wypieki,ciasta,gotowanie
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Bezy,czyli co zrobić z pozostałymi białkami
BEZY
po pieczeniu ciast zostały białka,dużo,więc zrobiłem pierwszy raz bezy.
Białka ubiłem z szczyptą soli,tak aby nie wylewały się z miski po odwróceniu.
Następnie miksowowałem dalej,dodając po łyżce cukier,ilość cukru wg uznania.
Miksowałem długo,masa wyrażnie zmieniła konsystencje,stała się bardzo gęsta,"stała" na dużej łyżce.To było pewnie z 10 min.miksowania z cukrem.
Potem to już tylko wyłożyć na papier na blachy i do pieca.
Wykładałem przez woreczek zw którym zrobiłem dziure,lub łyżką.
Piekłem w temp. ok.90 C.,nie więcej jak 100 C ,przez 100 minut.
To trzeba wyczuć,na końcowe 10 min.włączyłem termoobieg,
i bezy zmieniły kolor na ładny "karmelowy" jasny.
Są kruche,naprawdę dobre,no i nie dałem dużo cukru więc ok.
Z pozostałego białka (zabrakło mi miejsca na blachach) zrobiłem ciasto.
Do ubitych białek dodałem 3 łyżki mąki ziemniaczanej,5 łyżek mąki tortowej i pewnie z 50 g. masła,wiórki kokosowe,zmiksowałem,wylałem do formy silikonowej,na wierzch kilka kleksów pozostałego w słoiczku dżemu czereśniowego i wyszło naprawde fajne ciasto.
Uwaga na przyszłość-
chciałem do białek dodać wiórek kokosowych i to było ok.kiedy wymieszałem łyżką,ale zachciało mi się "domiksować " mikserem,a wtedy białka popłyneły,czyli z sztywnej masa zrobiło sie płynne ciasto.
Czyli,dodatki do masy tylko wymieszać delikatnie i koniec.
Data jest zła,własnie uczę się ją zmieniać
po pieczeniu ciast zostały białka,dużo,więc zrobiłem pierwszy raz bezy.
Białka ubiłem z szczyptą soli,tak aby nie wylewały się z miski po odwróceniu.
Następnie miksowowałem dalej,dodając po łyżce cukier,ilość cukru wg uznania.
Miksowałem długo,masa wyrażnie zmieniła konsystencje,stała się bardzo gęsta,"stała" na dużej łyżce.To było pewnie z 10 min.miksowania z cukrem.
Potem to już tylko wyłożyć na papier na blachy i do pieca.
Wykładałem przez woreczek zw którym zrobiłem dziure,lub łyżką.
Piekłem w temp. ok.90 C.,nie więcej jak 100 C ,przez 100 minut.
To trzeba wyczuć,na końcowe 10 min.włączyłem termoobieg,
i bezy zmieniły kolor na ładny "karmelowy" jasny.
Są kruche,naprawdę dobre,no i nie dałem dużo cukru więc ok.
Z pozostałego białka (zabrakło mi miejsca na blachach) zrobiłem ciasto.
Do ubitych białek dodałem 3 łyżki mąki ziemniaczanej,5 łyżek mąki tortowej i pewnie z 50 g. masła,wiórki kokosowe,zmiksowałem,wylałem do formy silikonowej,na wierzch kilka kleksów pozostałego w słoiczku dżemu czereśniowego i wyszło naprawde fajne ciasto.
Uwaga na przyszłość-
chciałem do białek dodać wiórek kokosowych i to było ok.kiedy wymieszałem łyżką,ale zachciało mi się "domiksować " mikserem,a wtedy białka popłyneły,czyli z sztywnej masa zrobiło sie płynne ciasto.
Czyli,dodatki do masy tylko wymieszać delikatnie i koniec.
Data jest zła,własnie uczę się ją zmieniać
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- nataliak71
- Doświadczony ❃
- Posty: 1034
- Rejestracja: 30 sty 2011, 13:01
- Choroba: CD
- województwo: dolnośląskie
- Lokalizacja: wrocław
Re: wypieki,ciasta,gotowanie
yyy moje pytanie
jako, że od niedawna posiadam piekarnik, stwierdziłam iż czas upiec jakieś ciasto i padło na sernik z brzoskwiniami...
i tak sobie teraz gdybam, czy jest duże prawdopodobieństwo, że ciasto nie wyjdzie?
czy jak na pierwszy raz to może być za trudna sztuka?
jako, że od niedawna posiadam piekarnik, stwierdziłam iż czas upiec jakieś ciasto i padło na sernik z brzoskwiniami...
i tak sobie teraz gdybam, czy jest duże prawdopodobieństwo, że ciasto nie wyjdzie?
czy jak na pierwszy raz to może być za trudna sztuka?
„Kobiety i koty zawsze robią, co chcą, więc mężczyźni i psy niech się z tym pogodzą”
"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji."
Salofalk 2x2x2 Imuran 1x50mg
"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji."
Salofalk 2x2x2 Imuran 1x50mg
- nataliak71
- Doświadczony ❃
- Posty: 1034
- Rejestracja: 30 sty 2011, 13:01
- Choroba: CD
- województwo: dolnośląskie
- Lokalizacja: wrocław
Re: wypieki,ciasta,gotowanie
czyli jak nie wyjdzie to zwalać na ser
dzięki tola
dzięki tola
„Kobiety i koty zawsze robią, co chcą, więc mężczyźni i psy niech się z tym pogodzą”
"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji."
Salofalk 2x2x2 Imuran 1x50mg
"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji."
Salofalk 2x2x2 Imuran 1x50mg
- Natuśka
- Ekspert ✿✿
- Posty: 5135
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 12:58
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
- miasto: Kraków
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Re: wypieki,ciasta,gotowanie
I na wszelki wypadek mnie nie zapraszaj, bo na bank nie wyjdzienataliak71 pisze:czyli jak nie wyjdzie to zwalać na ser
Na zawsze razem...
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza + Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam
Podpisano:Twój Crohn
Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza + Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2
1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam
- nataliak71
- Doświadczony ❃
- Posty: 1034
- Rejestracja: 30 sty 2011, 13:01
- Choroba: CD
- województwo: dolnośląskie
- Lokalizacja: wrocław
Re: wypieki,ciasta,gotowanie
ej
weeeeź noo
już jest w piekarniku
czego miał by nie wyjść
weeeeź noo
już jest w piekarniku
czego miał by nie wyjść
„Kobiety i koty zawsze robią, co chcą, więc mężczyźni i psy niech się z tym pogodzą”
"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji."
Salofalk 2x2x2 Imuran 1x50mg
"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji."
Salofalk 2x2x2 Imuran 1x50mg
- nataliak71
- Doświadczony ❃
- Posty: 1034
- Rejestracja: 30 sty 2011, 13:01
- Choroba: CD
- województwo: dolnośląskie
- Lokalizacja: wrocław
Re: wypieki,ciasta,gotowanie
wyszło
bardzoo pyszne!
bardzoo pyszne!
„Kobiety i koty zawsze robią, co chcą, więc mężczyźni i psy niech się z tym pogodzą”
"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji."
Salofalk 2x2x2 Imuran 1x50mg
"każdą istotę, którą bierzemy w ramiona, możemy utulić lub udusić. to boska chwila decyzji."
Salofalk 2x2x2 Imuran 1x50mg
- cupapa
- Początkujący ✽✽
- Posty: 56
- Rejestracja: 22 lip 2013, 13:49
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Jabłka pod kruszonką - ekspresowy deser na jesienny wieczór
Oczywiście nie polecam spożywania słodkości przy colitis ulcerosa – ale wiadomo raz na jakiś czas każdy ma ochotę by zjeść coś słodkiego. Wychodzę z założenia, że w takim przypadku lepiej samemu coś przygotować – przynajmniej wiemy co jemy
6 średnich jabłek
pół szklanki mąki pszennej tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru
100g masła
cynamon
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Naczynie żaroodporne lub okrągłą formę smarujemy masłem i układamy jabłka. Posypujemy cynamonem. W celu przygotowania kruszonki wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, a następnie masło. Wszystko ugniatamy palcami aż do otrzymania konsystencji kruszonki. Posypujemy nią jabłka. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 30 – 40 minut.
6 średnich jabłek
pół szklanki mąki pszennej tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru
100g masła
cynamon
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Naczynie żaroodporne lub okrągłą formę smarujemy masłem i układamy jabłka. Posypujemy cynamonem. W celu przygotowania kruszonki wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, a następnie masło. Wszystko ugniatamy palcami aż do otrzymania konsystencji kruszonki. Posypujemy nią jabłka. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 30 – 40 minut.
Informacje o colitis ulcerosa (CU) i mojej walce z tą chorobą na blogu:
www.cupapa.pl
Carpe diem - Chwytaj każdy dzień, jakby miał być Twoim ostatnim
www.cupapa.pl
Carpe diem - Chwytaj każdy dzień, jakby miał być Twoim ostatnim
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: wypieki,ciasta,gotowanie
Przepis - > zupa rybna
prosty...kilka głów karpia (dostałem od sprzedawcy,bo ludzie zostawiają,a ja lubie),oczyszczone,wyjęte skrzela i oczy,zalane zimną wodą i na małym ogniu bez pokrywki gotować aż wyjdzie cały "szlam",zebrać go i odrzucić,do garnka dodać marchewkę,kawałek pora,cebulę,seler korzeń i naciowy ,pietruszka,oczywiście po kawałku i rozkrawam to wzdłuż,liść laurowy-dużo,ziele angielskie,trochę Imbiru-mam mielony,ciutke chili mielonego,gałki muszkatołowej -ile się lubi,duuużo lubczyku-bo lubię,trochę pieprzu,no i sól odpowiednio,na koniec doprawiania dodaje sok z cytryny wg uznania.
Taki "rosół" gotuje z 4 godziny na zasadzie "pyrkocze na gazie",znaczy, żeby nie było wielkiego gotowania..Po tym czasie wszystko odcedzić na sicie,mięso powybierać -uważać żeby nie było ości i kosteczek z kręgosłupa,dodać do zupy i tu... już różne warianty.Zawsze dodawałem trochę kaszki manny i zaciągałem zupę.Czasem były to lane kluseczki.
Dziś miałem trochę pozostałego ryżu ,więc na już do jedzenia był ok.
Reszta,znaczy większość rozlałem do słoików,odstawiłem odwrócone do ostygnięcia i do lodówki.Tak zawekowane mogą postać nawet miesiąc.
Na wigilię mam więc zupę rybną gotową.
Ja robię zawsze tę rybną,a żona robi barszcz czerwony z uszkami.Barszcz jest zawsze przepieprzony,nie wiem czemu,ale zawsze jej tak wychodzi big_smile
prosty...kilka głów karpia (dostałem od sprzedawcy,bo ludzie zostawiają,a ja lubie),oczyszczone,wyjęte skrzela i oczy,zalane zimną wodą i na małym ogniu bez pokrywki gotować aż wyjdzie cały "szlam",zebrać go i odrzucić,do garnka dodać marchewkę,kawałek pora,cebulę,seler korzeń i naciowy ,pietruszka,oczywiście po kawałku i rozkrawam to wzdłuż,liść laurowy-dużo,ziele angielskie,trochę Imbiru-mam mielony,ciutke chili mielonego,gałki muszkatołowej -ile się lubi,duuużo lubczyku-bo lubię,trochę pieprzu,no i sól odpowiednio,na koniec doprawiania dodaje sok z cytryny wg uznania.
Taki "rosół" gotuje z 4 godziny na zasadzie "pyrkocze na gazie",znaczy, żeby nie było wielkiego gotowania..Po tym czasie wszystko odcedzić na sicie,mięso powybierać -uważać żeby nie było ości i kosteczek z kręgosłupa,dodać do zupy i tu... już różne warianty.Zawsze dodawałem trochę kaszki manny i zaciągałem zupę.Czasem były to lane kluseczki.
Dziś miałem trochę pozostałego ryżu ,więc na już do jedzenia był ok.
Reszta,znaczy większość rozlałem do słoików,odstawiłem odwrócone do ostygnięcia i do lodówki.Tak zawekowane mogą postać nawet miesiąc.
Na wigilię mam więc zupę rybną gotową.
Ja robię zawsze tę rybną,a żona robi barszcz czerwony z uszkami.Barszcz jest zawsze przepieprzony,nie wiem czemu,ale zawsze jej tak wychodzi big_smile
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: wypieki,ciasta,gotowanie
BARSZCZ CZERWONY,WIGILIJNY.
Ilość wg uznania,a to oznacza odpowiednią ilość składników.
U nas dużo,bo robimy wcześniej i w słoiki,pojadą z nami,a później część na stół,a część pojedzie dalej .
Składniki: buraki czerwone ok.2 kg,jabłka -ok.5 szt,ziele angielskie,liść laurowy,sól,cukier,pieprz,sok z cytryny no i wcześniej przygotowany wywar z suszonych grzybów (nie wszyscy jednak ten wywar dodają czyli wg uznania).
Do barszczu będą uszka z grzybami,ale to inna bajka,ja wolę z ziemniakami ,poza wigilią może być np. z jakiem.Buraki obrać,pociąć w ćwiartki,do dużego garnka,zalać zimną wodą,dodać ziele angielskie kilka ziaren (ok.10 wg uznania),liście laurowe (ok. 5 wg uznania) i podgotować,tzn. do stanu wrzenia,ale nie nie ma wrzeć ! - bo straci kolor i przejrzystość.Po 10 minutach buraki odcedzić i poszatkować na wiórki (ja mam do tego młynek z przystawka,ale może być tarka czy malakser),poszatkować też jabłka,całość z powrotem do garnka z barszczem,doprowadzić do zagotowania i od razu odcedzić na sitku.
Czysty barszcz teraz doprowadzić do zagotowania (wcześniej dodać wywar z grzybów),trzeba doprawić ,czyli sól,cukier no i sok z pół cytryny,dopieprzyć.
Barszcz powinien być lekko kwaśny-słodko słony.
Nie ma innej opcji jak "ostra" dyskusja z żona czy już jest ok. czy jeszcze nie
Ostatnie lata było za dużo pieprzu,no ale jak lubi ?
Smacznego
Ilość wg uznania,a to oznacza odpowiednią ilość składników.
U nas dużo,bo robimy wcześniej i w słoiki,pojadą z nami,a później część na stół,a część pojedzie dalej .
Składniki: buraki czerwone ok.2 kg,jabłka -ok.5 szt,ziele angielskie,liść laurowy,sól,cukier,pieprz,sok z cytryny no i wcześniej przygotowany wywar z suszonych grzybów (nie wszyscy jednak ten wywar dodają czyli wg uznania).
Do barszczu będą uszka z grzybami,ale to inna bajka,ja wolę z ziemniakami ,poza wigilią może być np. z jakiem.Buraki obrać,pociąć w ćwiartki,do dużego garnka,zalać zimną wodą,dodać ziele angielskie kilka ziaren (ok.10 wg uznania),liście laurowe (ok. 5 wg uznania) i podgotować,tzn. do stanu wrzenia,ale nie nie ma wrzeć ! - bo straci kolor i przejrzystość.Po 10 minutach buraki odcedzić i poszatkować na wiórki (ja mam do tego młynek z przystawka,ale może być tarka czy malakser),poszatkować też jabłka,całość z powrotem do garnka z barszczem,doprowadzić do zagotowania i od razu odcedzić na sitku.
Czysty barszcz teraz doprowadzić do zagotowania (wcześniej dodać wywar z grzybów),trzeba doprawić ,czyli sól,cukier no i sok z pół cytryny,dopieprzyć.
Barszcz powinien być lekko kwaśny-słodko słony.
Nie ma innej opcji jak "ostra" dyskusja z żona czy już jest ok. czy jeszcze nie
Ostatnie lata było za dużo pieprzu,no ale jak lubi ?
Smacznego
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- Lemoni
- Doświadczony ❃
- Posty: 1499
- Rejestracja: 06 sty 2008, 14:34
- Choroba: CD
- województwo: -- poza Polską --
- Lokalizacja: Newbury
- Kontakt:
Re: wypieki,ciasta,gotowanie
<suchar> Przeglądając przepisy trafiłam dzisiaj na dowód, że niezłe z nas ciacha </suchar>
http://swiatciast.pl/24673,ciasto-cudaczek.html
chociaż szczerze mówiąc nie porywa mnie ta słodkość
http://swiatciast.pl/24673,ciasto-cudaczek.html
chociaż szczerze mówiąc nie porywa mnie ta słodkość
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: wypieki,ciasta,gotowanie
dawno tu nikt nie pisał, a tu sezon owoców rozpoczęty.
Dziś juz po raz któryś w tym roku upiekłem placek z świeżymi truskawkami z kruszonką.
To trzeba zjeść i tyle...nie da się opisać zapachu świeżego placka i smaku.
Pozwolę sobie więc przypomnieć
szklanka mąki tortowej,100 g masła (może mniej ),trochę dodaję kremówki-wtedy kruszonka jest taka bardziej chrupka,kropla olejku waniliowego,pół szklanki cukru drobnego lub pudru.
Palcami ugniatać do powstania okruchów wg uznania.
Upiekłem też tartę serową z kruszonką,przepis w tym temacie.
Napiekłem,bo dzieciaki z wnukami przyjeżdżają,ale nie wytrzymałem i spróbowałem,ech...ciężko ograniczyć się tylko do skubania
Fotki wcześniej już były,więc nie wklejam .
Dziś juz po raz któryś w tym roku upiekłem placek z świeżymi truskawkami z kruszonką.
To trzeba zjeść i tyle...nie da się opisać zapachu świeżego placka i smaku.
Pozwolę sobie więc przypomnieć
Kruszonkę jednak zrobiłem zwykłą,na maśle:PLACEK JOGURTOWY
Składniki:
Ciasto :
2,5 szklanki mąki
1,0 szklanka cukru
1/2 szklanki oliwy
1,0 szklanka maślanki lub jogurtu,kefiru itp.
3 szt.jajek -lepsze same żółtka
cukier waniliowy lub olejek
proszek do pieczenia
Kruszonka:
1,0 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce – jabłka pokroić w plasterki grubsze,lub inne owoce świeże.
Przygotowanie:
Wysmarowana tłuszczem lub wyłożona papierem do pieczenia forma .
Składniki na kruszonkę wymieszać,dodać rozpuszczona margarynę,wymieszać.
Składniki na ciasto wymieszać mikserem,wylać na blachę.
Na ciasto wyłożyć owoce,na owoce wyłożyć kruszonkę.
Piec w temp.200 C przez 30 minut.
szklanka mąki tortowej,100 g masła (może mniej ),trochę dodaję kremówki-wtedy kruszonka jest taka bardziej chrupka,kropla olejku waniliowego,pół szklanki cukru drobnego lub pudru.
Palcami ugniatać do powstania okruchów wg uznania.
Upiekłem też tartę serową z kruszonką,przepis w tym temacie.
Napiekłem,bo dzieciaki z wnukami przyjeżdżają,ale nie wytrzymałem i spróbowałem,ech...ciężko ograniczyć się tylko do skubania
Fotki wcześniej już były,więc nie wklejam .
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- chrzanovy
- Znawca ❃❃
- Posty: 2134
- Rejestracja: 30 lis 2014, 13:44
- Choroba: CD
- województwo: podkarpackie
- Lokalizacja: Głogów Młp/Rzeszów
- Kontakt:
Re: wypieki,ciasta,gotowanie
Szacun a gdybym jutro užył boroovek czytaj jagod z lasu to tež mi sie uda?obyty.z.cu pisze:dawno tu nikt nie pisał, a tu sezon owoców rozpoczęty.
Dziś juz po raz któryś w tym roku upiekłem placek z świeżymi truskawkami z kruszonką.
To trzeba zjeść i tyle...nie da się opisać zapachu świeżego placka i smaku.
Pozwolę sobie więc przypomniećKruszonkę jednak zrobiłem zwykłą,na maśle:PLACEK JOGURTOWY
Składniki:
Ciasto :
2,5 szklanki mąki
1,0 szklanka cukru
1/2 szklanki oliwy
1,0 szklanka maślanki lub jogurtu,kefiru itp.
3 szt.jajek -lepsze same żółtka
cukier waniliowy lub olejek
proszek do pieczenia
Kruszonka:
1,0 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce – jabłka pokroić w plasterki grubsze,lub inne owoce świeże.
Przygotowanie:
Wysmarowana tłuszczem lub wyłożona papierem do pieczenia forma .
Składniki na kruszonkę wymieszać,dodać rozpuszczona margarynę,wymieszać.
Składniki na ciasto wymieszać mikserem,wylać na blachę.
Na ciasto wyłożyć owoce,na owoce wyłożyć kruszonkę.
Piec w temp.200 C przez 30 minut.
szklanka mąki tortowej,100 g masła (może mniej ),trochę dodaję kremówki-wtedy kruszonka jest taka bardziej chrupka,kropla olejku waniliowego,pół szklanki cukru drobnego lub pudru.
Palcami ugniatać do powstania okruchów wg uznania.
Upiekłem też tartę serową z kruszonką,przepis w tym temacie.
Napiekłem,bo dzieciaki z wnukami przyjeżdżają,ale nie wytrzymałem i spróbowałem,ech...ciężko ograniczyć się tylko do skubania
Fotki wcześniej już były,więc nie wklejam .
Ogólnopolska Akcja Podnoszenia Wiary w Jednostkę
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek mc w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
Oddział Podkarpacki zaprasza na grupę wsparcia Brygada-J w każdy ostatni wtorek mc w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie
- obyty.z.cu
- Doradca CU
- Posty: 7790
- Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
- Lokalizacja: wielkopolska- Leszno
Re: wypieki,ciasta,gotowanie
ten placek zawsze się udaje.
Choć , kiedy się da za dużo owoców,to wychodzi ...inny placek
A tak na poważnie, to najprostszy i najszybszy w przygotowaniu placek.
Choć , kiedy się da za dużo owoców,to wychodzi ...inny placek
A tak na poważnie, to najprostszy i najszybszy w przygotowaniu placek.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl
- alate
- Moderator
- Posty: 862
- Rejestracja: 23 wrz 2014, 18:28
- Choroba: CD
- województwo: świętokrzyskie
- Lokalizacja: Starachowice
Re: wypieki,ciasta,gotowanie
obyty.z.cu,
przepis niby prosty ale nie zawsze się udaje Mnie raz wyszedł z tego przepisu taki gniot, że jakby nim rzucić, to zabiłby jak nic po prostu masz chyba tzw. rękę do placków
dobrze, że zrobiłeś kruszonkę po swojemu. Bo nie ma to jednak jak masło... Żadna tam Kasia, Basia czy Palma. Zapach, smak, o przewadze zdrowotnej masła nad najlepszą nawet margaryną, już nie wspominając
przepis niby prosty ale nie zawsze się udaje Mnie raz wyszedł z tego przepisu taki gniot, że jakby nim rzucić, to zabiłby jak nic po prostu masz chyba tzw. rękę do placków
dobrze, że zrobiłeś kruszonkę po swojemu. Bo nie ma to jednak jak masło... Żadna tam Kasia, Basia czy Palma. Zapach, smak, o przewadze zdrowotnej masła nad najlepszą nawet margaryną, już nie wspominając
Crohn ? Z tym da się żyć !
- Lemoni
- Doświadczony ❃
- Posty: 1499
- Rejestracja: 06 sty 2008, 14:34
- Choroba: CD
- województwo: -- poza Polską --
- Lokalizacja: Newbury
- Kontakt:
Re: wypieki,ciasta,gotowanie
Ostatnio też robiłam placek z truskawkami i kruszonką i nie zorientowałam się, że mam resztkę mąki... W efekcie wyszło mi przepyszne ciasto razowe z truskawami i kruszonką z płatkami owsianymi, migdałami i brązowym cukrem. Przez przypadek proporcje wyszły świetne i ciasto bardzo udane, piekę znowu za kilka dni
A jak się staram i wszystko idealnie odmierzam, do zwykle jestem zawiedziona
A jak się staram i wszystko idealnie odmierzam, do zwykle jestem zawiedziona