Nawracający ból brzucha po antybiotyku

Nie mam diagnozy.

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
meehoo
Debiutant ✽
Choroba: nie ustalono
województwo: kujawsko-pomorskie
miasto: Bydgoszcz

Re: Nawracający ból brzucha po antybiotyku

Post autor: meehoo » 20 wrz 2024, 12:35

No i mam wyniki his-pat z kolonoskopii:

- kątnica:
Obraz mikroskopowy błony śluzowej jelita grubego w granicach normy
Błona śluzowa jelita grubego z przewlekłym naciekiem zapalnym średniego stopnia z komórek jednojądrzastych w blaszce właściwej z domieszką rozproszonych eozynofili (63/HPF). IELs 3/100 erytrocytów. Architektonika krypt prawidłowa.

- odbytnica:
Obraz mikroskopowy błony śluzowej jelita grubego w granicach normy
Błona śluzowa jelita grubego z przewlekłym naciekiem zapalnym małego stopnia z komórek jednojądrzastych w blaszce właściwej z domieszką rozproszonych eozynofili (1/HPF) i cechami obrzęku. IELs 2/100 erytrocytów. Architektonika krypt prawidłowa.

Ktoś jest w stanie to zinterpretować, zanim się dostanę znowu do gastro?

meehoo
Debiutant ✽

Post autor: meehoo » 26 wrz 2024, 10:04

Jestem po konsultacji z gastrologiem, diagnoza - eozynofilowe zapalenie jelita (rodzaj MZJG).
Dostałem Cortiment MMX 9mg raz dziennie przez 30 dni (jedno opakowanie).

romek
Aktywny ✽✽✽
Choroba: CU
województwo: mazowieckie
miasto: warszawa

Post autor: romek » 26 wrz 2024, 12:39

Dziwne. Kuracja Cortimentem to 60 dni (ew. można przedłużyć)

meehoo
Debiutant ✽

Post autor: meehoo » 25 paź 2024, 15:49

Kończę 30-dniową kurację Cortimentem, o ile pierwsze dni (tak 10-14) odczuwałem jakąś poprawę (mniejsze bóle jelit), tak teraz wróciłem do stanu wyjściowego. Do tego przez całą kurację stolce pozostały bez zmian, pozostawiając trochę do życzenia. Wizytę u gastro mam dopiero za dwa tygodnie, zanim do niego pójdę chcę wypróbować Allegroval.

meehoo
Debiutant ✽

Post autor: meehoo » 06 gru 2024, 13:50

Mojej gehenny ciąg dalszy. W zasadzie jest bez zmian, czasem gorzej czasem lepiej, ale na pewno nie jest dobrze.
Byłem u gastrologa z moimi obserwacjami, stwierdził że to już nie eozynofilowe, że miesiąc Cortimentu powinien był pomóc.
Nie mam obecnie biegunek, więc wg lekarza nie kwalifikuję się na dalsze leczenie jakimikolwiek sterydami. Diagnoza - ciągła dysbioza.
Zaproponował brać Alflorex, którego wcześniej nie próbowałem.
No i na początku byłem z siódmym niebie, dosłownie 1-2 dni po rozpoczęciu brania, minęły bóle, wrócił nawet apetyt, niestety stolce nadal nienajlepsze (tzn. regularność super - raz dziennie, na spokojnie bez biegania, ale nadal mam stolce dosyć jasne, najczęśniej nieuformowane - plastelinowate).
Po 2-3 tygodniach brania Alflorexu zaczęły znowu nawracać bóle, obecnie jeszcze doszło osłabienie, zawroty głowy. Już nie wiem co mam robić?
Gastrolog na "odczepnego" zaproponował gastroskopię ale czy jest sens gdy nie odczuwam żadnych dolegliwości od górnej częsci przewodu pokarmowego?
Może wykonać jakieś badania kału, na eozynofile? Na pasożyty? Jestem już bezradny, pół roku walki a ja nadal nie wiem co mi dolega...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izba Przyjęć - Nie Mam Diagnozy”