Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aga 78
Debiutant ✽
Posty: 43
Rejestracja: 26 sie 2007, 09:37
Choroba: CU u rodzica
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe

Post autor: aga 78 » 13 gru 2008, 14:58

Mój syn uwielbia piec i wcinać ciasta. Jest na diecie bezglutenowej więc przez jakiś czas nic nie piekliśmy. W końcu postanowiłam poeksperymentować. Może już to wiecie ale nowym osobom to się może przydać - z mąki bezglutenowej wychodzą wszystkie ciasta. :roll: Do wszystkich przepisów jakie miałam czy to był biszkopt, sernik piernik zamiast zwykłej mąki dałam bezglutenowa i było tak samo smaczne. Nawet tort wyszedł super. :grin:
AGA

Awatar użytkownika
-Ania-
Admin
Posty: 4331
Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe

Post autor: -Ania- » 13 gru 2008, 16:48

a jakie dobre są ciasteczka...
ale one bez mąki tylko z kleiku/kaszki kukurydzianej i z ryżowej
pycha co moze poświadczyć mój mąż :)

ania
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !

Obrazek

aga 78
Debiutant ✽
Posty: 43
Rejestracja: 26 sie 2007, 09:37
Choroba: CU u rodzica
województwo: zachodniopomorskie
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe

Post autor: aga 78 » 13 gru 2008, 18:05

nie mam żadnego przepisu na ciasteczka podasz jakiś
AGA

Awatar użytkownika
-Ania-
Admin
Posty: 4331
Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe

Post autor: -Ania- » 13 gru 2008, 18:48

przepis na ciasteczka - z forum celiakii, troche zmodyfikowany przeze mnie

3 jajka
1 margaryna
3/4 szkl cukru
pól paczki kleiku ryzowego
pól paczki kleiku kukurydzianego (lub kaszki)

żoltka utrzec z cukrem i margaryną na mase, dodac kleiki, miksowac,
bialka ubic na piane i dodac do masy - nie miksowac
formowac kulki i ukladac na blasze
do srodka kulek mozna dac rodzynki
piec okolo 25-30 min w 160*

zmieniac w piekarniku - na poczatku termoobieg, a pod koniec pieczenia daje
tylko górę zeby sie zarumieniły

do masy mozna dodac wiórek kokosowych, a do srodka kulek kawalki czekolady,
orzechy, migdały, suszone owoce etc

przepyszne :)

ania
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !

Obrazek

Awatar użytkownika
-Ania-
Admin
Posty: 4331
Rejestracja: 06 lis 2003, 15:04
Choroba: CD
województwo: śląskie
Lokalizacja: Jaworzno

Re: Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe

Post autor: -Ania- » 13 gru 2008, 19:02

nie chce robić tu reklamy, ale odkąd mam folie do pieczenia z "Jan niezbędny" to mi sie te ciasteczka nie przypalają ;]

ania
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !

Obrazek

vasola
Debiutant ✽
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2022, 20:11
Choroba: nie ustalono
województwo: opolskie

Re: Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe

Post autor: vasola » 17 wrz 2024, 22:36

Dodatek gumy guar lub ksantanowej: Często pomaga w zachowaniu elastyczności ciasta, szczególnie w bardziej wymagających przepisach, jak np. ciasto drożdżowe.
Mieszanie różnych rodzajów mąk: Bezglutenowe wypieki często wychodzą lepiej, gdy połączymy różne mąki, np. ryżową, kukurydzianą czy migdałową, by uzyskać lepszą strukturę.

vasola
Debiutant ✽
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2022, 20:11
Choroba: nie ustalono
województwo: opolskie

Re: Ciasta torty i pierniczki bezglutenowe

Post autor: vasola » 18 wrz 2024, 12:21

Übrigens, ich wollte noch hinzufügen, dass man nicht immer einen guten Kuchen machen kann. Dafür braucht man nicht nur ein gutes Rezept, sondern auch gute Laune, Lust und Kraft. Und wenn ich das nicht habe, bestelle ich oft Kuchen bei https://tortynabema.pl/ und bin sicher, dass ich einen leckeren und frischen Kuchen bekomme.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”