Witam - znalazłem kilka informacji i postanowiłem zebrać je w całość:
1. Badania statystyczne wykazują, że wielu pacjentów chorych na chorobę CD było karmionych mlekiem krowim w okresie niemowlęctwa.
2. Niektórzy spekulują, że chemiczne modyfikowane tłuszcze (np. oleje są utwardzane w procesie produkcji margaryny, aczkolwiek są margaryny nieutwardzane) mogą sprzyjać rozwojowi choroby Leśniowskiego-Crohna (ale nie wrzodziejącemu zapaleniu jelita grubego). Opiera się to na badaniach stwierdzających dodatni związek między spożywaniem margaryny, a częstością występowania choroby Leśniowskiego-Crohna. Szwecja, gdzie jest najwyższe spożycie margaryny w Europie, ma także najwyższą zachorowalność na chorobę Leśniowskiego-Crohna. We Francji, gdzie spożycie margaryny jest najmniejsze, jest najmniej przypadków choroby.
3. Wiele badań mogłoby wskazywać na to, że pacjenci z chorobą Leśniowskiego-Crohna spożywali większe ilości cukru lub produktów bogatych w cukier (np. żelki, słodzone napoje, coca-cola lub ciastka) niż ogólna populacja, zarówno przed, jak i po ujawnieniu się choroby. Dodatkowo wielu pacjentów źle toleruje cukier. W jelicie cienkim cukier zwiększa przepuszczalność śluzówki, prawdopodobnie powodując większe wchłanianie trucizn (toksyn) i alergenów (substancji uczulających). Duże spożycie cukru zmienia także skład flory bakteryjnej jelita.
4. Austriacki lekarz Luts postuluje, że wiele chorób, w tym choroba Leśniowskiego-Crohna, są spowodowane wysokim spożyciem węglowodanów.
5. Karagen (E 407) jest otrzymywanym z wodorostów dodatkiem do żywności, który u zwięrząt doświadczalnych wywołuje powstanie owrzodzeń i nowotworów jelita. Ten wpływ nie został wykazany u ludzi. Preparaty żywieniowe zawierające tę substancję jako stabilizator, są niewskazane dla pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelita. Karagen jest szeroko stosowany w wielu gotowych produktach spożywczych i można go znaleść w napojach alkoholowych, herbatnikach, deserach, lodach, galaretkach, napojach mlecznych, bitej śmietanie, sosach do sałatek i mrożonych ciastach.
6. Probiotyki odrywają dużą rolę w terapii podtrzymującej remisję we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. (Metaflor - zawierający szczep Nissle, nie jest zarejestrowany w Polsce i dostępny jest w imporcie docelowym. Jest to jedyny probiotyk, którego działanie zostało potwierdzone w WZJG w badaniach klinicznych)
To chyba tyle - się rozpisałem
W moim przypadku myślę, że czynnik 2,3,4,5 spowodował chorobę. Margaryna zdrowa zdrowa - wszędzie trąbili, a tu proszę. Słodycze - tego mi najbardziej brakuje - bywało, że zamiast posiłku rzucałem się na szafkę ze słodyczami i objadałem się tylko tym.
Jeszcze jedna ciekawostka - jeśli przez okres 21 dni czegoś się nie jemy to po tym okresie jesteśmy się w stanie tego bez problemu obyć. Testowałem na sobie i w przypadku kawy i słodyczy się sprawdziło.
Miłej lektury - pozdrawiam.