Choroba jelit u rocznego dziecka??
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: dolnośląskie
- Kontakt:
Choroba jelit u rocznego dziecka??
Choruje na CU,moj roczny synek ma problemy z brzuszkiem po wielu produktach ma biegunki,a raz zaparcia boli go brzuch tak ze w nocy placze az piszczy z bolu dopiero po przeciwbolowych czopkach i kroplach bol mija jest tak czesto....zauwazylam tez ze szkodza mu produkty takie jak mi np.kukurydza itp..nawet nie moze jesc chrupek kukurydzianych bo konczy sie tym samym robilam mu wyniki usg nie wyslzo bo sie krecil wyniki z krwi srednie w kale i moczu nicnie wyszlo lekarka powiedziala ze jak sienie poprawi dostaniemy skierowanie do szpitala??jzu niewiem czy ja panikuje czy cos mu moze byc jestem wiadomo przewrazliwiona jak kazdy rodzic z ta choroba?niechce malego nie potrzebnie narazacna stres i niepotrzebne badania
Milkusia11
- megi_25
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CD u partnera
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Re: Choroba jelit u rocznego dziecka??
Witaj Milkusiu
Też mam prawie rocznego synka i też bardzo się denerwuje.Mój mąż ma CD.Dokładnie oglądam kupki i każdy nocny płacz mnie przeraża.
Są noce,że maluch też budzi się ze strasznym płaczem i pręży się i puszcza bąki.Ale noszenie go uspokaja.Ostatnio odkryłam,że płacze tak po zupkach z kalafiorem /teściowa dopiero mi powiedziała,że nie powinno się podawać kalafiora w zupkach,bo może właśnie powodować gazowania w brzuchu/.Przestałam podawać i jest dobrze.
Dzieci często płaczą i trudno powiedzieć czy to z powodu bólu brzuszka i prężą się.
Trudno mi coś doradzić.Wiadomo,że jesteśmy bardziej przewrażliwione niż inne matki.
Buziaczki
Megi
Też mam prawie rocznego synka i też bardzo się denerwuje.Mój mąż ma CD.Dokładnie oglądam kupki i każdy nocny płacz mnie przeraża.
Są noce,że maluch też budzi się ze strasznym płaczem i pręży się i puszcza bąki.Ale noszenie go uspokaja.Ostatnio odkryłam,że płacze tak po zupkach z kalafiorem /teściowa dopiero mi powiedziała,że nie powinno się podawać kalafiora w zupkach,bo może właśnie powodować gazowania w brzuchu/.Przestałam podawać i jest dobrze.
Dzieci często płaczą i trudno powiedzieć czy to z powodu bólu brzuszka i prężą się.
Trudno mi coś doradzić.Wiadomo,że jesteśmy bardziej przewrażliwione niż inne matki.
Buziaczki
Megi
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Mojemu prawie wszystko szkodzi je ciągle to samo boję się już podawać coś nowego że znów będzie cierpiał,definitywnie boli go brzuch pręży się,wygina,płacze aż piszczy nic nie pomaga noszenie,przytulanie jak położymy go na brzuchu troche przestaje i znów zaczyna....dopieor po czopkach i kroplach ból mija wypierdzi się zrobi zielonkawa kupke albo ma biegunke lub też zaparcie....
Milkusia11
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: świętokrzyskie
- Kontakt:
Bardzo dobrze was dziewczyny rozumiem, przerabiałam to samo,aż strach mnie paraliżował.Poszłam z dzieckiem do dobrego alergologa, który mi uświadomił,że bóle brzucha ,zielone śluzowate kupki są oznaką alergi.Kazal podać probiotyk przez 2 tygodnie
ketotifen bierze cały czas,odpowiednia dieta i zielone kupki zniknely(chyba,że babcia poda coś zakazanego)Alergia objawia się zmianami skórnymi,zmianami w drogach oddechowych ,ciemieniuchą i między innymi umiejscawia się w jelitach.Tak było w moim przypadku .
ketotifen bierze cały czas,odpowiednia dieta i zielone kupki zniknely(chyba,że babcia poda coś zakazanego)Alergia objawia się zmianami skórnymi,zmianami w drogach oddechowych ,ciemieniuchą i między innymi umiejscawia się w jelitach.Tak było w moim przypadku .
ela
- danaK34
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
Moja córka ma rok i 8 miesięcy. Mam takie same obawy jak Wy dziewczyny. Choroba ujawniła się u mnie kiedy byłam właśnie z nią w 6 miesiącu ciąży, może dlatego moje obawy są podwójne. Ja też ciągle oglądam kupki zarówno tej jak i statszej córki. Statsza (4 latka) właściwie nie ma problemów z kupkami, ale jak była młodsza to różnie bywało ( były i biegunki i zaparcia). Teraz mam problem z tą małą u niej cały czas walczę domowymi sposobami z zaparciami. Często kiedy robi kupki to z takim bólem że pręży się cała, robi się czerwona i spocona. Kiedy podaję jej jakieś środki rozluźniające stolec typu kompot z suszonych śliwek, sok z buraków, wodę z miodem itp. chyba wszystkiego już próbowałam to parę dni jest dobrze i znowu to samo.
Lekarz pediatra do którego chodzę trochę to bagatelizuje mimo że mówiłam na co choruję, a ja już sama nie wiem czy to ja panikuję , czy powinnam udać się z nią sama prywatnie do jakiegoś dobrego lekarza.
Nie wiem czy same zaparcia też mogą świadczyć o chorobie CU na którą ja choruję. Ja nigdy zaparć nie miałam, w zaostrzeniu to tylko biegunki z krwią. Czy moja córka może mieć CD lub inną chrobę jelit?
Lekarz pediatra do którego chodzę trochę to bagatelizuje mimo że mówiłam na co choruję, a ja już sama nie wiem czy to ja panikuję , czy powinnam udać się z nią sama prywatnie do jakiegoś dobrego lekarza.
Nie wiem czy same zaparcia też mogą świadczyć o chorobie CU na którą ja choruję. Ja nigdy zaparć nie miałam, w zaostrzeniu to tylko biegunki z krwią. Czy moja córka może mieć CD lub inną chrobę jelit?
Nigdy nie jest tak, że wszystko zależy od Ciebie.
Nigdy nie jest tak, że nic nie zależy od Ciebie
Nigdy nie jest tak, że nic nie zależy od Ciebie
- magdusia
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Wiecie co,aż mi ulżyło...dobrze,że nie tylko ja tak reaguję...
Mam dwie córki: 7l i 5l.Starsza ciągle narzeka na ból brzucha,od małego jest niejadkiem,teraz wazy 18 kg/118 cm.Za każdym razem kupę oglądam z każdej strony.Pasożyty wykluczono,posiew tez nic nie wykazał,badanie na krew (-).Usg jamy brzusznej wyszło prawidłowo.Celiakia u obu wykluczona.
Staram się nie panikować,ale bardzo niepokoja mnie te jej bóle brzucha.Może to na tle nerwowym?Już sama nie wiem.Natomiast młodsza na nic nie narzeka,normalnie je i waży tyle samo co starsza
Mam dwie córki: 7l i 5l.Starsza ciągle narzeka na ból brzucha,od małego jest niejadkiem,teraz wazy 18 kg/118 cm.Za każdym razem kupę oglądam z każdej strony.Pasożyty wykluczono,posiew tez nic nie wykazał,badanie na krew (-).Usg jamy brzusznej wyszło prawidłowo.Celiakia u obu wykluczona.
Staram się nie panikować,ale bardzo niepokoja mnie te jej bóle brzucha.Może to na tle nerwowym?Już sama nie wiem.Natomiast młodsza na nic nie narzeka,normalnie je i waży tyle samo co starsza

Magda,CU & Celiakia (Marsh IIIa).
Leczenie:
Vedolizumab
Asamax tabl.3x2,
Imuran 125mg,
Remicade(III dawki),
Budenofalk rectal foam,
dieta bezglutenowa.W KOŃCU REMISJA
Lekarz prowadzący:szpital MSWiA W-wa
Leczenie:
Vedolizumab
Asamax tabl.3x2,
Imuran 125mg,
Remicade(III dawki),
Budenofalk rectal foam,
dieta bezglutenowa.W KOŃCU REMISJA
Lekarz prowadzący:szpital MSWiA W-wa
- maggie0278
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU u rodzica
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
moje córki mają lat : 10 i 5. Starsza zdiagnozowane CU miała, gdy była w 8 r.ż ale już dziś wiem, patrząc z perspektywy czasu, że choroba trawiła ją już dużo, dużo wcześniej.
Gdziekolwiek jechaliśmy w podróż Klaudusi zawsze towarzyszyły biegunki, wiązaliśmy to ze zmianą miejsca, innej wody i miewała przewlekłe, napadowe bóle brzucha, trochę alergii wieku poniemowlęcego, każda choroba=infekcja poprzedzona była bólami brzucha.
Choroba ujawniła się w pełnej okazałości w postaci krwotocznych biegunek.
Trzęsę się o zdrowie młodszej córki i choć byliśmy na bad.genet. i już wiem, że nikt z nas nie ma mutacji na żadnym z genów, w ogóle mnie to nie uspokaja, bo przecież mutacji nie ma nawet ta starsza, która jest chora...
gdy moja córka miała zdiagnozowane CU (masywne zmiany, owrzodzenia na całej dłg.jelita grubego), to właśnie w zaostrzeniu miała biegunki z krwią i nigdy zaparć. A po 1,5 roku pojawiła się nowa jakość choroby - zaparcia i bad.rezonansem wykazało zmiany w ileum terminale i stąd zmiana diagnozy na CD...
Gdziekolwiek jechaliśmy w podróż Klaudusi zawsze towarzyszyły biegunki, wiązaliśmy to ze zmianą miejsca, innej wody i miewała przewlekłe, napadowe bóle brzucha, trochę alergii wieku poniemowlęcego, każda choroba=infekcja poprzedzona była bólami brzucha.
Choroba ujawniła się w pełnej okazałości w postaci krwotocznych biegunek.
Trzęsę się o zdrowie młodszej córki i choć byliśmy na bad.genet. i już wiem, że nikt z nas nie ma mutacji na żadnym z genów, w ogóle mnie to nie uspokaja, bo przecież mutacji nie ma nawet ta starsza, która jest chora...
danaK34 pisze:Nie wiem czy same zaparcia też mogą świadczyć o chorobie CU na którą ja choruję. Ja nigdy zaparć nie miałam, w zaostrzeniu to tylko biegunki z krwią.
gdy moja córka miała zdiagnozowane CU (masywne zmiany, owrzodzenia na całej dłg.jelita grubego), to właśnie w zaostrzeniu miała biegunki z krwią i nigdy zaparć. A po 1,5 roku pojawiła się nowa jakość choroby - zaparcia i bad.rezonansem wykazało zmiany w ileum terminale i stąd zmiana diagnozy na CD...
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły

Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji

Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
mój synek bez poprawy dalej ma te ataki bólu brzuszka,czasem biegunki wczoraj dałam mu ser biały i w nocy znów to samo nie może prawie nic jesc wszystko mu szkodzi!budzi sie prezy,piszczy z bolu i kopie nozkami gdy chcemy dotknac mu brzuszka pediatra chce nas skierowac do kliniki we wrocławiu boje sie bardzo co moga robic takiemu maluszkowi?niechce go meczyc bezsensu juz niewiem czy to ja panikuje czy cos faktyczniemu jest!!!
Milkusia11
-
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
niewiem czy to alergia?zmian skornych nie widac to raz a szkodzi mu wiele rzeczy z roznych kategorii żywieniowych nabiał,warzywa,owoce,chrupki kukurydziane itp..to chyab wiec niemozliwe ze na tyle rzeczy jest uczulony??zaobserwowałam tez ze szkodzi mu wiele produktow takich jak mi ja tez niemoge m.in. kukurydzy jagód tak jak on
Milkusia11
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
W klinice we Wrocławiu będą sią nad dzieckiem okrutnie znęcać. Po to są ośrodki referencyjne, aby tortury były wyrafinowane.
Jak cię chcą skierować, a nie musisz o to walczyć to po prostu jedź.
Jak cię chcą skierować, a nie musisz o to walczyć to po prostu jedź.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: nie ustalono
- województwo: opolskie
My przeszliśmy na Bebiko pro plus i wszystkie objawy ustąpiły. Normalnie się wypróżnia, jest spokojny i odstawiliśmy już kropelki. Codziennie leży na brzuszku lub jak leze to kładę go na sobie.
A jeśli sytuacja dalej będzie się powtarzać, dobrze jest skonsultować ją z pediatrą: https://www.pediatrakielce.com/ Daję od siebie namiar na panią doktor z doświadczeniem z Kielc.
A jeśli sytuacja dalej będzie się powtarzać, dobrze jest skonsultować ją z pediatrą: https://www.pediatrakielce.com/ Daję od siebie namiar na panią doktor z doświadczeniem z Kielc.