hmmm to dziwne, ale to ciasto to chyba mój mazurek nie wiedziałam, że to ma nazwę ciasto czeskie nazywam je mazurkiem lub miodownikiem czasem orzechowcem (jeśli robię z górą orzechową) i będzie u mnie na święta piekę je od wielu lat i też smaruję powidłami bo daje to fajny kwaskowaty posmak ale jeszcze porównam przepisy bo na razie stwierdziłam to tylko na okotola pisze:w ogóle nazywało się to "mazurek migdałowy"
[ Dodano: 06-04-2012 ]
Sprawdziłam jednak trochę inaczej robię więc to jednak nie całkiem to ale bardzo podobne.
MIODOWNIK
Składniki na ciasto:
0,5 kg maki
20 dek cukru (niecała szklanka)
20 dek margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
Sodę i miód rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Wyrobić ciasto ze wszystkich składników. Podzielić na 3 części. Rozłożyć na blachy piec ok. 25 minut 180-200 stopni.
Masa składniki:
¾ l mleka
5 łyżek kaszy manny (grysik)
Zagotować to na gęsto. Wystudzić.
½ kostki masła
1 szklanka cukru
olejek cytrynowy
Utrzeć masę aż będzie biała.
Upieczone placki przełożyć powidłami a następnie masą grysikową. Górę posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę kakaową. Jeśli chce się mieć orzechowca to na jeden placek ten górny (jeszcze nie upieczony) robi się masę orzechową i to się dopiero piecze. No i to ciasto musi trochę wcześniej być zrobione poleżeć wtedy dopiero zmięknie.