Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Posty: 43
- Rejestracja: 26 sie 2007, 09:37
- Choroba: CU u rodzica
- województwo: zachodniopomorskie
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe
Mój syn uwielbia piec i wcinać ciasta. Jest na diecie bezglutenowej więc przez jakiś czas nic nie piekliśmy. W końcu postanowiłam poeksperymentować. Może już to wiecie ale nowym osobom to się może przydać - z mąki bezglutenowej wychodzą wszystkie ciasta. Do wszystkich przepisów jakie miałam czy to był biszkopt, sernik piernik zamiast zwykłej mąki dałam bezglutenowa i było tak samo smaczne. Nawet tort wyszedł super.
AGA
- -Ania-
- Admin
- Posty: 4331
- Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Jaworzno
Re: Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe
a jakie dobre są ciasteczka...
ale one bez mąki tylko z kleiku/kaszki kukurydzianej i z ryżowej
pycha co moze poświadczyć mój mąż
ania
ale one bez mąki tylko z kleiku/kaszki kukurydzianej i z ryżowej
pycha co moze poświadczyć mój mąż
ania
- -Ania-
- Admin
- Posty: 4331
- Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Jaworzno
Re: Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe
przepis na ciasteczka - z forum celiakii, troche zmodyfikowany przeze mnie
3 jajka
1 margaryna
3/4 szkl cukru
pól paczki kleiku ryzowego
pól paczki kleiku kukurydzianego (lub kaszki)
żoltka utrzec z cukrem i margaryną na mase, dodac kleiki, miksowac,
bialka ubic na piane i dodac do masy - nie miksowac
formowac kulki i ukladac na blasze
do srodka kulek mozna dac rodzynki
piec okolo 25-30 min w 160*
zmieniac w piekarniku - na poczatku termoobieg, a pod koniec pieczenia daje
tylko górę zeby sie zarumieniły
do masy mozna dodac wiórek kokosowych, a do srodka kulek kawalki czekolady,
orzechy, migdały, suszone owoce etc
przepyszne
ania
3 jajka
1 margaryna
3/4 szkl cukru
pól paczki kleiku ryzowego
pól paczki kleiku kukurydzianego (lub kaszki)
żoltka utrzec z cukrem i margaryną na mase, dodac kleiki, miksowac,
bialka ubic na piane i dodac do masy - nie miksowac
formowac kulki i ukladac na blasze
do srodka kulek mozna dac rodzynki
piec okolo 25-30 min w 160*
zmieniac w piekarniku - na poczatku termoobieg, a pod koniec pieczenia daje
tylko górę zeby sie zarumieniły
do masy mozna dodac wiórek kokosowych, a do srodka kulek kawalki czekolady,
orzechy, migdały, suszone owoce etc
przepyszne
ania
- -Ania-
- Admin
- Posty: 4331
- Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Lokalizacja: Jaworzno
Re: Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe
nie chce robić tu reklamy, ale odkąd mam folie do pieczenia z "Jan niezbędny" to mi sie te ciasteczka nie przypalają
ania
ania
-
- Debiutant ✽
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 maja 2022, 20:11
- Choroba: nie ustalono
- województwo: opolskie
Re: Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe
Dodatek gumy guar lub ksantanowej: Często pomaga w zachowaniu elastyczności ciasta, szczególnie w bardziej wymagających przepisach, jak np. ciasto drożdżowe.
Mieszanie różnych rodzajów mąk: Bezglutenowe wypieki często wychodzą lepiej, gdy połączymy różne mąki, np. ryżową, kukurydzianą czy migdałową, by uzyskać lepszą strukturę.
Mieszanie różnych rodzajów mąk: Bezglutenowe wypieki często wychodzą lepiej, gdy połączymy różne mąki, np. ryżową, kukurydzianą czy migdałową, by uzyskać lepszą strukturę.
-
- Debiutant ✽
- Posty: 4
- Rejestracja: 17 maja 2022, 20:11
- Choroba: nie ustalono
- województwo: opolskie
Re: Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe
Übrigens, ich wollte noch hinzufügen, dass man nicht immer einen guten Kuchen machen kann. Dafür braucht man nicht nur ein gutes Rezept, sondern auch gute Laune, Lust und Kraft. Und wenn ich das nicht habe, bestelle ich oft Kuchen bei https://tortynabema.pl/ und bin sicher, dass ich einen leckeren und frischen Kuchen bekomme.