nie wiem, czy to to, bo na grillu nie byłam
ale ziemniaki i ogórki(kiszone ?) + sos jakby majonezowy(musztardowy z oliwą) to składniki klasycznej niemieckiej Kartoffelsalat
mój przepis:
ziemniaki (odmiany nie mączystej, sprawdzą się wszelkie żółte, tj, takie, które zawierają więcej wody, niż skrobi,bo nie rozpadną się w czasie gotowania)wyszorować ugotować w mundurkach w wodzie z dodatkiem soli i łyżki kminku
połączyć, najlepiej w słoiku z zakrętką, olej rzepakowy(polecam ten tłoczony na zimno) z łyżką średnio ostrej musztardy, sól i pieprz, można dodać nieco majonezu, i nieco wody z gotowania ziemniaków(dlatego ziemniaki do gotowania muszą być czyste
) . Bawarczycy biorą jeszcze jeden ugotowany ziemniak, rozcierają na pulpę i dodają do sosu
ciepłe(ważne!) ziemniaki obrać ze skórek, pokroić w plastry zalać sosem, odstawić, aż ciepłe ziemniaki wchłoną sos, na ok.0,5/1 godz.
posypać szczypiorkiem
to jest podstawa, baza
dalej to już dowolność, dają ogórki, rzodkiewkę, pomidory z bazylią nawet, to w Badenii
mam nadzieję
chrzanovy, że to ten smak, który Cię urzekł
smacznego