Lekarz trojmiasto

Wszystko co nie pasuje do innych merytorycznych działów.

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rafson112
Debiutant ✽
Choroba: nie ustalono
województwo: pomorskie

Lekarz trojmiasto

Post autor: Rafson112 » 21 paź 2025, 19:01

Cześć wszystkim,

Choruję na wrzodziejące zapalenie jelita grubego od 2023 roku. Diagnozę postawiono po kolonoskopii, która wykazała łagodne zapalenie w końcowym odcinku jelita grubego. Wtedy kalprotektyna wynosiła ok. 600, a w stolcu pojawiała się krew oraz miałem częste wypróżnienia. Lekarz prowadzący przepisał mi Salofalk w tabletkach oraz wlewki doodbytnicze ale zapomniałem ich nazwy 😅 Po tych lekach wyniki znacznie się poprawiły – kalprotektyna spadła do około 60. Lekarz stwierdził że mam w miarę dobre wyniki i żebym odstawił wlewki i zredukował dawkę tabletek na 2 dziennie zamiast 4. Ostatnio robiłem badania kontrolne które wykazały ponowny wzrost kalprotektyny do 320. W badaniach krwi wszystko jest w miarę w normie, jedynie ciągle mam niskie żelazo.
Objawy teraz nie są bardzo dokuczliwe – brzuch mnie nie boli, ale mam około 4 wypróżnień dziennie, często z niewielką ilością krwi, stolec jest taki papkowaty
Niedawno przeprowadziłem się do Trójmiasta i nie mam tutaj jeszcze żadnego lekarza. Czy moglibyście polecić dobrego gastrologa z Trójmiasta ?

Będę bardzo wdzięczny za każdą opinię lub namiar.

fantastu
Debiutant ✽
Choroba: nie ustalono
województwo: mazowieckie

Re: Lekarz trojmiasto

Post autor: fantastu » 04 lis 2025, 04:31

Experience the thrill of competitive sprinting in Speed Stars. Every tap moves you forward, and one mistake can cost you the race. Focus, time your steps, and enjoy the excitement as you race to victory.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o NZJ”