ja mam do tego młynek z przystawka,ale może być tarka czy malakser),poszatkować też jabłka,całość z powrotem do garnka z barszczem,doprowadzić do zagotowania i od razu odcedzić na sitku.
Czysty barszcz teraz doprowadzić do zagotowania (wcześniej dodać wywar z grzybów),trzeba doprawić ,czyli sól,cukier no i sok z pół cytryny,dopieprzyć.
Barszcz powinien być lekko kwaśny-słodko słony.
Nie ma innej opcji jak "ostra" dyskusja z żona czy już jest ok. czy jeszcze nie :wink:
Ostatnie lata było za dużo pieprzu,no ale jak lubi ?
Smacznego !!
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
Lemoni
Doświadczony ❃
Posty: 1499
Rejestracja: 06 sty 2008, 14:34
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Newbury
Kontakt:

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: Lemoni » 21 sty 2015, 18:21

<suchar> Przeglądając przepisy trafiłam dzisiaj na dowód, że niezłe z nas ciacha :neutral: </suchar>

http://swiatciast.pl/24673,ciasto-cudaczek.html

;)
chociaż szczerze mówiąc nie porywa mnie ta słodkość ;)

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7790
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: obyty.z.cu » 26 cze 2015, 16:43

dawno tu nikt nie pisał, a tu sezon owoców rozpoczęty.
Dziś juz po raz któryś w tym roku upiekłem placek z świeżymi truskawkami z kruszonką.
To trzeba zjeść i tyle...nie da się opisać zapachu świeżego placka i smaku.

Pozwolę sobie więc przypomnieć
PLACEK JOGURTOWY

Składniki:

Ciasto :
2,5 szklanki mąki
1,0 szklanka cukru
1/2 szklanki oliwy
1,0 szklanka maślanki lub jogurtu,kefiru itp.
3 szt.jajek -lepsze same żółtka
cukier waniliowy lub olejek
proszek do pieczenia

Kruszonka:
1,0 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Owoce – jabłka pokroić w plasterki grubsze,lub inne owoce świeże.

Przygotowanie:

Wysmarowana tłuszczem lub wyłożona papierem do pieczenia forma .
Składniki na kruszonkę wymieszać,dodać rozpuszczona margarynę,wymieszać.
Składniki na ciasto wymieszać mikserem,wylać na blachę.
Na ciasto wyłożyć owoce,na owoce wyłożyć kruszonkę.

Piec w temp.200 C przez 30 minut.
Kruszonkę jednak zrobiłem zwykłą,na maśle:
szklanka mąki tortowej,100 g masła (może mniej ),trochę dodaję kremówki-wtedy kruszonka jest taka bardziej chrupka,kropla olejku waniliowego,pół szklanki cukru drobnego lub pudru.
Palcami ugniatać do powstania okruchów wg uznania.

Upiekłem też tartę serową z kruszonką,przepis w tym temacie.
Napiekłem,bo dzieciaki z wnukami przyjeżdżają,ale nie wytrzymałem i spróbowałem,ech...ciężko ograniczyć się tylko do skubania :wink:

Fotki wcześniej już były,więc nie wklejam .
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
chrzanovy
Znawca ❃❃
Posty: 2134
Rejestracja: 30 lis 2014, 13:44
Choroba: CD
województwo: podkarpackie
Lokalizacja: Głogów Młp/Rzeszów
Kontakt:

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: chrzanovy » 26 cze 2015, 19:05

obyty.z.cu pisze:dawno tu nikt nie pisał, a tu sezon owoców rozpoczęty.
Dziś juz po raz któryś w tym roku upiekłem placek z świeżymi truskawkami z kruszonką.
To trzeba zjeść i tyle...nie da się opisać zapachu świeżego placka i smaku.

Pozwolę sobie więc przypomnieć
PLACEK JOGURTOWY

Składniki:

Ciasto :
2,5 szklanki mąki
1,0 szklanka cukru
1/2 szklanki oliwy
1,0 szklanka maślanki lub jogurtu,kefiru itp.
3 szt.jajek -lepsze same żółtka
cukier waniliowy lub olejek
proszek do pieczenia

Kruszonka:
1,0 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Owoce – jabłka pokroić w plasterki grubsze,lub inne owoce świeże.

Przygotowanie:

Wysmarowana tłuszczem lub wyłożona papierem do pieczenia forma .
Składniki na kruszonkę wymieszać,dodać rozpuszczona margarynę,wymieszać.
Składniki na ciasto wymieszać mikserem,wylać na blachę.
Na ciasto wyłożyć owoce,na owoce wyłożyć kruszonkę.

Piec w temp.200 C przez 30 minut.
Kruszonkę jednak zrobiłem zwykłą,na maśle:
szklanka mąki tortowej,100 g masła (może mniej ),trochę dodaję kremówki-wtedy kruszonka jest taka bardziej chrupka,kropla olejku waniliowego,pół szklanki cukru drobnego lub pudru.
Palcami ugniatać do powstania okruchów wg uznania.

Upiekłem też tartę serową z kruszonką,przepis w tym temacie.
Napiekłem,bo dzieciaki z wnukami przyjeżdżają,ale nie wytrzymałem i spróbowałem,ech...ciężko ograniczyć się tylko do skubania :wink:

Fotki wcześniej już były,więc nie wklejam .
Szacun a gdybym jutro užył boroovek czytaj jagod z lasu to tež mi sie uda?
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę

Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek mc w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7790
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: obyty.z.cu » 26 cze 2015, 19:58

ten placek zawsze się udaje.
Choć , kiedy się da za dużo owoców,to wychodzi ...inny placek :lol:
A tak na poważnie, to najprostszy i najszybszy w przygotowaniu placek.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
alate
Moderator
Posty: 862
Rejestracja: 23 wrz 2014, 18:28
Choroba: CD
województwo: świętokrzyskie
Lokalizacja: Starachowice

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: alate » 26 cze 2015, 22:15

obyty.z.cu,
przepis niby prosty ale nie zawsze się udaje :wink: Mnie raz wyszedł z tego przepisu taki gniot, że jakby nim rzucić, to zabiłby jak nic :wink: po prostu masz chyba tzw. rękę do placków
dobrze, że zrobiłeś kruszonkę po swojemu. Bo nie ma to jednak jak masło... Żadna tam Kasia, Basia czy Palma. Zapach, smak, o przewadze zdrowotnej masła nad najlepszą nawet margaryną, już nie wspominając
Crohn ? Z tym da się żyć !

Awatar użytkownika
Lemoni
Doświadczony ❃
Posty: 1499
Rejestracja: 06 sty 2008, 14:34
Choroba: CD
województwo: -- poza Polską --
Lokalizacja: Newbury
Kontakt:

Re: wypieki,ciasta,gotowanie

Post autor: Lemoni » 26 cze 2015, 22:50

Ostatnio też robiłam placek z truskawkami i kruszonką i nie zorientowałam się, że mam resztkę mąki... W efekcie wyszło mi przepyszne ciasto razowe z truskawami i kruszonką z płatkami owsianymi, migdałami i brązowym cukrem. Przez przypadek proporcje wyszły świetne i ciasto bardzo udane, piekę znowu za kilka dni :mrgreen:

A jak się staram i wszystko idealnie odmierzam, do zwykle jestem zawiedziona :neutral:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”