Zapalenie jelit po rezonansie magnetycznym?? Bol w lewym bok
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
lag
- Debiutant ✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: małopolskie
Zapalenie jelit po rezonansie magnetycznym?? Bol w lewym bok
Witam wszystkich. Mam taki problem, kilka dni temu mialem robiony rezonans odcinka ledzwiowego i piersiowego kregoslupa (bylo podejrzenie dyskopatii). W sumie mogłem sobie darować ale coś mnie pokusiło i teraz bardzo żałuję. Badanie bez kontrastu, trwalo godzinę. W trakcie badania poczułem nienaturalne ciepło w lewym boku pod żebrem. Od tej pory boli mnie na wysokosci między pepkiem a lewym dolnym żebrem, mam nieprzyjemne "cieple" gazy, wyproznienia miękkie, z niestrawionymi resztkami (np. kawalki pomidora) z dlugimi po 5-10cm pasmami sluzu eygladajacymi jak jakiej robaki. Nadmiemie ze wczesniej stolce były wzorowe. Gazy sa do wytzymania, stolce też ale to że ciągle boli tepym bólem w lewym boku to juz nie jest normalne. Zwlaszcza po wyproznieniu ból się nasila.. Co radzicie? Czy USG z ocena jelit ma sens czy odpuscic sobie? Czy ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem? Trochę się boje że mogłem mieć w jelicie jakieś kawalki metalu i pod wplywem magnesu rezonansu mi wypalilo to jelito albo je podgrzalo bo naprawde nie umiem tego inaczej wytlumaczyc.. Pozdrawiam i licze na wsparcie
-
lag
- Debiutant ✽
Re: Zapalenie jelit po rezonansie magnetycznym?? Bol w lewym bok
No więc tak.. byłem na USG z oceną jelit ale nie dostrzegli niczego złego zbytnio... Dzisiaj rano znowu oddałem stolec. Wcześniej mnie nie kłuło w lewym boku. Dopiero zaraz po posiedzeniu na kibelku zaczęło kłuć aż tak z promieniowaniem na dolne lewe żebra. Stolec papkowaty (zalatujący trochę biegunką) i o bardzo silnym, nieprzyjemny zapachu. Nie wiem za bardzo co o tym myśleć. Wykonywałem 4 lata temu kolonoskopie ale wyszła czysta więc chyba mało prawodopodobne żeby w ciągu 4 lat coś tam się złego porobiło. Na jelito drażliwe mi to nie wygląda bo przy IBSie to chyba po oddaniu stolca jest ulga a nie nasilenie bóli.. Nie wiem co o tym myśleć...
- alex0101
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
Niby rezonans nie ma wpływu na nas ale...No właśnie. Powiem Ci jak było w moim przypadku - miałam ropnie i robiłam rezonans żeby zobaczyć dokładnie co się tam podziało. Ledwo się ubrałam i wyszłam z pomieszczenia, gdy ropnie pękły. Przypadek? Nie sądzę. Podobnie było jak robiłam rezonans i miałam bardzo duże przewężenie, podczas badania bardzo mnie bolało, myślałam, że nie wytrzymam tak jakby wszystko zwielokrotniło się podczas rezonansu...
-
lag
- Debiutant ✽
Alex ale po badaniu rozumiem przestało Cię boleć? Powiedz rezonans robiłaś w Krakowie u Wyrobka czy gdzieś indziej?
- alex0101
- Początkujący ✽✽
Tak. Może nie tak od razu, w jednej sekundzie ale wyciszyło się i było później w porządku. Zawsze robię w Prokocimiu, najlepiej opisują.
-
lag
- Debiutant ✽
Ale nie, pytam czy tamto badanie MRi przy którym pękły Ci ropnie robiłaś na Prokocimiu? Ja robiłem na os. Złotej Jesieni 1. Masakra z tym jest.
- alex0101
- Początkujący ✽✽
Wszystkie rezonanse robiłam zawsze w Prokocimiu:) Jedynie dwa poza, na Kopernika ale tylko dlatego, że wtedy u nich leżałam.
-
lag
- Debiutant ✽
Aaa to już rozumiem. No cóż może Wyrobek ma aparaty jakieś powystawowe
Wcześniej miałem dwa razy w zyćiu rezonanse na Wrocławskiej w Voxelu i tam było super, nie czułem się źle. A po tym to jest masakra.. Już tydzień mam ten ból a pojawił się podczas badania tylko w moim przypadku nie zniknął tylko się nasilił po zakończeniu badania.
- alex0101
- Początkujący ✽✽
Wiesz co, wydaje mi się, że tu nie chodzi o maszyny, aparaturę itd Nie jestem w stanie zliczyć teraz ile razy w życiu miałam robione rezonanse ale na pewno ponad 10 i przeważnie też wszystko było ok, jedynie wtedy gdy z moim zdrowiem było źle rezonans wtedy wszystko nasilał. Nie był więc powodem ale jedynie zwiększał objawy że się tak wyrażę. Mam nadzieję, że rozumiesz co mam na myśli 
-
lag
- Debiutant ✽
Chyba domyślam się o co Ci chodzi.. Że to badanie nie było bezpośrednim powodem wystąpienia tych bóli jedynie przyczyną zaostrzenie jakiejś patologii która już we mnie była tylko że wyciszona. Nie zmienia to faktu, że to był mój ostatni pobyt na MR - nigdy więcej.. Dzięki, że odpisałaś:)
W tym tygodniu idę jeszcze na gastroskopię bo mam tak że jak coś zjem to po ok. pół godzinie mam bardzo silny ból za lewymi żebrami promieniujący do pleców, wczoraj był tak silny że po zjedzeniu lekkiego obiadu myślałem że zejdę. Jednak po jakichś 15 minutach zelżał i było już znośnie. Zastanawiam się czy wrzody mogą dawać tego typu objawy...
W tym tygodniu idę jeszcze na gastroskopię bo mam tak że jak coś zjem to po ok. pół godzinie mam bardzo silny ból za lewymi żebrami promieniujący do pleców, wczoraj był tak silny że po zjedzeniu lekkiego obiadu myślałem że zejdę. Jednak po jakichś 15 minutach zelżał i było już znośnie. Zastanawiam się czy wrzody mogą dawać tego typu objawy...
-
Luizjana2202
- Debiutant ✽
- województwo: dolnośląskie
- miasto: Góra
Hej znalazłam twój post szukając odp bo mam to samo . W środę byłam na rezonansie 3t barku pani powiedziała mi że pacjenci się skarżą na ból podczas badania nie wie czemu. Podczas badania ból barku od połowy badania był nie do zniesienia i zaczęły jelita boleć .po wyjściu z rezonansu poinformowałam o tym . Jest sobota a mi bóle barku się mega pogorszyły doszły biegunki i ból jelit jeszcze większy . Nie rozumiem o co chodzi w tym rezonansie